Puhkajad uputavad Toila randa prügisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila rand on ümberkaudsete elanike seas ülimalt populaarne suvituspaik, ent needsamad suvitajad jätavad endast maha tonnide viisi prügi, vaevumata seda sageli jäätmekonteinerisse poetada.

MATTI KÄMÄRÄ
Toila rand on ümberkaudsete elanike seas ülimalt populaarne suvituspaik, ent needsamad suvitajad jätavad endast maha tonnide viisi prügi, vaevumata seda sageli jäätmekonteinerisse poetada. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Soojad ilmad ja tasuta ühistransport toovad Toila randa tavalisest rohkem inimesi, kes aga kipuvad seal lagastama, vaatamata prügikastide olemasolule.

Hügieenisidemed riietuskabiinides, Pampersi mähkmed, joogitopsid ja krõpsupakid tuule käes lehvimas − selline pilt võtab Toila ranna külastajat ikka ja jälle vastu.

Aktivist juhtis tähelepanu

Lõpuks läks olukord nii hulluks, et kohalik aktivist Kersti Raja otsustas oma kaaslasega korraldada vabatahtliku koristusaktsiooni, mille käigus kogunes ainult aktiivses kasutuses olevalt rannaalalt seitse kotitäit prügi. "See oli puhas kodanikualgatus. Kui lapsega rannas käisin, jäi silma, et hirmus laga on, ning otsustasin midagi ette võtta, et see kõik silma ei riivaks," rääkis Raja, kes tegi kokku korjatud prügist ka fotod ning jagas neid nii sotsiaalmeedias kui edastas vallavalitsusele, et midagi ette võetaks.

"Vald reageeris kenasti ning prügiveokordi suurendati, aga see on selge, et ühel hetkel kasvab see kõik ikkagi üle pea," sõnas Raja, kelle arvates on ranna lagastamises peamiselt süüdi puhkajate käitumine. "Eks praegu on olukord natuke paranenud, aga ega see üleöö kardinaalselt muutu. Selleks tuleb midagi ette võtta. Ei pea käed rüpes istuma. Olen ka nüüd hiljem seal koristamas käinud, aga nii suurt saaki kui esimesel korral enam õnneks saanud ei ole," rääkis ta.

Toila abivallavanem Urmas Aunap tunnistas, et suur puhkajate laviin on ranna heakorda halvendanud. "Eks me püüame seda tulekahju kustutada. Siin on oma roll kuumalainel ning tasuta ühistranspordil. Inimesed on erisugused ning suhtumine loodusesse samuti isesugune. Kui isegi avalikud WCd soditakse täis ja rikutakse ära, mis siis muust veel rääkida," rääkis ta. Abivallavanema sõnul koristatakse randa praegu iga päev hommikul ja õhtul.

Toila vallavalitsuse arendusnõunik Mehis Luus ütles, et praegu pole prügiprobleem enam nii suur. "Mingil hetkel käis selline suurem laine üle, nüüd on rahulikum," sõnas ta.

Oodatakse arengut

Ehkki Toila rand on oma linnaläheduse tõttu piirkonna elanike seas populaarne, pole seal pakutavad teenused ajaga hästi kaasas käinud. Kolmandat aastat töötavad seal küll üks kohvik ja kokteilibaar, samuti on avatud jäätisekiosk, ent tänavusele erakordsele suvele vaatamata on suletuks jäänud vallale kuuluva sadamakõrtsi uksed. Rentnik lihtsalt ei avanud sel hooajal seda kohta.

"Sellest ei saa mina ka aru − võiks ju raha üles korjata," kommenteeris Urmas Aunap kõrtsiga tekkinud olukorda.

Ent järgmisest hooajast loodab vald kõrtsile uue rentniku saada, sest leping vanaga lõpeb ära. Väljakuulutatud rendikonkursi vastu tundis huvi vaid üks pakkuja, kellega vallavõimud sel teisipäeval kohtusid. "Oleksime oodanud suuremat huvi, aga võib-olla olid meie seatud tingimused teistele hirmutavad," rääkis Mehis Luus. Nii võis see tõepoolest olla, sest valla seatud rendikonkursi tingimustes oli sees 100 000 euro suurune esmainvesteeringu kohustus. "Leidsime, et ilma algse investeeringuta pole võimalik korralikku teenust seal pakkuda. Ja kui on tõsine tegija, siis see ei tohiks probleem olla," märkis ta.

Mis puudutab teisi rannas pakutavaid teenuseid, siis siin Luus praegu probleemi ei näe. Rannas on tema sõnul seitse avalikku WCd, riietuskabiinid (need küll millegipärast juba pikemat aega ilma riidekonksudeta − E.K.) ning väidetavalt on kavas ka hakata veetemperatuuri mõõtma ja seda infot levitama.

Mis puudutab rannavalvet, mis on avaliku ranna staatuse eeldus, siis sellel ei näe Mehis Luus mõtet. "Esiteks on see kulu Toila valla eelarve jaoks liiga suur. Teiseks pole rannavalve tööajal kella 10-18 seal midagi juhtunud. Kui juhtub, siis õhtul hiljem, näiteks joobes ujujatega," selgitas Luus ja lisas, et kui keegi vajab esmaabi, siis seda saab ka sadamakapteni poole pöördudes.

Abivallavanem Urmas Aunap kinnitab, et rannaala arendamisele vallas siiski mõeldakse. "Igasuguseid asju oleme arutanud, näiteks seda, et riietuskabiine võiks juurde panna ning teha sinna suurema kauplemisala. Ja rannas võiksid ju jäätisemüüjad liikuda, nagu see mujal randades on," loetles ta.

Aunapi sõnul on tänavusele eelnenud viletsad suved aga ilmselt pärssinud ka ettevõtjate huvi aktiivsemalt Toila randa tegutsema tulla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles