Ida-Virumaal kandideerib riigikogusse kaks endist maavanemat

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Noormägi ja pillimängulembeline Riho Breivel on mõlemad endised Ida-Viru maavanemad. Eelseisvatel riigikogu valimistel ristavad nad mõõgad, esimene Isamaa ja teine EKRE nimekirjas.  MATTI KÄMÄRÄ
Andres Noormägi ja pillimängulembeline Riho Breivel on mõlemad endised Ida-Viru maavanemad. Eelseisvatel riigikogu valimistel ristavad nad mõõgad, esimene Isamaa ja teine EKRE nimekirjas. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Kui EKRE on varem teatanud, et  seab eelseisvatel riigikogu valimistel Ida-Viru ringkonnas kandideerima endise maavanema Riho Breiveli, siis samaväärse käiguga vastab ka Isamaa, kelle nimekirjas on viimane Ida-Viru maavanem Andres Noormägi. 

Andres Noormägi sõnas, et tal ei ole ambitsiooni igal juhul riigikogusse pääseda, kuid kui erakond leidis, et ta sobib kandidaatide nimekirja, siis ta nõustus seal olema. "Kui ma tahaksin väga riigikogus olla, siis ma oleksin Ida-Virumaal kandideerides ilmselt mõnes teises erakonnas," sõnas ta, soovimata täpsustada, millises.

Esinumbriks ei kipu

Noormägi ütles, et ta ei ole Isamaa nimekirjas kõige tõsisem konkurentidele lahingu andja ega pretendeeri ka esinumbri kohale. "Aga ma loodan, et Ida-Virumaal on neid inimesi, kes mäletavad minu tegemisi Narva-Jõesuu linnavalitsuses või Ida-Viru maavalitsuses ja hindavad seda," sõnas ta.

Andres Noormägi taandus aktiivsest tegevusest  2017. aasta alguses, kui teda tabanud viiruse tagajärjel diagnoositi tal südamepuudulikkus. Nüüdseks on ta enda sõnul haigusest taastunud. Ta märkis, et püsivalt ta praegu üheski ametis ei ole, ent tegeleb jõudumööda võimaluste uurimisega, kuidas taastada Sillamäe sadamas reisilaevaliiklus.

Isamaa piirkonna juht Tiit Salvan, kes on Jõhvis endises maavalitsuse majas ametis rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna Ida-Viru talituse juhina, sõnas, et praeguseks on teada neli kandidaati, kes Isamaa nimekirjas Ida-Virumaal kandideerivad. Peale tema enda ja Andres Noormäe on koht nimekirjas veel Jõhvi metodisti kiriku pastoril Artur Põllul ja Narva arstil Valentina Guroval.

Nii Isamaal kui EKRE-l on nimekiri veel lahtine

Erakonna Isamaa juhtfiguure Urmas Reinsalu rääkis septembris Põhjarannikule antud intervjuus, et Ida-Virumaal  on kavas kandideerima tuua väga tugev kandidaat. "Meil on salaplaanid tehtud, aga poliitilis-taktikalise julgeoleku huvides on need kuulutatud erakonna saladuseks. Aga võin öelda, et Ida-Virumaa inimesed üllatuvad positiivselt. Me saadame valimiskampaania veduriks siia oma edurivi inimesi," lubas ta.

Tiit Salvani sõnul ei ole praeguseni veel selge, kes need edurivi inimesed on. "Variante on olnud mitmeid, aga lõplikku otsust veel pole," sõnas ta.

Neli aastat tagasi toimunud riigikogu valimistel kogus  Isamaa eelkäija IRL Ida-Virumaalt 8,2 protsenti häältest, aga sellest ei piisanud mandaadi saamiseks. Nende toonane esinumber ja parimana 761 häält kogunud Anvar Samost on poliitikast lahkunud ja naasnud ajakirjandusse. Salvani sõnul soovib Isamaa seekord vähemalt ühe mandaadi kätte saada, kuid konkurentsi arvestades ei ole see sugugi kerge ülesanne.

Andres Noormägi kandideeris riigikogusse IRLi nimekirjas 2011. aastal, olles tollal Narva-Jõesuu linnapea ja kogudes 152 häält.

Aastatel 2007-2012 Ida-Viru maavanem olnud Riho Breivel, kes astus tänavu EKREsse ja teatas riigikogusse kandideerimisest, sõnas, et nende Ida-Virumaa valimisnimekirjas on samuti veel palju lahtisi otsi, kuid selgus peaks saabuma lähinädalatel. Sarnaselt Noormäega on Breivel samuti varem korra riigikogusse kandideerinud suurema eduta − 2011. aastal sai ta sotside nimekirjas 419 häält.

Seni on sihile jõudnud vaid Aidma

Lisaks Noormägile ja Breivelile kandideerib eelseisvatel valimistel riigikogusse ka hiljuti Keskerakonda astunud praegune Toila vallavanem Eve East, kes endise Ida-Viru maasekretärina oli 2017. aastal üle poole aasta maavanema kohusetäitja rollis. Eve East pole varem riigikogu valimistel kandideerinud.

Endistest Ida-Viru maavanematest on riigikogu valimistel ainsana sihile jõudnud Rein Aidma, kes valiti Reformierakonna nimekirjas parlamenti esmaskordselt 2003. aastal, mil ta kogus 1573 häält. Aidma oli riigikogus 12 aastat.

Aastatel 2004-2007 Ida-Viru maavanem olnud Ago Silde üritas 2007. aastal riigikogusse jõuda Rahvaliidu nimekirjas, kuid kogutud 927 häälest sellest ei piisanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles