Ida-Viru noored leiutajad hiilgavad konkurssidel

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marilin-Victoria Lindvest ja Kamille Kippar mõtlesid välja matemaatika äratuskella.  MATTI KÄMÄRÄ
Marilin-Victoria Lindvest ja Kamille Kippar mõtlesid välja matemaatika äratuskella. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Õpilasleiutajate riiklikul konkursil tulid auhinnalistele kohtadele ka kaks Ida-Viru tiimi, kes mõtlesid välja matemaatika äratuskella ja aardelaeka.

5.-9. klasside kategoorias saavutasid kolmanda preemia (400 eurot töö kohta) Kamille Kippar ja Marilin-Victoria Lindvest, kes õpivad Jõhvi põhikooli 6. klassis ning mõtlesid välja äratuskella, mis virgutab matemaatikaülesannetega aju.

Lihtsustab elu

Juhendaja, kunstiõpetaja Tairi Karafin ütles, et tutvustas konkursil osalemise võimalust kõigile õpilastele ning saatis teele hulga töid. "Õpilased pidid joonistama idee, mis oleks kasulik ja lihtsustaks elu, ning selle hästi lahti kirjutama," selgitas ta.

Kamille Kippar ütles, et tema ja Marilin-Victoria töö sündis, kui nad mõtlesid igapäevastele probleemidele, mis neid endidki kimbutavad.

"Inimesed kipuvad äratuskella helisemist edasi lükkama. See probleem laheneb, kui pead äratuskella helisemise järel lahendama paar matemaatikaülesannet. Pärast seda ärkab aju üles. Ülesanded saab igaüks valida enda taseme järgi," rääkis Kippar.

Kolmanda preemia (600 eurot töö kohta) saavutasid ka Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi abituriendid Martin Roosileht ja Rainer Lass. Gümnasistide vanuserühmas jäid esimesed kaks preemiat välja andmata.

Kohtla-Järve noormeeste leiutiseks oli aardelaeka prototüüp aktiivõppemängule "Aardejaht", mis aitab õppetöö põnevamaks muuta ning paneb õpilased liikuma.

"Mängu võib läbi viia nii õues kui ka siseruumides. Mäng võimaldab õpilaste teoreetilisi teadmisi praktikas rakendada, kuid sealjuures omandada ka uusi teadmisi. Mängu tippsündmuseks on parooliga avatav aardelaegas, mille sees on auhinnad parimatele," kirjeldas Roosileht.

Aardelaegas ehitati vanast arvutikorpusest ning kaeti parema väljanägemise huvides vineerplaatidega. Laeka esiküljele kinnitati Raspberry Pi koos puutetundliku ekraaniga, väike lamp, mis hakkab põlema rohelise valgusega õige vastuse ja punase tulega vale vastuse korral, ning laeka lukk, mis avaneb õige parooli sisestamisel puutetundlikult ekraanilt. Laeka põhja kinnitati fotokaamera, mis teeb laeka avajast foto ja salvestab selle.

Mäng viidi läbi Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledži talvises tehnikalaagris kolmele vanusegrupile nii eesti kui vene keeles, samuti Järve gümnaasiumi 8. klassi õpilastele. Aardelaeka prototüübi tegemisel oli abiks Virumaa kolledži IT-spetsialist Mihhail Pavlov.

Unistusest tegelikkuseni 

Õpilasleiutajate riikliku konkursi preemiad anti üle kolmapäeval Tallinnas. Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak tunnustas 34 õpilast, kelle mõttelennu ja kätetöö tulemusena valmis 28 põnevat leiutist.

"Nii tänavune kui ka eelnevad konkursid näitavad, et õpilaste mõtted paneb lendama meie igapäevane elu. Noored märkavad probleeme, analüüsivad neid ja pakuvad välja lahendusi," sõnas Varrak. "Leiutamine on esimene samm teel unistustest tegelikkuseni," lisas ta.

Õpilasleiutajate konkurssi korraldab Eesti teadusagentuur ning seda rahastab haridus- ja teadusministeerium.

Ida-Viru õpilased paistsid silma ka hiljutisel haridus- ja teadusministeeriumi ettevõtlikkuskonkursil. Äritegude kategooria noorima vanusegrupi parim oli Jõhvi vene põhikooli 4. klassi õpilane Emili Matjušenko, kes valmistas plastist helkureid. Sotsiaalse teo kategoorias sai kolmanda koha Jõhvi vene põhikooli 4. klassi õpilane Dmitri Šaronov, kes meisterdas oma koduaeda ja ka naabritele linnupeletajad.

Aardelaegas 

Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi abituriendid Martin Roosileht ja Rainer Lass leiutasid aardelaeka prototüübi aktiivõppemängule "Aardejaht". Laegas ehitati vanast arvutikorpusest ning kaeti vineerplaatidega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles