Talud kutsuvad maaidüllist osa saama LISATUD IDA-VIRUMAAL TÄNA AVATUD TALUDE NIMEKIRI

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagavälja talu Atsalamas võõrustab ka tänavu avatud talude päeval külalisii ja pakub muuhulgas ka võimalust teha sõit hobuvankriga. PEETER LILLEVÄLI
Tagavälja talu Atsalamas võõrustab ka tänavu avatud talude päeval külalisii ja pakub muuhulgas ka võimalust teha sõit hobuvankriga. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Ida-Virumaal avab sel pühapäeval uksed 13 talu, maaettevõtet ja -asutust, kus saab mekkida kohalikku toitu, ratsutada, toita taluloomi, osaleda töötubades ja teha palju muud põnevat.

Enamik avatud talude päeval osalejaid teevad seda mitmendat korda, nii ka Sondas asuv OÜ Pagarikoda, mille omanik Leelo Strauch avab külastajatele oma koduõue väravad kell kümme.

Kogemus õpetab 

"Sel aastal kaasan ka kohaliku käsitöötegija. Uhtna käsitöötalu perenaine Pille näitab, kuidas villast valmib lõng, ning tal on ühes imearmsad villajänkud ja -koer," rääkis Strauch.

Ise teeb ta seda, mida kõige paremini oskab − kohalikku toitu. Huvilised saavad osaleda karaski valmistamise õpitoas. Õuealal püsti pandud kohvikus pakutakse koduseid pelmeene sealiha ning spinati ja kanalihaga, suppi ning suupisteid suitsukana ja külmsuitsukalaga. Magusast on esindatud mitmesugused koogid, käsitööjäätis vahvliga, koduleib ja küpsised.

Eelmise aasta avatud talude päevast võtab Strauch kaasa mitu õppetundi.

"Ootamatu oli see, et üritus algas kell kümme, aga rahvas hakkas juba pool tundi varem tulema. Panime veel asju üles ja ma ei jõudnud isegi riideid vahetada. Ja kella seitsme ajal, kui koristasime, tuldi veel kooki küsima. Aga kõik oli läbi müüdud. Nüüd tean, et pean kõike rohkem tegema, ja oleme avatud nii kaua, kuni inimesi liigub."

Et lähikonnas toimub mitu rahvarohket üritust − Sondas ajaloofestival ja Kiviõli seikluskeskuse motovõistlus −, tuleb arvestada ilmselt suurema külastajate arvuga.

"Mullu jõudsime registreerida 230 inimest, aga paljud jalutasid end kirja panemata mööda, nii et arvan, et külastajaid oli 300 ringis," ütles Strauch.

"Paarsada külastajat on Ida-Virumaa keskmine," kommenteeris avatud talude päeva maakonna koordinaator Ülle Marits. "Ja see emotsioon, mis osalejatelt õhtul tuleb, kui külastajate numbreid kokku korjan, on üliäge! Absoluutselt kõik on rahul ja positiivselt laetud," lisas ta.

Keegi ei virise 

"Jah, surmväsinud, aga rahul," kinnitas Strauch. "Minule on see võimalus reklaamida oma pagarikoda, aga ühtlasi on see mõnus üritus. Üks Peterburi inimene, kes oli läbisõidul ja sattus meie juurde juhuslikult, ei jõudnud ära imestada, kuidas me võõraid oma koduõuele lubame. Aga rahvas oli tore, kellelgi ei olnud kiire, keegi ei virisenud..."

Strauch kaasab ettevõtmisse terve pere. Peale küpsetamise tuleb hoolitseda selle eest, et külalised end koduõuel mugavalt tunneksid. "Avatud talude päev sunnib tegutsema ja saab aia ilusti korda. Samas on aiatööd tortide küpsetamisele hea vaheldus ja puhkus."

Avatud talude päev toimub neljandat korda ning üle Eesti osaleb ligi 300 talu, põllumajandustootjat ja maaettevõtet.

"Meil on väga vedanud, et nii paljud talud on valmis end näitama. Registreerunute seas on palju uusi tulijaid, seega on külastajatel veel rohkem võimalusi seda toredat päeva sisustada," rõõmustas avatud talude päeva projektijuht Kertu Kärk.

Avatud talude päeva korraldavad maaeluministeerium, maamajanduse infokeskus, Eesti põllumajandus-kaubanduskoda ning Eestimaa talupidajate keskliit. Korraldamisse on kaasatud ka kohalikud Leader-tegevusgrupid ja Eesti külaliikumine Kodukant.

Avatud talud Ida-Virumaal:

* OÜ K.S. Pimestiku, Pimestiku küla.

Programm: Pimestiku talli tutvustus, ratsutamine, kaarikusõit, toitlustamine, vanavara laat.

* Vaivara Sinimägede muuseum ja MTÜ Meie Pagar.

Programm: muuseum, kohalik toit.

* Konju kitsefarm.

Programm: uue toodangu esitlus, toodete degusteerimine, kohalike tootjate kaup, lõuna kohalikust toorainest, tervislikud ja maitsvad kokteilid kitse- ja lehmapiimast, pildistamine kitsetallega, võimalus toita alpakasid, minihobuseid ja kitsi, sõita traktoritega ning ratsutada.

* Valge Hobu trahter Edise külas.

Programm: kohalik toit, kogupereetenduse annavad Piip ja Tuut.

* Ratsaspordiklubi Rider Vitsiku külas.

Programm: kell 10.15 hobuste ja ponide paraad, kõige ilusama hobuse/poni valimine; kell 10.30 ekskursioon, kell 11 vankrisõit/ratsutamine, kell 12 ratsavõistlused/mängud, kell 15 pidulik lõpetamine.

* Varja kohvik.

Programm: kohaliku toidu pakkumine.

* Purtse pruulikoda.

Programm: tutvustatakse õlletootmise protsessi ja pruulikoda, räägitakse õlledest; õlut saab kohapeal mekkida ning kaasa osta.

* Honey Wolf − mesilasteraapia Sonda külas.

Programm: mesila külastus ja mesilaspere elu demonstratsioon, mesilas- ja apiteraapia protseduuri tutvustamine, meetoodete degusteerimine ja müük, orgaanilise kosmeetika tutvustus, mesilasvaha töötoad, põnevaid tegevusi igas vanuses lastele, kodukohvik.

* Pagarikoda Sondas

. Programm: avatud kohvik, saab uudistada uut pagarikoda, kell 11 ja 13 karaski valmistamise õpituba, võimalus sõita uhke vana autoga, külas Uhtna käsitöötalu villajäneste ja -koeraga, lastele batuut, kiiged, saab joonistada, seebimulle puhuda ja natukene toiduga mängida: soolatainast ja makaronidest valmivad siilikesed ning makaronidest ehted.

* Tagavälja talu Atsalama külas.

Programm: ringkäik talus ja tutvumine taluloomadega, hobuse rakendamine ja sõit hobuvankril, heinategu, meisterdamisala lastele, kohvik rahvusliku talutoiduga ja käsitöö müük.

* OÜ Alutaguse Juust Iisakus.

Programm: saab maitsta ja osta hallitusjuustu, näha meiereid, külastada kohvikut. Piimamannergu/piimanõu toojatele kingitus.

* Lamba ja Roosi talu Kasevälja külas.

Programm: gurmeetooted lambalihast, lambakasvatus, ponid, idülliline maaelu.

* Iisaku kihelkonna muuseum.

Programm: kella 11-15 töötab muuseumi teemaja, kus pakutakse ehedaid traditsioonilisi rahvustoite (kanepitempi, läätsesuppi, kama, kanepipiima, poluvernikute leiba ja kartulisaia), poluvernikute paela punumine, muuseumikülastus.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles