Põud jätab kaevud kuivale

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune suvi sunnib veesüsteemi uuendamisele mõtlema neidki, kel varem pole kaevud vett andmast tõrkunud.

PEETER LILLEVÄLI/ARHIIV
Tänavune suvi sunnib veesüsteemi uuendamisele mõtlema neidki, kel varem pole kaevud vett andmast tõrkunud. PEETER LILLEVÄLI/ARHIIV Foto: Põhjarannik

Sel suvel jäävad kuivaks ka sellised kaevud, millega pole varem kunagi probleeme olnud, mistap inimesed pole ka muid lahendusi otsinud. 

Massilist kaevude kuivalejäämist õnneks siiski ei ole. Vähemalt nii palju, kui omavalitsustele teada on − ega maainimene ju esimese asjana vallamajja kurtma lähe, enamik püüab kõigepealt ikka ise lahendust leida ja küllap leiabki. Olgu väljapääs siis kokkulepe naabritega, kel sügavam puurkaev, poest ostetav joogivesi või miski muu.

"Ega meile otseselt sellist infot jõua," ütles Ida-Virumaa suurima, Alutaguse valla keskkonnaspetsialist Martin Miller. "Meil on ju kaevandamise tõttu ka hajaasustuses päris palju veetorustikke, probleeme võib olla ehk Alajõe kandis ja Peipsi-äärsetes suvilates, kus on madalad kaevud. Aga valda pole minu teada keegi kurtma tulnud."

Alutaguse abivallavanem Oleg Kuznetsov ütles, et üks probleem siiski on: Kurtna külas elava kahe väikese lapsega pere puurkaev jäi kuivaks. Häda muudab suuremaks tõsiasi, et läheduses pole ka naabreid, kelle juurest vett saaks tuua.

Vallavalitsus arutas eile asja ja leidis, et vald saaks puurkaevu süvendamist toetada.

"Kõigepealt proovime rääkida VKGga, kelle tehnilise vee trass sellest majapidamisest 15 meetri kaugusele jääb − äkki saaks neid sellega ühendada. Joogivett toob see pere poest, see ei olegi kõige suurem mure, aga pesuvett on neil hädasti vaja," rääkis Kuznetsov.

Ühisveevärk ei tõrgu

OÜ Alutaguse Haldus juhatuse liige Valentina Rego ütles, et ühisveevärgile pole põud ja sellest tulenev suurem veetarbimine halba mõju avaldanud. "Jõuame ilusti vett pumbata ja tarnida. Võib-olla mingitel lühikestel perioodidel annab trassi kaugemates osades natuke tunda, et surve on nõrgem, aga ilma veeta pole küll keegi olnud."

OÜ Järve Biopuhastus juhatuse liige Vladislav Korzanov nentis, et nõudlus vee järele on sel suvel kasvanud, ent ettevõte tuleb sellega hästi toime.

"Käisin just Kurtna-Vasavere veehaaret ja Ahtme veetöötlusjaama vaatamas, kõik toimis tõrgeteta," rääkis ta eile hommikul.

Korzanov ütles, et vett veavad nad praegu üksnes ühele Kotinuka küla majapidamisele ja seda mitte põuaga seoses.

"Seal ütles puurkaevu pump üles ja Jõhvi vallavalitsus palus meilt abi. Veame vett niikaua, kuni pump korda saadakse."

Lüganusel hädalisi rohkem

Rohkem ollakse kuivade kaevudega hädas Lüganuse vallas.

"Moldovas, Liimalas, isegi päris Lüganuse alevikus," ütles abivallavanem Krisli Kaldaru, et veemure on umbes 15 perel.

"Saame neile Püssist vett anda − kui inimesed oma kanistritega kommunaalhoonesse lähevad," pole vallal tema sõnul muud lahendust pakkuda. Ühel loomapidajal, kel loomadele joogivett ei jätkunud, aitas vald Aseri kandi kaevuomanikuga kaubale saada.

Kaldaru sõnul on veega hädas olijatel soovitatud hakata ettevalmistusi tegema, et tuleval aastal hajaasustusprogrammist uue veesüsteemi rajamiseks või vana kordategemiseks toetust küsida.

Toila valla keskkonnaspetsialist Margit Juuse ütles, et tema teada vallas kaevuveega probleeme ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles