Hito tuuseldas Venemaa superklubisid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treener Priit Strenhofi juhendamisel on aastatel 1992-1994 sündinud Ida-Viru korvpallurid tõusnud omaealiste seas Ida-Euroopa klubikorvpalli paremate sekka.
Treener Priit Strenhofi juhendamisel on aastatel 1992-1994 sündinud Ida-Viru korvpallurid tõusnud omaealiste seas Ida-Euroopa klubikorvpalli paremate sekka. Foto: Matti Kämärä

Korvpalliklubi Hito nime all esinev Ida-Virumaa noortekoondis võitis Euroopa noorte korvpalliliiga (EYBL) juunioride divisjoni avaturniiril Sankt Peterburgis kõik viis mängu, kusjuures alistatute seas olid väga nimekad Venemaa klubid, mille mängijad olid Ida-Virumaa noormeestest aasta või paar vanemad.

Pärast seda, kui 1994. aastal ja hiljem sündinud noorte meeskond möödunud aastal lõpetas oma hooaja EYBLis, jäi Euroopa liigas mängimiseks (esimene FIBA Europe´i tunnustatud noorteliiga) vaid juunioride divisjon, kus mängivad kuni 20aastased noormehed.

Vanemad ja pikemad vastased

Hito president Raul Rõõmus ütles juba kevadel, et eelistab Eesti meistrivõistlustele osavõttu EYBList, kus on perspektiivis võimalik mängida Ida-Euroopa tugevamate meeskondadega. Toona ütles ta sedagi, et oluliselt vanemate ja pikematega vastastega mängides läheb äärmiselt raskeks.

Juunioride divisjoni esimesel etapil, mis toimus möödunud nädalavahetusel Peterburis, olid Hito mängijate vastas Venemaa nimekad klubid: kohalik Spartak, Moskva Dünamo ja Himki, mis on Venemaa noortekoondise baasklubi, Volgograd ning samuti Valgevene noortekoondis, kes esines BGUIR/RCORi nime all.

"Ausalt öeldes ei teadnud me, kui tugevad on vastased, ja ootasime raskeid mänge. Valmistusime halvimaks. Meil vedas, et kui toimus esimene mäng Spartakiga, suutsime teha õnnestunud lõpu ja kokkuvõttes ka võita - see andis meile kindlustunde järgmisteks kohtumisteks," kommenteeris Hito treener Priit Sternhof. "Mismoodi me võitsime? Lihtsalt heade visetega. Hästi mängisime ka kaitses. Meil ei ole pikakasvulisi mängijaid - Spartakis on näiteks kõik mängijad meie poistest pikemad -, kuid meil õnnestus ikka lauapall võtta."

"Praktiliselt kõik meeskonnad olid komplekteeritud vaid 1992. aasta poistest. Meil oli kaks 1992. aastal sündinud mängijat ning võrdselt 1993. ja 1994. aastal sündinuid. Nii et meie jäime alla nii vanuse, kasvu kui füüsilise ettevalmistuse poolest. Ent sellele vaatamata suutsime võita," konstateeris Jõhvi spordikooli direktor ja meeskonna esindaja Priit Käen. "Meile astus pärast mänge ligi Moskva Dünamo treener ja ütles, et väga targasti mängisime - keegi ei suutvat mõista, kuidas meist jagu saada."

Ühtlane meeskond

Hito alistas Spartaki 52:51, Dünamo 62:41, BGUIR/RCORi 76:47, Himki 58:52 ja Volgogradi 46:41. Turniiril tuli teiseks Spartak ja kolmandaks Valgevene meeskond. "Mõnes mõttes oli meil õnne - kohtusime võõrustajatega kohe esimeses mängus. Ülejäänud kohtumistes näitas Spartak väga kindlat mängu," märkis Sternhof.

Hito paistis silma ühtlase koosseisuga, sest erinevates mängudes tõid kastanid tulest välja erinevad mängijad. Kui näiteks Spartaki ja Valgevene meeskonnaga toimunud kohtumistes oli resultatiivseim Markus Laanemets, siis Dünamoga mängides esines tublilt Georg Tambre, Himkiga mängides Sander Saare ja mängus Volgogradiga Jalmar Joosep Saar. Oma osa andsid klubi võitu ka Aleksis Anijärv, Jarko Kool, Roel Burov, Rasmus Luud, Daniel Ivasjuk ja Mario Kirsimaa.

Euroliiga divisjoni järgmine etapp toimub 24.-27. novembrini Riias. Kokku toimub võistluste raames kolm etappi, kus omavahel mängivad korra läbi kõik 16 liigasse kuuluvat meeskonda. Superfinaali pääsevad neli enim võite kogunud meeskonda.

Hoolimata sellest, et Hitol juba on 5 võitu 15 võimalikust mängust, eelistab Priit Sternhof võtta ühe sammu korraga: " Ma tean, et Lätis on selles vanusegrupis tugevaid meeskondi. Soome ja Poola meeskondade tasemest pole mingit aimu. Nii et praegu ei tahaks midagi oletada."

Ida-Viru lipu all keerukas hoida

Ida-Virumaa andekate noorte edukas esinemine rahvusvahelisel tasemel lubab loota maakonna oma meistriliiga meeskonna teket. Neid plaane on peetud mitu aastat, kuid seni on need vaid plaanideks jäänudki.

"Jah, need on tulevikuplaanid, mis eeldavad tõsist panust - nii rahalises kui mängulises mõttes. Meeste mängus konkureerimiseks on vaja juurde leida hea keskmängija. Meeskonna moodustamiseks on vaja tagada palk parimatele mängijatele ja treeneritele ning palju muud," märkis Priit Käen. "Praegu mängivate noorte Ida-Virumaal hoidmine on samuti tohutu probleem. Meil puudub kahjuks ülikool, kus nad võiksid õpinguid jätkata. Nii kujunebki, et kaks noormeest õpib Tartus, kolm Tallinnas ja ülejäänud samuti kusagil mujal. Üheskoos treenida saavad nad ainult puhkepäeviti, kuid praegu algavad maakonna meistrivõistlused ja neid kokku saada on lihtsalt ebareaalne. Nende poiste hoidmine ongi meie tähtsaim ülesanne."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles