Eksamitulemuste põhjal oli Järve gümnaasium Jõhvi omast peajagu üle

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi abituriente, kes sooritasid hiilgavalt matemaatika riigieksami, õpetas Maarika Virkunen, kes on ise sama kooli vilistlane.  PEETER LILLEVÄLI
Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi abituriente, kes sooritasid hiilgavalt matemaatika riigieksami, õpetas Maarika Virkunen, kes on ise sama kooli vilistlane. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Tänavuste riigieksamite tulemuste põhjal oli Ida-Virumaa kõige tugevam eesti õppekeelega kool Kohtla-Järve Järve gümnaasium, vene koolide arvestuses oli aga Narva keeltelütseum juba mitmendat aastat kogu Eesti parim.

Postimees pani tänavuste matemaatika, eesti keele ja inglise keele riigieksamite tulemuste põhjal eesti ja vene koolid eraldi pingeridadesse, kuna vene koolide eesti keele eksam pole võrreldav eesti koolides tehtava eesti keele eksamiga.

Matemaatikas pikaajalised traditsioonid

149 eesti õppekeelega koolide edetabelis oli Ida-Virumaa parimana 19. kohal Kohtla-Järve Järve gümnaasium, kus kolme eksami koondpunktisummaks kujunes 232,94. Eriti tugevad olid Järve gümnaasiumi lõpetajad matemaatikas, kus keskmiseks punktisummaks tuli 91,4. Järve gümnaasium on eksamitulemuste põhjal püsinud Eesti koolide pingerea esimese veerandsaja seas juba aastaid.

Kooli direktor Anne Endjärv kiitis tänavusi lõpetajaid. "Meil oli tore lend. Ka vene peredest pärit lapsed tegid eesti keele eksami väga tublilt. Usun, et kui nad oleks teinud eesti keele eksamit võõrkeelena, nagu vene koolides seda tehakse, olnuks tulemus veelgi parem," sõnas ta.

Hiilgavaid tulemusi matemaatikas seostab Anne Endjärv kooli traditsioonidega.  Selles tulemuses on kindlasti ka Anne Oru [tänaseks täiskoormusega töölt taandunud legendaarne matemaatikaõpetaja, kes lõi aastakümnete jooksul kogu gümnaasiumis tugeva aluse matemaatika õpetamiseks] töö mõju veel tunda," ütles ta, tuues samas järjepidevuse näiteks, et matemaatikaõpetaja Maarika Virkunen, kes tänavu riigieksamil hiilanud  lõpetajaid õpetas, on ise Järve gümnaasiumi vilistlane ja Anne Oru õpilane. "Nii lähebki traditsioon edasi."

Endjärv ütles, et Järve gümnaasiumis pannakse rohkem rõhku just eesti keele ja matemaatika õpetamisele. "Meile on tulnud eelkõige need noored, kas tahavad reaalaineid hästi õppida ja maksimaalselt teadmisi saada. Luuslangi vedajad siia ei tule," tõdes ta.

Viimane aasta gümnaasiumina

Järve gümnaasiumi abituriendid teevad riigieksameid viimast korda eelseisval kevadel, sest järgmisest sügisest hakkavad nii praeguste eesti- kui venekeelsete koolide gümnasistid õppima rajatavas Kohtla-Järve riigigümnaasiumis. Järve gümnaasiumist saab põhikool.

"Muidugi ollakse murelikud edasise suhtes. Praegune 11. klass tahaks gümnaasiumi oma majas lõpetada, kümnes klass ei taha üldse kuhugi minna. Aga paanikat ei ole mõtet enneaegu tekitada. Kuidas uues riigigümnaasiumis minema hakkab, oleneb paljus uuest direktorist ja tema karismast," sõnas Endjärv.

Järgmisel sügisel Pärna tänaval valmiva riigigümnaasiumi direktorina on ametisse määratud Kohtla-Järve slaavi põhikooli endine direktor Irina Putkonen.

Endjärv meenutab, et tänavu Järve gümnaasiumi lõpetanud säravast lennust mõtles osa minna Jõhvis 2015. aastal tegevust alustanud riigigümnaasiumisse. "Kuus-seitse noort võtsidki viimasel hetkel augustis meilt paberid välja ja läksid hurraaga uude majja, kus oli ka uus õppekava. Need, kes meile jäid, on Jõhvi läinutega tihedalt suhelnud ja olid väga rahul, et nemad jäid meie kooli," rääkis Endjärv.

Kui mullu mahtus Jõhvi gümnaasium veel napilt esisaja lõppu, siis tänavu jäi ta eesti koolide arvestuses 145,32 punktiga 106. kohale, vene osal läks pisut paremini − punktisumma 172,42 andis vene koolide arvestuses, kus kokku oli 45 kooli, 17. koha. Puhkusel olev Jõhvi gümnaasiumi direktor Tatjana Ait eile telefonikõnedele ei vastanud. Kooli kantseleist öeldi Põhjarannikule, et kuna gümnaasiumil puudub praegu ka õppejuht, siis ei ole gümnaasiumis praegu kedagi, kes oleks pädev riigieksamite tulemustest rääkima.

Väike Toila kool kõrgel kohal

Eesti õppekeelega koolide pingereas oli Ida-Viru koolidest kõrgel, 32. real Toila gümnaasium 218,83 punktiga. Gümnaasiumi direktor Signe Ilmjärv sõnas, et kui õpilastel endil on tugev motivatsioon ning kool ja kodu toetavad, siis jõutaksegi heade eksamitulemusteni. "Meil on mitu aastat järjest olnud väga hea töömeeleoluga lennud," sõnas Ilmjärv.

Ta tõdes, et edu jaoks riigieksamitel on vaja põhja laduda juba algkoolist peale. "Sellesse on eri aegadel kõik õpetajad panustanud," ütles ta.

Ida-Viru koolid riigieksamite tulemuste pingereas Eestikeelse õppega koolid  (kokku 149, sulgudes koht üleriigilises edetabelis)
  1. (19.) Kohtla-Järve Järve gümnaasium 232,94
  2. (32.) Toila  gümnaasium 218,83
  3. (35.)  Narva Vanalinna riigikool 216,22
  4. (67.) Lüganuse kool 188,04
  5. (72.) Narva eesti gümnaasium 183,81
  6. (106.) Jõhvi gümnaasium 145,32
  7. (115.) Kiviõli 1. keskkool 135,58
  8. (146.) Iisaku gümnaasium 95,00
  9. (149.) Kohtla-Järve täiskasvanute gümnaasium 68,35
Vene õppekeelega koolid (kokku 45)
  1. (1.) Narva keeltelütseum 260,28
  2. (6.) Narva Pähklimäe gümnaasium 217,70
  3. (7) Narva Kesklinna kool 212,79
  4. (13.) Narva Soldino gümnaasium 187,56
  5. (17.) Jõhvi gümnaasium (vene osa) 172,42
  6. (24.) Kohtla-Järve vene gümnaasium 156,58
  7. (25.) Kiviõli 1. keskkool (vene osa) 156,48

8. (26.) Kohtla-Järve Ahtme gümnaasium 156,46

9. (30.) Sillamäe gümnaasium 150,61

10. (32.) Narva Kreenholmi gümnaasium 141,77

11. (42.) Narva täiskasvanute kool 74,65

12. (43.) Kohtla-Järve täiskasvanute gümnaasium (vene osa) 72,15
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles