Kiviõli on hädas tondilossidega

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui paar aastat tagasi olid vaid mõned Kalevi tänava 3. maja korteriaknad kinni löödud, siis nüüdseks on maja täiesti tühi, seal ei ole keskkütet, gaasi- ja elektriühendust ega vett ning kui omandiküsimused lahendatakse, läheb hoone lammutamisele.
Kui paar aastat tagasi olid vaid mõned Kalevi tänava 3. maja korteriaknad kinni löödud, siis nüüdseks on maja täiesti tühi, seal ei ole keskkütet, gaasi- ja elektriühendust ega vett ning kui omandiküsimused lahendatakse, läheb hoone lammutamisele. Foto: Peeter Lilleväli

Kiviõli linn, kes on läbi aastate kolinud tühjaks terve rea vana linnaosa pooleldi tühjaks jäänud maju, võttis vastu korra järgmise tühjendatud maja elanikele kompensatsiooni maksmiseks ning kui omandiprobleemid lahendatud, läheb lisaks varem elanikest vabastatud Keskpuiestee majale lammutamisele ka Kalevi tänaval asuv kortermaja.

2010. aastal kolis Kiviõli linn tühjaks kortermaja aadressil Keskpuiestee 53. Sellel aastal tehti sama Kalevi 3 asuva neljakorruselise kortermajaga, mis praeguseks on elanikest juba tühi, välja on lülitatud nii küte, gaas, elekter kui vesi.

Ootavad kompensatsiooni

Kalevi tänavalt tühjakskolitud maja elanikud on leidnud endale juba uue elukoha. Küll ei ole nad veel saanud kompensatsiooni oma korteritest väljakolimise eest, mis aitaks neil teha remonti vastu saadud pindadel.

Neljapäeval võttis volikogu vastu korra, mille kohaselt on inimestel, kes loovutasid linnale ühetoalise korteri, õigus saada toetust 1600 eurot. Kahetoalise korteri puhul on see summa kuni 1900 ja kolmetoalise korteri puhul kuni 2200 eurot.

"Nendele inimestele raha maksmine on omamoodi sotsiaalne küsimus," tunnistas Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev, et inimesed küll elavad juba oma uutes korterites, kuid osa neist ei suuda toetuseta teha vajalikku remonti.

Kõik notariaalsed kulud, mis korteriomanikega tehakse, jäävad linnavalitsuse kanda. Kui kõik tehingud tehtud, saab linn alustada ettevalmistusi hoone lammutamiseks.

Lisaks Kalevi tänava majale ootab lammutamist ka Keskpuiestee tühjakskolitud maja, mille lõhkumist segab praegu üks probleemne omandisuhe. "Aga suund on sellele, et hooned lammutatakse," ütles Dmitrijev, et tondilossid lõpmatult linnapilti rikkuma ei jää.

Korterid väljarentimiseks

Kalevi tänaval on ka teine tühjakskolitud hoone, mis seisab juba mitu aastat tühjana. Selle omanik on OÜ Ida-Virumaa Kinnisvara. "Oleme omanikuga korduvalt rääkinud ning teda hoone mittekorrashoidmise eest ka karistanud," ütles Dmitrijev, kelle sõnul on sellest nii palju abi olnud, et hoone esimese korruse aknad ja uksed on kinni löödud.

"Soetasime hoone Kiviõli seiklusturismikeskust silmas pidades ning selleks ajaks kui keskus tööd alustab, saab ka maja korda," lubas Tiit Välling OÜst Ida-Virumaa Kinnisvara. Majja on planeeritud korterid, mida seiklusturismikeskuse külastajad saavad rentida kas pikemaks või lühemaks perioodiks või siis need hoopis ära osta. "Just nii, nagu klientidel soov on," rääkis ta, viidates majutuskohtade puudusele Kiviõli linnas.

Selleks, et hoone korda saaks, vajab kinnisvaraettevõte aga investoreid. Ühtegi reaalset kokkulepet veel ei ole, kuid Välling on nüüd, kui seiklusturismikeskuse ehitus käib ning rahastus on selge, optimistlik ega näe põhjust, miks maja ei võiks aasta pärast korras olla. "Me maja ehitama ei pea, taastame kommunikatsioonid, paneme ette uksed ja aknad ning teeme siseviimistluse," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles