Ida-Viru aasta õppija on multitalent

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakondlikul tunnustusüritusel seisab aasta õppija Julia Pill plakati ees, kus laulja Tanel Padar ja vutistaar Konstantin Vassiljev kutsuvad üles elukestvale õppele. Pill on selle kohta suurepärane näide. MATTI KÄMÄRÄ
Maakondlikul tunnustusüritusel seisab aasta õppija Julia Pill plakati ees, kus laulja Tanel Padar ja vutistaar Konstantin Vassiljev kutsuvad üles elukestvale õppele. Pill on selle kohta suurepärane näide. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Ida-Virumaa aasta õppijaks valitud Julia Pilli koolikott on uskumatult kirju sisuga: sealt leiab nii õmbluskursuse, eesti keele ja romanistika õpingud, kitarri- ja klaverimänguklassi kui ka elektriku ja füüsikaõpetaja eriala. 

Julia Pill on töötanud 15 aastat  Narva kutseõppekeskuses, praeguses Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse Narva õppekohas, aga eriliseks teeb tema karjääri see, et ta on paralleelselt eesti keele ja elektrotehnika õpetaja. Sekka annab ta teadmisi asjaajamisest, dokumendihaldusest ja klienditeenindusest ning korra on õpetanud kokaõpilastele prantsuse keelt.

Nii lai haare on võimalik tänu kustumatule õpihimule ja mitmekesisele haridusteele.

Huvi elektri vastu 

"Tahab ja oskab õppida, õpib kogu elu," iseloomustavad Pilli tema kolleegid. Kooli ajal läbitud asjaajamise ja masinakirjakoolitus võimaldas leida tööd ja teenida lisa kohalikus ajalehes ning suvevaheajal Kreenholmis. Järgnesid juurdelõikaja- ja õmbluskursus ning kitarrimänguklass muusikakoolis.

JULIA PILL: Tahtsin enda nahal kontrollida väidet, et pärast humanitaarhariduse saamist on reaalharidust peaaegu võimatu omandada.

Tartu ülikoolis lõpetas Pill eesti keele kui võõrkeele eriala, võttes juurde kaks lisaeriala: teatriteaduse ja kirjanduse. Juba täiskasvanud õppijana omandas ta Tartu ülikoolis romanistika lisaeriala. Töökaaslastele oli suureks üllatuseks, kui Pill asus 2014. aastal õppima elektrikuks. Samas koolis, kus ta ise õpetajana töötas.

"Füüsikatundides meeldis mulle tegelda elektriskeemidega ja mul oli alati unistus kunagi selle juurde tagasi tulla," põhjendas Pill ootamatut valikut. "Peale selle vajas suvilas elektrijuhtmestik vahetamist ja seda oli huvitav teha oma kätega. Mind huvitas energiasäästliku maja teema ja tahtsin saada ideid, kuidas seda oma suvilas saavutada."

Omamoodi kannustajaks oli ka ühe meesterahva väide, et pärast humanitaarhariduse saamist on reaalharidust peaaegu võimatu omandada.

"Tahtsin seda enda nahal kontrollida. Õppimise tulemusena on juhtmestik vahetatud, mehe väide ümber lükatud ning lahendused maja energiasäästlikumaks muutmiseks leitud," tõdes Pill, kes on tänulik, et tema elukestvat õpet on toetanud nii pere kui kollektiiv.

Kui direktor tegi ettepaneku hakata õpingute järel elektrotehnikat õpetama, Pill nõustus. "See pakub vaheldust õpetajatöös ja aitab lahendada läbipõlemise probleemi, mis ohustab iga õpetajat, kes õpetab pikalt ühte ja sama ainet."

Läbipõlemist aitavad ära hoida ka muusika ja sport. Pill on eelmisest aastast Narva muusikakoolis klaverimängu vabaõppes.

"Õppisin 6aastasena klaverit, aga kahjuks mul ei vedanud õpetajaga ja jätsin pooleli. Nüüd on mul kindel soov muusikakool lõpetada ja diplom seinale panna, et minu laps seda näeks ja käiks ka lõpuni. Õpime ühe ja sama klaveriõpetaja juures ning mängime juba neljal käel."

Ka orienteerumise huvi pärineb lapsepõlvest.

"Minu ema tegeles kunagi orienteerumisega ja saavutas Eestis kolmanda koha. Kui vaatasin tema sahtlis vedelevat pronksmedalit, unistasin, et kunagi saavutan rohkemat. Tänu isale, kes õpetas mind lapsena metsas liikuma, polnud mul raske küpses eas orienteerumisklubiga liituda," tõdes Pill.

Mis maandab stressi paremini, kas klaverimäng või orienteerumine? "Tegelikult mõlemad, ainult et orienteerumist saab harrastada maist oktoobrini, aga klaverit saab ka talvel mängida," naeris aasta õppija.

Õppimist väärtustades 

Aasta õppija, koolitaja ja õpitegu kuulutatakse traditsiooniliselt välja täiskasvanud õppija nädalal, mille eesmärk on väärtustada elukestvat õpet.

Ida-Virumaa aasta koolitajaks valiti Kaire Viil, kes töötab samuti koolis − Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledžis. Ida-Virumaa 2018. aasta õpitegu tuli Sillamäe lasteaiast Päikseke, kus loodi õpikeskkonna rikastamiseks mitmesugused arenduskeskused, mis aitavad lastel maailma tunnetada.

Ehkki 21. täiskasvanud õppija nädal avatakse ametlikult homme, ei saa enam ammu rääkida nädalast. "Üritused algavad kuu aega varem ja lõpevad kuu aega hiljem. Sel aastal toimub Ida-Virumaal ligi 70 üritust," ütles täiskasvanud õppija nädala Ida-Virumaa koordinaator Maire Merioja. Sündmuste kalendri leiab veebilehelt www.andras.ee.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles