Tragöödia tõi luubi alla lasteaedade hoovid

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve lasteaed Kirju-Mirju sai põhjaliku renoveerimise käigus ka nüüdisaegse õueala. Samal ajal on jätkuvalt lasteaedu, kes peavad leppima iganenud atraktsioonidega ja suudavad neid ajakohastada soovitust aeglasemas tempos.
Kohtla-Järve lasteaed Kirju-Mirju sai põhjaliku renoveerimise käigus ka nüüdisaegse õueala. Samal ajal on jätkuvalt lasteaedu, kes peavad leppima iganenud atraktsioonidega ja suudavad neid ajakohastada soovitust aeglasemas tempos. Foto: Peeter Lilleväli

Tallinnas väikelapse surmaga lõppenud õnnetuse valguses kirjutas Narva lasteaia Vikerkaar juhataja linnavalitsusele kirja, kus küsis raha ohtlike metallkonstruktsioonide kõrvaldamiseks. Õuealade ohutus tõusis teravdatud tähelepanu alla mujalgi.

"Oleme ohtlikke asju kõrvaldanud etapiviisiliselt. Kolm aastat tagasi võtsime maha ronimisredelid, seejärel kaks 1970. aastatest pärit rauast liumäge, mille puhul leidsime, et need on väga ohtlikud. Kusjuures demonteerimise käigus selgus, et need polnud betooni valatud ja oleksid võinud kukkuda lastele peale," rääkis lasteaia Vikerkaar direktor Jelena Gurjanova.

Pärast Lasnamäe lasteaias kolmapäeval toimunud tragöödiat, kus 3aastane poiss turnis katkisel ronimisredelil, libises, jäi pulkade vahele kinni ning hukkus, otsustas Narva lasteaia kollektiiv kiiremas korras kõrvaldada kõik iganenud metallist atraktsioonid. Nende demonteerimiseks ja äraveoks küsiti linnavalitsuselt toetust. "See tragöödia peaks panema kiirelt tegutsema kõikide lasteaedade juhatajad," arvas Gurjanova, lisades, et ükski metallkonstruktsioon pole täiesti ohutu ja hoov olgu pigem tühi, sest õpetajad saavad aega sisustada ka liikumismängudega.

Kohtla-Järve linnavalitsuse hariduse peaspetsialist Eha Karus on samuti seda meelt, et õuealal olgu pigem vähem asju, aga need peavad olema terved ja ohutud.

Tema sõnul on õuealade teema olnud päevakorral viimased kümme aastat. "Kohtla-Järve lasteaedade mänguväljakutel on ka vanu asju, aga iga aastaga on olukord paranenud: kõik on vanu ja ohtlikuks muutunud konstruktsioone eemaldanud ning midagi uut muretsenud. Ja osa vanu asju on täiesti kasutatavad. Näiteks Kukruse lasteaia hoovis on suured puidust autod, mis on 40 aastat vanad, aga lastele need meeldivad ja need ei kujuta mingit ohtu."

Riskianalüüs abiks

Sel kolmapäeval oli Kohtla-Järve lasteaiajuhtide koosolekul jutuks, et kõikidel asutustel on valminud riskianalüüsid, kus on muu hulgas välja toodud õuealade ohuallikad ja probleemsed kohad. "Riskianalüüsid tulevad arutusele järgmisel volikogu hariduskomisjoni istungil. Seal tõstatatakse küsimus, mida saavad lasteaiad ise teha ja mida võiks linn teha," selgitas Karus.

"Jõhvi lasteaedade juhatajad vaatasid kohe hommikul oma mänguväljakud üle," kinnitas vallavalitsuse haridus- ja noorsootöö nõunik Katrin Tamme. Ta lisas, et lasteaedade Sipsik ja Kalevipoeg õuealadel leidub küll vanu atraktsioone, aga need on terved ja juhatajad jälgivad nende ohutust pidevalt.

Tamme sõnul on linna mänguväljakutel lõhkumist vähemaks jäänud, aga hoopis rohkem teevad talle muret korteriühistute territooriumidel asuvad amortiseerunud atraktsioonid. "Loodan, et ühistud hakkavad neile rohkem tähelepanu pöörama ja vaatavad need üle. Kui demonteerimisel on abi vaja, võib valda pöörduda."

Ohutut pole olemas

Jõhvi lasteaia Sipsik direktor Olga Edovald nentis, et pole olemas ohutut mänguväljakut, sest õnnetusi võib juhtuda ka uutel atraktsioonidel. "Mul on isiklik kogemus, kui minu poeg murdis linna mänguväljakul jala, kui lasi alla liumäelt ja lõi jala vastu polti, mis pidanuks olema kaetud."

Edovald märkis, et Sipsikus on enamik atraktsioone vanad, aga uute mänguväljakute hinnad on astronoomilised. "Eelmisel aastal mõned asjad likvideerisime, näiteks vanad kiiged, ja nende asemele saime osta ühe uue, mis maksis 15 000 krooni. Aga kogu õueala uuendamiseks pole lasteaia eelarves raha. Kui on valida, kas soetada tuletõkkeuks, mille kohta on terviseamet teinud ettekirjutuse ja määranud sunniraha, või kiik, siis kindlasti ostan ukse."

Sillamäe lasteaia Pääsupesa juhataja Krista Lilleväli jagab Olga Edovaldi arvamust, et isegi uus mänguväljak ei garanteeri ohutust sada protsenti. "Lapsed on ju ettearvamatud ja õnnetusi võib juhtuda igal pool."

Sillamäe lasteaedades võeti mänguväljakute ulatuslikum uuendamine ette mõned aastad tagasi. "Linnavalitsus kirjutas projekti ja saime päris suured investeeringud," rääkis Lilleväli.

Samal ajal on pidevalt vabanetud ohtlikest konstruktsioonidest. "Võtsime selgi aastal ära vana karusselli ja ronimisredelid. Kuna linnavalitsus on nõudnud riskianalüüsi, oleme kõige riskantsemad atraktsioonid eemaldanud. Tuleb au anda Sillamäe linnavalitsusele, et kõik terviseameti ja päästeameti ettekirjutused täidetakse operatiivselt ning laste ohutusse suhtutakse väga tõsiselt. Tänagi kutsuti meid Tallinnas juhtunud tragöödiaga seoses plaaniväliselt nõupidamisele, et oma muredest ja vajadustest rääkida."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles