Vandaalid lõhuvad reklaamiribasid

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Art Depoo paigaldatud tänavareklaamid on sattunud vandaalide ohvriks. Algul lõikasid nad reklaammaterjalid lihtsalt puruks, nüüd aga on asunud nendest välja lõikama ka tükke, muutes nende taastamise kallimaks ja keerulisemaks.
OÜ Art Depoo paigaldatud tänavareklaamid on sattunud vandaalide ohvriks. Algul lõikasid nad reklaammaterjalid lihtsalt puruks, nüüd aga on asunud nendest välja lõikama ka tükke, muutes nende taastamise kallimaks ja keerulisemaks. Foto: Peeter Lilleväli


OÜ Art Depoo, kes haldab reklaamiribasid kõikides Ida-Virumaa suuremates linnades, on hädas vandaalidega, kes viimase paari kuu jooksul on lõhkunud Jõhvis, Kohtla-Järvel, Sillamäel ja Narvas 40 ribareklaami, mille taastamine on ettevõttele maksma läinud ligikaudu 14 000 eurot.

Virumaal välireklaami ning reklaamiribade valmistamise ja paigaldamisega tegelev OÜ Art Depoo on viimase paari kuu jooksul olnud tõsises hädas vandaalidega, kes järjekindlalt kõikides linnades, aga ka linnaservades asuvaid reklaamiribasid puruks lõikavad. Ainuüksi novembrikuu jooksul on selliseid kordi olnud juba kolm ning kokku on kannatada saanud 45 ribareklaami, mille taastamine maksab 300-400 eurot.

Sihipärane tegevus

Aastaid Ida-Virumaa suuremates linnades ning ka Rakveres toimetav ettevõte võib varasemad juhused, kus ribareklaamid vandaalide ohvriks sattusid, üles lugeda ühe käe sõrmedel. Ettevõtte müügijuht Oksana Drobot mäletab vaid kolme juhust, kus ribareklaam puruks lõigati, ning kõigil kolmel juhul võib arvata, et tegemist oli noorte vallatustega.

Ka sel korral arvati alguses, et tegemist on noortejõuguga, kes reklaamiribadega jõudu katsub, kuid nende lõhkumine muutus iga korraga ainult sihilikumaks ning kuna vandaalide ohvriks on lisaks linnas lihtsalt kättesaadavatele ribareklaamidele sattunud ka need reklaamid, mis asuvad linnast väljas, siis kahtlustavad nad sihipärast tegevust, mis on suunatud nende ettevõtte paigaldatud reklaammaterjali vastu.

"Reklaamiribasid on mitmesuguseid, osa neist on sellised, mida on lihtne paigaldada ning ka lihtne lõhkuda. Need aga, mis asuvad linnast väljas, peavad reeglite kohaselt olema paigaldatud 50 meetri kaugusele teest ning selleks, et need paremini välja paistaksid, on need tõstetud kõrgele ja on suured," ütles Drobot, et sellise reklaamiriba rikkumiseks tuleb ette võtta eraldi sõit ning kaasa võtta ka redel, sest vastasel juhul seda lõhkuda ei saaks.

Lõiguvad ribadeks

Kui esialgu lõigati reklaamid lihtsalt läbi, siis hiljem on hakatud neid lainena puruks lõikama ning nüüd on hakatud välja lõikama terveid rattaid, mis muudab nende parandamise ettevõttele keerulisemaks ja kulukamaks.

Lisaks reklaamiribadele on vandaalitsetud ka ettevõttele kuuluva auto kallal - sellel lõigati puruks kõik rehvid.

Art Depoo on teinud politseile ka rea avaldusi, kuid lõhkuja on senimaani tabamata.

"Me ei saa iga oma reklaamiriba juurde valvet panna," ütles Oksana Drobot ning palus inimestel, kes näevad reklaamide kallal vandaalitsejaid, sellest kas ettevõttele või politseile teada anda. "Meie ainus lootus vandaale tabada on tänu tähelepanelikele kodanikele," tunnistas Drobot. Ta lisas, et nad näeksid hea meelega, et ettevõte saab pöörduda tavalise töörütmi juurde, kus koosolekutel arutatakse igapäevaseid küsimusi ning tehakse tulevikuplaane, selle asemel et iga kord kahjusid kokku lugeda.

Ettevõtte müügijuhi sõnul on nende partnerid ja kliendid olnud väga arusaavad ning reklaamiribade lõhkumise tõttu ükski klient nende teenustest ära öelnud ei ole. "Pigem muretsevad ka nemad, et vandaalid tabataks. Osa on pakkunud isegi abi nende tabamiseks ning meil pole katkilõigatud reklaamide tõttu klientidega pahandusi olnud," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles