Narva volikogu ootab tõendeid Daumani ja Tiimani veretööde kohta

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnavolikogu liige Aleksei Mägi. ILJA SMIRNOV
Narva linnavolikogu liige Aleksei Mägi. ILJA SMIRNOV Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Narva linnavalitsus kiitis kolmapäeval heaks kommunistidest punamõrtsukate − Albert-August Tiimanni ja Ants Daumani nime kandvate tänavate ümbernimetamise Soldina ja Kivilinna tänavaks ja esitas vastava eelnõu volikogule, mille liikmed aga ei kiirusta selle  menetlemisega.

Põhjaranniku küsimusele, kas volikogu võiks  niigi mitmele aastale  veninud tänavate ümbernimetamise protsessi veel sel aastal lõpuni viia, vastas Narvas võimul oleva fraktsiooni Narva − Meie Kodu liige Aleksei Mägi nõnda:

"Oleneb sellest, millisel kujul see eelnõu volikogusse jõuab, milline seletuskiri sellele lisatud on. Möödunud korral olid seal vaid emotsioonid inimeste mahalaskmise kohta, ehkki mingeid tõendeid ära toodud ei olnud. Mis tahes tänavate ümbernimetamise küsimusele tuleb läheneda äärmiselt ettevaatlikult ning teha otsuseid mitte kitsas ringis, vaid avalikkust kaasates. Reedel tuleb kokku Narva linnavolikogu eestseisus ning arutab laekunud eelnõusid ja paneb kokku selle aasta viimase, 20. detsembri istungi päevakorra. Konkreetselt see küsimus vaevalt päevakorda jõuab, sest komisjonid töötavad praegu pingsalt linnaeelarve projekti kallal. Usun, et see küsimus jääb jaanuarikuusse."

Reedel toimunud eestseisuse istungil kinnitatud 20. detsembri istungi päevakorras tänavate ümbernimetamise küsimust ei ole. Seega, Narva võtab punamõrtsukate tänavanimed kaasa ka uude aastasse.

Narva eesti kogukond nõudis  Narva Eesti Kommuuni tegelaste nime kandvate tänava ümbernimetamist juba sajandi alguses. Senini ei ole sellest aga Narva volikogu erinevate koosseisude liikmete vastuseisu tõttu midagi välja tulnud.

Eesti Päevaleht kirjutas juba 2004. aastal. et sügisel ütles toone linnavolikogu esimees, riigikogu keskfraktsiooni liige [praegune riigikogu rahanduskomisjoni esimees] Mihhail Stalnuhhin, et volikogul ei ole piisavalt infot Tiimanni ja Daumani kuritegude kohta. Seepeale otsis Vana-Narva selts üles arhiividokumendid, mis tõestavad, et Eesti Kommuuni valitsemise kahel kuul, 1918.–1919. aasta vahetusel on tapetud ja vangistatud sadu narvalasi. Toona oli Dauman Narva linnapea ning Tiimann täitevkomitee esimees, nende juhtnööride järgi pandi toime massilisi hukkamisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles