Kohtla-Järve tähistas linna uuenemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus purskkaev pakub eriti palju rõõmu väikestele linlastele.
Uus purskkaev pakub eriti palju rõõmu väikestele linlastele. Foto: Peeter Lilleväli

Eile toimus Kohtla-Järve Järve linnaosa peatänaval rahvapidu, mille põhjuseks oli linnakeskuse renoveerimisprojekti lõpulejõudmine. Jalutada on seal nüüd tõesti meeldiv ja uuenenud allee rõõmustab silma.

"Tulin peole meeleldi. Uuenenud südalinn meeldib väga, kõik on ilus, siin on tore jalutada ja istuda, varem ei olnud siin ju õieti pinkegi," jagas oma muljeid 77aastane Jevdokia Savitskaja. "Kõik on väga hea. Tublid olete! Võiksin tänuavalduse kirjutada. Annaks jumal, et alati oleks nii puhas, et huligaanid seda ilu ära ei rikuks, et seda osataks hinnata."

"Ma pole sünnilinnas kaua käinud, sest elan praegu Moskvas, ja olin meie uut alleed nähes hämmastunud," ütles Põhjarannikule 29aastane Oksana. "Linn on muutunud, nagu ma ei viibikski Kohtla-Järvel. Olen linna üle uhke. Nüüd ei ole häbi tuua siia sõpru Venemaa pealinnast."

Lauride pere tuli peole täies koosseisus. "Vanem poeg Remi, kes on praegu 12aastane, esineb täna väljakul koos loomemaja tantsurühmaga," ütles ema Jaana. "Tema kaks õde - aastane ja kahene - istuvad vankris ning jälgivat toimuvat. Siin on väga kena. Käime alleel ja pargis pidevalt jalutamas, lastel on siin huvitav, pisikestele meeldib eriti purskkaevude vesi."

Tänutäheks roosid

Tervituste ja õnnitluste järel, mida laususid linna juhid ja rohkearvulised külalised, teiste seas ka regionaalminister Siim Valmar Kiisler, maavanem Riho Breivel, Venemaa Narva konsulaadi peakonsul Georgi Bolhovitin, EASi esindajad ja naaberomavalitsuste juhid, jalutati koos linnarahvaga alleel, saateks mängimas linnaorkester.

Jalutuskäigu ajal astus aselinnapea Viktoria Tsventarnaja juurde soliidses eas meesterahvas ja andis talle üle kimbu kauneid punaseid roose. Mees ütles, et tuli spetsiaalselt teda õnnitlema. Ta olevat kogu aasta jälginud, kuidas Tsventarnaja ehitustööde aegu alleed külastas, muretsedes ja kontrollis, et kõik hästi läheks.

"Ehitus ei kulgenud alati kergelt, oli palju ootamatusi, mis nõudsid projektis muudatuste tegemist ja kooskõlastamist, kuid tulemus on suurepärane ja mis peamine - see meeldib inimestele," ütles Tsventarnaja. "Olen täna rõõmus ja õnnelik ning usun, et keskus rõõmustab pikka aega ka linnaelanikke."

Esimest korda ehitati nii ulatuslikult

Kohtla-Järve keskuse renoveerimistöid teinud ASi Lemminkäinen Eesti juht Priit Suits jalutas keskuses koos linlastega. "See sai ilus ja oleme rahul nagu teiegi. Me ei oodanud isegi, et nii hästi välja tuleb," tunnistas ta Põhjarannikule. "Niivõrd ulatuslikku ja kompleksset tööd ei ole me siiani üheski linnas teinud."

Kõige keerulisem oli tema hinnangul see, et linn tegi ehitustööde ajal projektis muudatusi. Palju vaeva tuli näha linnavalitsuse ees oleva purskkaevuga, sest ka sellist asja ei olnud see firma enne ehitanud ja projektis ei olnud ka eriti täpset kirjeldust. "Mõtlesime ja kooskõlastasime ning minu meelest tuli normaalselt välja. Järgmisel nädalal katame selle viimistlusplaatidega," lubas Suits.

Unistus saada euroopalikuks linnaks

"Armastan sellel alleel jalutamas käia, lapsed käivad siin aga jalgrattaga sõitmas," ütles Kesklinna gümnaasiumi endine direktor ja praegune õpetaja Larissa Kravtsova. "Rattatee ja purskkaevud - kõik on tore. Kui veel majade fassaadid remonditud saaks, et linn hakkaks meenutama Euroopa hoolitsetud vanu väikelinnu, siis oleks imeline."

Viktoria Tsventarnaja ütles seda kuuldes, et linnavalitsus otsib võimalusi, kuidas Euroopa programmide abil käivitada projekt, mis aitaks korteriühistutel fassaade renoveerida. "Ideid on mitmeid, tahaks palju ära teha selle nimel, et me ei oleks teistest Euroopa linnadest kehvemad," unistas ta koos kohtlajärvelastega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles