Vanglatööstuse peakontor kolib Ida-Virumaale, töötajad mitte

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vanglatööstusel on tootmisüksus peale Viru vangla ka Tartu ja Tallinna vanglas. Kõige rohkem kinnipeetavaid − ligikaudu 100 − on ametis Jõhvis, kuhu on plaanis üle tuua ka ettevõtte peakontor.  SCANPIX
Eesti Vanglatööstusel on tootmisüksus peale Viru vangla ka Tartu ja Tallinna vanglas. Kõige rohkem kinnipeetavaid − ligikaudu 100 − on ametis Jõhvis, kuhu on plaanis üle tuua ka ettevõtte peakontor. SCANPIX Foto: Viru vangla

AS Eesti Vanglatööstus peab peakontori Ida-Virumaale kolimisel leidma uusi töötajaid, sest senine juhtkond, kes peab kolimist ebamõistlikuks, ei kavatse jätkata. 

Ettevõtte praegune juhatuse liige Voldemar Nellis väitis kolimise korralduse andnud justiitsminister Urmas Reinsalule saadetud kirjas, et vanglatööstuse kontori ja kesklao Ida-Virumaale kolimise otsus on majanduslikult kahjulik, väga halva ajastusega ja ettearvamatute negatiivsete tagajärgedega ettevõtte toimimisele.

Töötajad pole nõus kolima

"Tänaseks on kujunenud olukord, et ükski peakontori võtmetöötaja (tootmisjuht, finantsjuht, veebiturundaja, müügijuht) pole nõus oma töökoha üleviimisega Ida-Virumaale. Suurem osa nimetatud töötajatest on avaldanud soovi lõpetada töövahekord EVTga [Eesti Vanglatööstusega] hiljemalt käesoleva aasta novembris," teatas ta.

Nellis ütles, et pidas vajalikuks tulenevalt juhatuse liikme hoolsuskohustustest ettevõtte suhtes ministrit hoiatada, millised tagajärjed võivad sellisel sammul olla ettevõtte jaoks.  "Kui ma eksin, siis on väga tore," ütles ta Põhjarannikule, lisades, et ettevõtte nõukogu soov oli, et ta hoiduks lisakommentaaridest.

VOLDEMAR NELLIS: Suurem osa töötajatest on avaldanud soovi lõpetada töövahekord Eesti Vanglatööstusega hiljemalt käesoleva aasta novembris.

Eesti Vanglatööstuse nõukogu esimees Margus Ilmjärv sõnas, et kolimise eesmärk on viia ellu valitsuse regionaalpoliitikat, tuues pealinnast ja Harjumaalt avaliku sektori töökohti teistesse piirkondadesse. Harjumaal Tabasalus asuvas Eesti Vanglatööstuse peakontoris ja kesklaos on praegu 8 töökohta.

Põhjendamatud kartused

Ilmjärve sõnul on praegu käimas uue tegevjuhi konkurss, kel tuleb hakata lahendama nii kolimise kui töötajatega seotud küsimusi, samuti leida kõige sobivam asukoht eeldatavalt Jõhvis või selle lähiümbruses. "Peakontor peaks Ida-Virumaal tegutsema hakkama alates järgmise aasta juulist. Selleks ajaks peab selgeks saama, kui palju seniseid töötajaid on nõus jätkama tööd Ida-Virumaal ja kui paljudesse ametitesse tuleb värvata uued inimesed, kas on otstarbekas soetada siin uus ladu või üürida mõni olemasolev laopind," sõnas ta.

MARGUS ILMJÄRV: Eesti Vanglatööstuse peaeesmärk ei ole riigile dividende teenida, vaid anda kinnipeetavatele võimalus pöörduda pärast vabanemist tavaellu tööjõuturul hinnatud oskustöölistena.

Ilmjärve arvates ei ole põhjendatud kartused, et peakontori kolimine kahjustaks ettevõtet. Ta ütles, et  kuna vanglatööstuse suurim tootmisüksus asub Viru vanglas, kus on pidevalt ametis ligikaudu 100 inimest, ja Jõhvis asub ka justiitsministeeriumi vanglate osakond, siis peaks omavaheline suhtlus ja koostöö pigem paranema.

Ta sõnas, et Eesti Vanglatööstus on kasumlik ettevõte ja jääb selleks kõigi eelduste kohaselt ka pärast peakontori kolimist Ida-Virumaale. "Kuid ei tasu unustada, et selle ettevõtte peaeesmärk ei ole riigile dividende teenida, vaid anda kinnipeetavatele võimalus pöörduda pärast vabanemist tavaellu tööjõuturul hinnatud oskustöölistena," ütles ta.

Justiitsminister Urmas Reinsalu rääkis septembri alguses Põhjarannikule, et kuigi Eesti Vanglatööstuse puhul ei ole tegu suure töötajate arvuga peakontoriga, on see märgiline näide, et ka riigi äriühingute juhtkonda on võimalik paigutada pealinnast ja selle lähiümbrusest mujale Eestisse.

Eesti Vanglatööstuse põhilised tooted on suitsu- ja grillahjud, kaminatarvikud ja muud  metalltooted, mida turustatakse Stovemani kaubamärgi all. Samuti valmistatakse puidust tooteid, õmblustooteid ning osutatakse pakendamise ja pesu pesemise teenust. Peale Viru vangla on tootmisüksus ka Tartu ja Tallinna vanglas.

Ettevõtte eelmise aasta käive ulatus üle 2,6 miljoni euro ja puhaskasum oli ligemale 23 000 eurot. Eelnevate aastate jooksul teenitud jaotamata kasum ulatub üle 150 000 euro. Toodangut eksporditi mulle ligemale kümnesse riiki, kõige rohkem Soome, kus müügitulu ulatus üle 300 000 euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles