Tee-ehitus jättis poolesaja majapidamise kodutänavad pimedaks

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülesfreesitud asfaldiga kodutee poleks probleem, kui seal ei peaks pimedal ajal käsikaudu liikuma.

PEETER LILLEVÄLI
Ülesfreesitud asfaldiga kodutee poleks probleem, kui seal ei peaks pimedal ajal käsikaudu liikuma. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Kohtla-Nõmme alevikus alanud maantee rekonstrueerimine jättis poolesaja eramu kokku kaheksa kodutänavat valgustuseta; ehitaja lubab töögraafikut muuta ja oktoobri keskpaigaks tänavad taas valgeks teha.

Maanteeameti projekt Kohtla − Kohtla-Nõmme maantee rekonstrueerimiseks pidanuks algama juba juuli hakul. Hankega läks aga nagu tavaliselt ehk vaidlustused võtsid oma aja, mistap tegelike töödeni jõuti alles augusti teises pooles, kui õhtud juba tasapisi pimenema hakkasid.

Projekt näeb muu hulgas ette teeäärse tänavavalgustuse uuendamise ning ühe esimese asjana võetigi vanad valgustuspostid maha. Teadmata ja oskamata arvestada, et see toob kaasa terve raudteeäärse piirkonna ehk kaheksa tänava tänavavalgustuse katkemise.

"Pimedaks läks siis, kui Kooli tänavas asfalti freesiti," rääkis Seene tänavas elav Maret, kellel aleviku keskel asuvast bussipeatusest on koduni umbes poolteist kilomeetrit kõndida. Suurem osa sellest teest kulgeb nüüd pilkases pimeduses.

"Ma tulen töölt õhtul hästi hilja, juba praegu on sel ajal pime. Naabrinaine töötab Selveris, tema tuleb veel hiljem," rääkis ta. "Saan aru, et see on ajutine ja pärast saab kõik parem olema, aga tahaks teada, kui kaua see pimedus kestab − kui külm ja libedus tuleb, siis on tõesti hirm, kas jõuan turvaliselt koju."

Kooli tänavas elav Hiia ütles, et lisaks pimedusele on ju ka tee ära freesitud ning vihmaga porine − pimedas ei näe, kuhu astuda.

"Tulin õhtul rongi pealt, valgustasin telefoniga teed, et kodutee üles leida," rääkis Silva, kel õnneks on vähemalt kodutänaval valgus olemas.

Üllatus vallale ja maanteeametile

Toila vallavalitsus sai tänavatel valitsevast pimedusest teada siis, kui elanikud helistama ja kirjutama hakkasid.

Valla kodulehele pandi üles teade, et tee-ehituse tõttu on Kohtla-Nõmmel katkestatud valgustuse toide Taime, Jõe, Käbi, Kopli, Seene, Raudteemaja ja (alates rahvamajast) Kooli tänaval ning sissesõidul Jaama tänava alguses. Ajutist toidet olevat raske leida ning see läheks ka väga kalliks.

Üksiti asus vallavalitsus töövõtjaga läbi rääkima ja olukorrale lahendust otsima − et pimendamine võimaluse korral projekti lõpuni (detsembri lõpus) ei kestaks.

"Meie saame ainult töövõtjat paluda, et nad selle teelõigu esimeses järjekorras ette võtaksid ja seal valgustuse võimalikult kiiresti taastaksid," ütles abivallavanem Urmas Aunap esmaspäeval, paludes Kohtla-Nõmme elanikel kannatlikud olla.

Et peatänava ääres valgustuse katkestamine haarab endaga kaasa ka teisi tänavaid, ei osanud ette näha ka projekteerija ega maanteeamet kui tellija.

"See lihtsalt juhtus nii," ütles maanteeameti ida regiooni ehitusvaldkonna juht Anti Palmi, et varem pole neil sellist olukorda ette tulnud. "Ilmselt on asula valgustus seal ehitatud selliselt, et kui vahepeal mingit lõiku hakata renoveerima, katkeb elektrivarustus ka mujal. Tänapäeval nii enam ei ehitata, konkreetsed valgustuspiirkonnad on ühe lüliti all. Seda ei osanud  projekteerija ette näha  ja ilmselt polnud ka haldusreformijärgne vallavalitsus kõigest teadlik, kui projekti kinnitas."

Palmi märkis, et olnuks nad sealse valgustuse eripärast teadlikud, võinuks projekteerija kas või ajutise pika kaabli vedamise ette näha.

"Planeeritud tegevusena ei oleks see väga suur kulu, aga praegu peab ehitaja välkkiirelt reageerima ja see on alati kallim," ütles ta.

Oktoobri keskpaigast taas valge

Kohtlanõmmelaste muret tõsiselt võtnud vallavõimu ja asjasse mõistvalt suhtunud ehituse peatöövõtja YIT Infra Eesti ASi koostöö tulemusena sündis eile kokkulepe, et pime piirkond saab valguse tagasi oktoobri keskpaigas.

"Täna arutasime ja tutvusime koos meie elektritööde alltöövõtjaga olukorraga Kohtla-Nõmmel ja jõudsime arusaamale, et kui me oma tööde graafikut veidi muudame ja mõned lisatoimingud teeme, oleme võimelised Taime, Jõe, Kooli, Käbi, Kopli, Seene ja Raudteemaja tänaval oktoobri keskpaigaks tagama tänavavalgustuse taastoimimise," ütles eile YIT Infra Eesti ASi projektijuht Arno Vega Lehepuu.

Teisipäevast jäi tee-ehituse tõttu pimedaks ka aleviku peatänava − Jaama tänava ülemine ots (kuni Kooli tänava ristmikuni); ühegi naabruses asuva tänava valgustust see õnneks ei mõjuta.

"Jaama tänava alguse tänavavalgustuse sisse lülitamine jääb paraku oktoobri lõppu," ütles Lehepuu. "Anname endast parima, et meil õnnestuks selle plaani järgi talitada, aga kahjuks ei saa siduvaid lubadusi anda."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles