Ida-Viru on ettevõtliku kooli edulugude kasvulava

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli 1. keskkooli korraldatud "Loomefest 2018" oli edulugude konkursil võidukas parima kogukonnale tehtud heateo kategoorias. Üritusel sai valida 24 loometegevuse vahel. MATTI KÄMÄRÄ
Kiviõli 1. keskkooli korraldatud "Loomefest 2018" oli edulugude konkursil võidukas parima kogukonnale tehtud heateo kategoorias. Üritusel sai valida 24 loometegevuse vahel. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Ida-Virust alguse saanud ja üle Eesti laienenud ettevõtliku kooli programm tervitas oma ridades 28 uut õppeasutust, kes pälvisid sellekohase kvaliteedimärgi. Ainsana anti tänavu hõbetase Voka lasteaiale, kus on praegu käsil väliköögi ehitus.

Eelmisel nädalal toimunud haridusfestivalil tunnustati ettevõtliku kooli standardiga neid koole ja lasteaedu, kus on ette võetud organisatsiooni kujundamine tervikuna ettevõtlikuks.

Ainsana anti seekord hõbetase Voka lasteaiale Naksitrallid. Täpsemini teenis lasteaed välja hõbetaseme juba 2015. aastal ja tegi nüüd läbi uue hindamise, mille käigus selgus, et Naksitrallid saavad hõbetasemel jätkata.

Vanemad löövad kaasa

Voka lasteaia direktor Julie Laur ütles, et kullast puudub praegu rahvusvahelisuse mõõde, aga selle peale juba mõeldakse. "Kogu aeg leiame uusi väljakutseid, milles end proovile panna," kinnitas ta.

Laur arvas, et igas lasteaias õpitakse ja seostatakse õpitut päris eluga. Ettevõtlikus lasteaias torkab aga silma igal tasandil töötajate oskus olla paindlik, otsida lahendusi ja võimalusi. "Tunnen rõõmu meie paljudest koostööpartneritest ning usaldavatest lastevanematest, kes toetavad, algatavad ja löövad kaasa."

Näiteks on lasteaia õuealal jõudmas lõpusirgele väliköögi ehitus, mille materjalid on suuresti soetanud vanemad, kes seda ka jõudumööda ehitavad.

Laur ütles, et algul mõeldi väliköögile kui laste kokkamise kohale, kus saab teha leheputru ja porisuppi, aga nüüd nähakse sellel palju rohkem kasutusvõimalusi. "Jõulude ajal oleks see ideaalne koht, kus jõuluvanaga kohtuda," tõi ta näiteks.

Ettevõtliku kooli konsultandi ja koolitaja Hälis Rooste sõnul on Voka lasteaia tugevaimaks küljeks just koostöö peredega. "Lastevanemate panus ja roll on lasteaias väga suur. Tähelepanuväärne on, et vanemad on kaasatud lasteaia arendusprotsessidesse ning hoolekogu liikmed koostavad aasta tegevuskava."

Rooste sõnul on positiivne ka õpetajate soov arendada lastes iseseisvust, mistõttu neid kaasatakse kõikidesse tegevustesse. "Õpetajate silmade sära ei jää kellelegi märkamatuks, kui nad teevad tööd isegi nädalavahetustel, korraldades oma kogukonnale traditsioonilisi üritusi, nagu näiteks advendihommikuid."

Lisaks Voka lasteaiale vastavad ettevõtliku kooli hõbetasemele veel Kohtla-Järve Järve gümnaasium, Sillamäe Vanalinna kool ja Kohtla-Järve Kirju-Mirju lasteaed. Kuldtaseme õppeasutused on Kiviõli 1. keskkool ja Sillamäe lasteaed Päikseke.

Teistele eeskujuks 

Ettevõtliku kooli korraldatud haridusfestivalil tunnustati ka maakondade paremaid koolide õppeprojekte ehk edulugusid.

"Oluline on, et õpetajad keskenduksid tunnis mitte ainult enda ainele, vaid ka õpilastes teiste oluliste pädevuste arendamisele. Enam ei saa õpetada vanaviisi ning tuleb leida uusi mooduseid, et arendada noortes just neid oskusi, mida nad tulevikuks vajavad," märkis Ida-Viru ettevõtluskeskuse juhatuse liige Pille Sööt.

Edulugude konkursi kaudu tuuakse häid näiteid teistele eeskujuks. Mitme kategooria võidud tulid tänavu Ida-Virumaale. Parima heateo kogukonnale tegi Kiviõli 1. keskkool, kelle korraldatud "Loomefesti" tunnustati hiljuti ka Ida-Virumaa ettevõtluskonkursil.

Õpilaste eestvedamisel toimunud "Loomefest" oli esimene värskelt loodud Lüganuse valla elanikele tehtud suurüritus, mis leidis aset Kiviõli õunapuude pargis. "Loomefesti" eesmärk oli muu hulgas tähelepanu juhtimine linna südames asuvale pargile, mille võiks tulevikus kujundada vaba aja veetmise ning ürituste korraldamise kohaks.

Kategoorias "Parim koostöö partneriga" võidutses Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi kolmepäevane teatrikonverents, mis toimus koostöös TÜ Viljandi kultuuriakadeemia üliõpilastega. Kooli õpilastest koosnev korraldusmeeskond sai panna oma võimeid proovile eri valdkondades alates juhtimisest kuni pildistamiseni.

Ettevõtliku lasteaia kategoorias sai teise koha Kohtla-Järve lasteaed Kirju-Mirju ettevõtmisega "Minu kodu Kohtla-Järve". Eesti Vabariigi 100. sünniaastapäevaks ehitasid lapsed koos vanematega lasteaia saali linna maketi laste kodumajade ja lasteaiaga. Maketi materjali − pappkaste ja kangajääke − saadi kohalikust õmblustöökojast ning toidukauplusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles