Jõhvi uurib taas võimalust Toilaga ühineda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vallavalitsuses on küpsenud plaan hakata uurima Toilaga ühinemise võimalusi. PEETER LILLEVÄLI
Jõhvi vallavalitsuses on küpsenud plaan hakata uurima Toilaga ühinemise võimalusi. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Jõhvis on taas päevakorda tõusnud võimalik Toila vallaga ühinemine, mille Jõhvi kahe aasta eest ise nurjas. 

Eelmisel nädalal moodustas Jõhvi vallavalitsus komisjoni, mille eesmärk on analüüsida, kas Jõhvi valla liitumine Toilaga oleks mõistlik või mitte.

Koalitsiooni kokkulepe

Vallavanem Martin Repinski ütles, et kui eelmisel nädalal käis Jõhvis Toila valla esindus, kellega arutati kaht omavalitsust ühendava kergliiklustee rajamise võimalust, siis on Toila poolt kostnud arvamusi, et ühinemine tuleks ära teha. "Kui käisime õnnitlemas Jõhvi vanimat elanikku, siis ka tema ütles, et ühinemine tuleks ära teha. Ja siis me arutasime seda ning koalitsioonipartneritega leppisime kokku vastava komisjoni loomises," rääkis vallavanem.

Komisjoni ülesanne oleks tema sõnul kaaluda ühinemise positiivseid ja negatiivseid pooli ning esitada tuleva aasta 29. märtsiks kokkuvõte. "Muidugi, volikogu pädevuses on ka endal otsustada teha ühinemisettepanek, aga parem on, kui volikogul on ka põhjalikum informatsioon selle kohta, mida see endaga kaasa toob," rääkis Repinski.

ROLAND PEETS: "Tundub, et see on mingi valimisloosung."

Toila volikogu esimees Roland Peets ütles, et Toila volikogu poolt pole Jõhviga ühinemise teemal mingit initsiatiivi olnud. "Umbes kuu või poolteist tagasi rääkisin sellest Jõhvi volikogu esimehega, kuid siis ta ütles, et see küsimus ei ole neil praegu päevakorral," sõnas Peets.

Jõhvi volikogu esimees Eduard East ütles, et temale ei olnud ühinemise teema päevakorda tõus vallavalitsuses siiski üllatus. "Vallavanemaga oleme seda arutanud. Minu seisukoht on endine, et selle protsessiga ei ole kiiret. Parimal juhul võib see päevakorda tõusta järgmiste kohalike valimiste kontekstis (aastal 2021 − E.K.)." Tema sõnul ei ole praegu ühtegi asjaolu, mis sunniks ühinemisega kiirustama − mõlemad omavalitsused toimivad ning alles äsja oli suur haldusreform, mille järel tuleks anda aega uue olukorraga harjumiseks. "Aga hea, et töö (Jõhvi-poolne analüüsikomisjoni loomine − E.K.) on ette võetud − pärast on, mille alusel asju arutada," lisas East.

Roland Peets ütles, et Toilas pole ühinemise teemat uuesti üles võetud mitte seetõttu, et eelmise liitumise nurjamise tõttu Jõhviga tegemist teha ei taheta. "Sellistes asjades tuleb üle olla persoonidest, sest see pole kellegagi abiellumine, vaid omavalitsuste ühinemine," sõnas ta ja lisas, et ehk võib järgmisel aastal see teema siiski Toila volikogus päevakorda tõusta. "Aga tundub, et see on mingi valimisloosung," vihjas hiljuti Keskerakonda astunud Peets eelseisvatele riigikogu valimistele, kus ka praegune Jõhvi vallavanem Martin Repinski Keskerakonna nimekirjas kandideerib.

Jõhvi volikogu opositsiooni juht Niina Neglason, kes oli rohkem kui kaks ja pool aastat tagasi koos Toila, Kohtla ja Kohtla-Nõmme juhtidega volikogu esimehena Jõhvi poolt ühinemisläbirääkimiste laua taga, enne kui Jõhvi pärast võimupööret kõnelustelt lahkus, ütles, et selliste otsuste tegemine on volikogu pädevuses. "Volikogu peab moodustama komisjoni ning andma sellele volitused. Repinski ajab vallavalitsuse ja volikogu rollid siin segamini," sõnas Neglason.

Opositsioon kahtlustab hämamist

Opositsioonijuhi sõnul oli ühinemiskõneluste taasalustamine Toilaga nende valimisliidu Jõhvi Eest! üks lubadusi. "Kui me valimiste järel aga valimisliiduga Jõhvi − Meie Kodu koalitsiooni tegime, siis nemad olid küll Toilaga ühinemise vastu. Kui Jõhvi − Meie Kodu mõtleb samamoodi nagu aasta tagasi ja Keskerakond pooldab ühinemist, siis peaks koalitsioon lagunema ning Keskerakond uue koalitsiooni meiega tegema," arutles Neglason. Ta lisas siiski, et ilmselt ei saa praeguse võimu katseid ühinemisteema lauale tuua tõsiselt võtta. "Tundub, et see on tehtud hämamiseks. Et kaalume ja uurime, siis leiame, et Toilaga ühinemine pole Jõhvile kasulik ning kasulikum on ikkagi ühinemine Kohtla-Järvega," arvas Neglason.

Jõhvi pidas kuni 2016. aasta sügiseni haldusreformi käigus liitumiskõnelusi Toila, Kohtla ja Kohtla-Nõmme vallaga. Sama aasta kevadel toimus võimupööre, mille käigus said võimule Nikolai Ossipenko juhitud valimisliit Jõhvi − Meie Kodu ning Teet Enoki juhitud kolmeliikmeline fraktsioon K.Õ.V.A.. Volikogu esimeheks saanud Enoki initsiatiivil hääletas uus koalitsioon liitumiskõneluste lõpetamise poolt. Enok ise selgitas, et selline ühinemine ei oleks Jõhvile kasulik. Kolm ülejäänud valda toona siiski liitusid ühiseks Toila vallaks. Ka praegu on Jõhvis võimul Jõhvi − Meie Kodu, mis on koalitsioonis Keskerakonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles