Pika ajalooga kohalik spordikaupade pood lõpetab tegevuse

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toivo Tünni sõnul on suurte kettide ja netipoodidega konkureerimine muutunud iga aastaga üha keerukamaks.  

PEETER LILLEVÄLI
Toivo Tünni sõnul on suurte kettide ja netipoodidega konkureerimine muutunud iga aastaga üha keerukamaks. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Ligemale veerand sajandit tegutsenud Ida-Virumaa spordikaupade poekett Ardise Sport paneb juuni lõpus Jõhvis kinni oma viimase poe. 

Ühes Jõhvi keskväljaku kaubanduskeskuse Tsentraal suurema pinnaga poes kestab lõpumüük 30. juunini. "Siis pakime asjad kokku ja lõpetame selle äri ära," sõnas 24 aastat tagasi selle kaupluseketi rajanud Toivo Tünni.

Ellujäämine iga aastaga ühe keerukam

Tema sõnul on internetikaubanduse ja suurte kettidega konkureerimine muutunud iga aastaga üha keerulisemaks. "Mul sõbrad Soomes ütlesid juba seitse aastat tagasi, et selliste meiesuguste väiksemate spordipoodide tulevik on tume. Meil pole erinevalt suurtest võimalik müüa osa kaupu dumpinguga hulgihinnast odavamalt, mida suured ühtelugu teevad. Ka inimeste ostuharjumused on muutunud: meie juures käiakse riideid ja jalatseid proovimas, siis küsitakse kaubakoodi, et seda internetist odavamalt tellida," kirjeldas ta olukorda.

Kohtla-Järvel asunud pood läks kinni juba mitu aastat tagasi. Sellele järgnes Narva kauplus ja nüüd viimasena läheb kinni Jõhvi pood. "Pankrotti me ei lähe, võlgu ei ole. Otsustasime lihtsalt lõpetada, kuna ei jõua enam. Aastaid on ka juba üksjagu," ütles juulis 70aastaseks saav Tünni.

50 aastat tagasi suusatamises NSV Liidu juunioride meistriks tulnud Tünni hakkas koos pojaga sporditarvete äri Ida-Virus üles ehitama 1990. aastate keskpaigas. Esmalt avati väike kauplus Kohtla-Järvel Järveküla teel. Jõhvi Tsentraalis avati 450 ruutmeetril paiknev kauplus keskuse laienduse valmimisel 2003. aastal.

2009. aastal Põhjarannikule antud intervjuus tõdes Tünni, et kuigi konkurents on spordikaupade müügi valdkonnas väga tugev, on väiksemate eeliseks suurem paindlikkus ja võimalus kiiremini reageerida muutustele. "See ongi võimaldanud meil siiani kesta, aga nüüd tulevad ette piirid, kus on mõistlikum lõpetada," tõdes ta.

Tünni sõnul on positiivne, et viimastel aastatel on Ida-Virumaal tervisespordi harrastamine muutunud menukamaks. "Et siia on ehitatud päris palju uusi kergliiklusteid, siis on kasvanud näiteks rulluiskude müük. Ka suuski on lumevaestele talvedele vaatamata enam-vähem hästi müüa õnnestunud. Aga spordirõivaste ja -jalatsite müük on paraku poes pidevalt vähenenud, see kolib üha rohkem netipoodidesse," tõdes ta.

Keskuse pindu keerukas täita

Kaubanduskeskuse Tsentraal teisel korrusel on Ardis Seppälä kõrval teine suurem pood, mis viimase aasta sees tegevuse lõpetab ja pinna praegu tühjaks jätab.  Keskuse omaniku East Capitali Ida-Viru piirkonna juht Anneli Mänd märkis, et sellele pinnale, mis Ardisest vabaks jääb, tuleb novembris uus kauplus, mis müüb spordirõivaid ja -jalatseid. "Ent nad ei vaja nii palju pinda, kui oli Ardisel," täpsustas ta, lisades, et Seppäläst vabaks jäänud pinnale kavatseb laiendada oma esindust mullu Starmaniga ühinenud Elisa.

Kuigi Männi kinnitusel täituvad vabanenud pinnad aja jooksul uute rentnikega, tõdes ta, et paljude poodide jaoks on praegu küllaltki keerulised ajad, kuna netipoodide populaarsus vähendab käibeid. "See on nii Jõhvis ja mujalgi," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles