Narva maleturniiri avas suurmeister Ehlvesti simultaan

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Ehlvesti üllatas, et tema vastas ei istunud 25 laua taga mitte asjaarmastajad, vaid tõelised maletajad, olgugi noored. Punktid jagunesid 19,5:5,5 suurmeistri kasuks.
Jaan Ehlvesti üllatas, et tema vastas ei istunud 25 laua taga mitte asjaarmastajad, vaid tõelised maletajad, olgugi noored. Punktid jagunesid 19,5:5,5 suurmeistri kasuks. Foto: Ilja Smirnov

Eesti üks tippmaletajaid, suurmeister Jaan Ehlvest, külastas esimest korda Narvat ja andis pühapäeval simultaani, millega algas Narva kindluses noorteturniir "Läänemere maletähed".

25 laual alanud heitlus lõppes kaks ja pool tundi hiljem. Põhjarannikule antud kommentaaris tunnistas Ehlvest, et vastased - alanud turniiril osalevad lapsed ja noorukid Eestist, Lätist, Leedust, Venemaalt ja Soomest - olid üsna tugevad.

Kaotas Peterburi noortele

"Tavaliselt korraldatakse niisuguseid simultaane teisiti - kaks kolmandikku asjaarmastajaid ja mõned tugevad mängijad -, aga siin olid kõik vastased sellised, kes võtavad malet väga tõsiselt," nentis ta mõningase üllatusega.

Suurmeister sai 16 võitu, tegi 7 viiki ja kaotas 2 partiid punktidega 19,5:5,5. Ühe partii võitis Peterburi neiu Valentina Fedossejeva, teise tema kaaslinlane Jegor Maslov.

Samal päeval tunnistas Jaan Ehlvest turniirist osavõtjaid tervitades, et see on tema esimene külaskäik Narva. Hiljem, vastates ajalehe küsimusele, kuidas on läinud nii, et ta pole elus kordagi piirilinnas käinud, vastas Ehlvest naljatledes: "Ju siis ei peetud siin varem suuri turniire."

Kaks päeva enne viienda turniiri "Läänemere maletähed" avamist sai Ehlvest 49aastaseks. Tema karjääri tippaeg langes 80ndatesse aastatesse: 1980. aastal sai ta NSVLi juunioride meistriks, aastal 1983 juunioride Euroopa meistriks. 80ndate aastate lõpus tõusis ta maailma paremikku, jäädes alla vaid tolle aja malemaailma kahele valitsejale Anatoli Karpovile ja Garri Kasparovile.

Konfliktide tõttu Eesti maleliiduga liitus Ehlvest 2006. aastal USA maleföderatsiooniga ja kolis elama USAsse. Praegu elab Ehlvest Eestis ja tegutseb treenerina, kuid on endiselt Ameerika maleföderatsiooni liige.

Nädal täis malet

Narva turniiril osalejaid tervitas ka linnapea Tarmo Tammiste, kes märkis, et turniirist osavõtt on auasi, sest suurmeister Paul Keres, kelle nime turniir kannab, sündis samuti selles linnas.

"Tulevased suurmeistrid sirguvad ainult noorte seast. Soovin teile kõigile põnevaid heitlusi malelaual ja loodan, et omandate siin mitte ainult uusi oskusi, vaid leiate ka uusi sõpru, veetes ühtlasi kasulikult vaba aega, mida teil loodetavasti siiski on," ütles Tammiste.

"Läänemere maletähtede" peakohtunik on rahvusvaheline kohtunik Lembit Vahesaar. Mustade ja valgete lahingud algasid eile hommikul ning kestavad terve nädala. Osa võtab kuus võistkonda: Läti, Leedu, Venemaa ja Soome ning kaks Eesti võistkonda. Igaühes on võrdselt poisse ja tüdrukuid ning noormehi ja neide vanuses 10-18 aastat. Traditsioonilises ringsüsteemis peetava turniiri viie päeva jooksul mängib iga osavõtja viis partiid. Turniiri lõpetamine toimub kindluses 21. oktoobril.

Eilse õhtu seisuga juhib turniiri Venemaa võistkond, mille liikmed on pärit peamiselt Peterburist. Teisel kohal on Eesti 2. võistkond (Narva, Kohtla-Järve) ja kolmandal Eesti 1. võistkond (Tallinn, Haapsalu, Sillamäe, Narva, Narva-Jõesuu).

Varasematel aastatel on Narva maleturniiri külalisteks ja siin simultaani andnud ka suurmeistrid Viktor Kortšnoi ja Aleksandr Halifman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles