President pani Kohtla-Järvel mööblit kokku

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid pani kokku näidismööblitüki, saades aimu mööblitööstuse tulevikust. MATTI KÄMÄRÄ
President Kersti Kaljulaid pani kokku näidismööblitüki, saades aimu mööblitööstuse tulevikust. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

President Kersti Kaljulaid vaatas TNC-Componentsi tehases mööblitööstuse tulevikku. "Väga vinge! Enam ei pea nuruma, et keegi kruvi keeraks," kommenteeris ta, kui proovis kokku panna uut moodi, klikk-ühendusega mööblitükki. 

Uus tehnoloogia on maha viksitud põrandaparketilt, mida saab paigaldada liimivabalt ja klikk-süsteemis.

Tihe arendustöö 

"Praegu käib globaalselt hästi tihe arendustöö, et saaks panna mööblit kokku ilma tööriistadeta − paljud ei oska neid enam kasutadagi," selgitas Kävas asuva tehase OÜ TNC-Components direktor Marko Melter.

President Kersti Kaljulaid uuris, kas mööbel saab klõpsuga ühendades sama stabiilne. "Tugevusnäitajad on 40 protsenti paremad ja mööblit saab ka lihtsalt lahti võtta," kinnitas Melter.

TNC-Components on Kohtla-Järve mööblikombinaadi järglane ning Eesti suuremaid mööblikomponentide, köögi- ja vannitoamööbli tootjaid, mis alates 2001. aastast kuulub täielikult Soome kapitalile. Kiirelt kasvav firma suurendas eelmisel aastal tootmispinda ja on laiendanud tootevalikut, aga kõige kibedam töö käib uue tehnoloogia juurutamise kallal.

"See on terves maailmas innovaatiline. Jaapani suuruselt teine jaemüügikett võttis klikk-tehnoloogia kasutusele, meie tahame olla Skandinaavia regioonis esirinnas. Oleme juba litsentsilepingu sõlminud. Seadmed valmivad Saksamaal ja paigaldatakse juunis," rääkis Melter, lisades, et nii suurt revolutsiooni pole mööblitööstuses viimase 60 aasta jooksul toimunud.

MARKO MELTER: "Nii suurt revolutsiooni pole mööblitööstuses viimase 60 aasta jooksul toimunud." 

Tehasejuht lisas, et uue tehnoloogia kasutuselevõtust saab kindlasti üks arengumootor, aga ettevõte ei kasva ainult selle najal.

"Kasvame ka olemasolevate turgude lõikes ja väljume üha rohkem köögimööbli tootja rollist. Oleme algust teinud uute toodetega − garderoobisüsteemide ja lükandustega −, mille osakaal lähiaastail hüppeliselt kasvab," selgitas Melter.

Soome omanikud rahul

Praegu on ettevõttes 126 töötajat ning põhiturud asuvad Soomes, Rootsis, Norras ja Taanis. Emaettevõtte Ideal Keittiöt OY ülesanne on müük lõpptarbijale, mis käib 26 esinduse kaudu. Kogu tootmine on aga Kohtla-Järvel.

Ettevõtte üks suuromanikest ja juhatuse esimees Pentti Kalevi Torkko ütles, et Kohtla-Järve tehase ost 18 aastat tagasi oli õige samm. "Meil ei ole siin peaaegu mingeid probleeme. Eesti on ettevõtlusega tegelemiseks väga hea koht, siin on selged ja lihtsad reeglid."

Torkkot rõõmustas presidendi visiit ja asjaolu, et külalisele oli midagi uuenduslikku näidata. "Tore, et presidendil on aega ja respekti meie tegevuse ning töötajate vastu."

Kersti Kaljulaid leidis, et mööblitehases ringi kõndimine oli huvitav, kuivõrd sai aimu, kui palju teevad masinad päris ise, kui palju inimese juhtimise järgi ja kui palju tuleb veel teha puhast käsitööd. "Mingit sorti autonoomsed robotid kipuvad olema juba küll kõigis suuremates tehastes."

Riigipea lõpetas oma Ida-Virumaa töönädala eile, külastades Narva eesti gümnaasiumi, politsei- ja piirivalveameti ning päästeameti ühishoonet Jõhvis ja Narva ettevõtet Waldchnep. Peale selle kohtus ta Purtse vabatahtlike päästjatega.

Kaljulaid on lubanud töötada Ida-Virumaal, peamiselt Narvas, kokku kuu aega ja seda kolmes jaos. Kõigepealt oli president Ida-Virumaal kaks nädalat suve lõpus, mil kohtus siinsete tublide inimestega ning külastas kohalikke omavalitsusi, ettevõtteid ja riigiasutusi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles