Ossipenko tõi taas N&V kohtumõistmise alt välja

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Ossipenko. PEETER LILLEVÄLI
Nikolai Ossipenko. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Tuntud kommunaalärimees ja Jõhvi poliitik Nikolai Ossipenko kavaldas taas prokuratuuri üle päästes oma firma N&V kustutamisega äriregistrist selle kohtumõistmisest maksupettuse süüdistuses. Eelnevalt tasus firma riigile maksuotsusega määratud enam kui 180 000 eurot.

Põhjarannik kirjutas juuni lõpus, et prokuratuur saatis seoses väidetava maksupettusega kohtu alla kolm Ossipenkode perekonna ärimaailma kuuluvat firmat − N&V, Uikala Prügila ja Ekovir − ning neli nende ettevõtete endist juhti. Nikolai Ossipenkot ennast prokuratuur ei süüdistanud.

Prokuratuuri teatel tuvastati kohtueelse menetluse käigus, et firmade AS Uikala Prügila, OÜ Adelan Prügiveod, OÜ Ekovir ja OÜ N&V (mille endine ärinimi oli osaühing I.V.P. Teed) juhid esitasid  maksukohustuse vähendamise eesmärgil maksuhaldurile tahtlikult valeandmeid. Adelan Prügiveod lõpetas tegevuse ja kustutati äriregistrist 2014. aasta suvel.  Süüdistuses käsitletavad episoodid toimusid 2014. aasta jaanuarist detsembrini. Riigile tekitatud kahju ulatub prokuratuuri andmetel üle poole miljoni euro.

PROKURÖR RITA HLEBNIKOVA:  "Prokuratuuri jaoks on tegemist  uudse olukorraga, mis vajab põhjalikumat analüüsi."

Adelan Prügiveod üle kohut mõista ei saa, sest see lõpetas tegevuse ja kustutati äriregistrist 2014. aasta suvel.  Nüüd selgus, et kohtu alt pääseb kõigi eelduste kohaselt ka osaühing N&V. Tänavu 23. juulil kustutati firmakoodiga 11189800 N&V äriregistrist. Päev hiljem toimus  N&V ühinemine firmaga  NV Haldus OÜ. Ühinenud firmade ärinimeks sai taas osaühing N&V, millel on aga teistsugune - NV Halduselt pärinev kood 14453225. See tähendab, et prokuratuuri poolt maksupettuses süüdistatavat juriidilist isikut pole enam olemas.

Prokurör Rita Hlebnikova kinnitas vastuseks Põhjaranniku küsimusele, et karistusseadustiku järgi välistab äriühingu registrist kustutamine kriminaalmenetluse. Tema sõnul on tegemist prokuratuuri jaoks on uudse olukorraga, mis vajab põhjalikumat analüüsi: kas ja kuidas on N&V kriminaalvastutus siiski võimalik. "Lahenduse saab see küsimus ilmselt kohtuasja eelistungil," sõnas ta.  Sama kohtuasja eelistung pidi toimuma 9. augustil, aga see jäi ära, kuna üks süüdistatavatest otsustas kaitsjat vahetada.

Samas teatas Hlebnikova, et N&V tasus tänavu jaanuaris riigile maksuotsusega määratud summa, mis ulatus üle 180 000 euro. "Registrist ei saa kustutada ühingut, millel on riigile tasumata kohustusi," selgitas ta.

See on teine kord, mil Nikolai Ossipenko oma firma N&V, mis teenib lõviosa tuludest riigihangetel võidetud töödega, juriidiliste manöövritega kohtumõistmise alt päästab. Nikolai Ossipenko ja tema firma N&V, mis tollal oli veel aktsiaselts, saatis prokuratuur kohtu alla ka 2013. aastal seoses Kohtla-Järve linnajuhtide Jevgeni Solovjovi ja Jüri Kollo korruptsioonikuritegudega. Kohtus leidis tõendamist, et N&V teenis korruptiivsete tegudega üle miljoni euro kuritegelikku tulu, ent Ossipenko pääses kohtumõistmisest seoses tervisliku seisundiga, AS N&V aga seoses likvideerimisega. Nüüd osutab kommunaalteenuseid ja parandab teid avaliku sektori tellimusel Ossipenko firma OÜ N&V. Riik hüvitas likvideeritud ASi N&V advokaadikulud rohkem kui 21 000 euro ulatuses. Korruptsioonikuritegude eest tingimisi viieaastase vangistusega karistatud Jevgeni Solovjov asus tööle Uikala Prügila tegevdirektorina.

Nikolai Ossipenko poolt loodud ja juhitav valimisliit Jõhvi - meie kodu, on Ida-Viru maakonnakeskuses Jõhvis olnud võimul alates 2016. aasta kevadest. Ossipenko on volikogu liikmeks olemise peatanud, kuid palju kohalike poliitikute kinnitusel osaleb ta aktiivselt Jõhvi kohaliku poliitika kujundamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles