Tasuta õigusabi muutub kättesaadavamaks

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas pakuvad igapäevaselt tasuta õigusabi juuratudengid, kuid Ida-Virumaal pole seda seni käivitada õnnestunud.
Tallinnas pakuvad igapäevaselt tasuta õigusabi juuratudengid, kuid Ida-Virumaal pole seda seni käivitada õnnestunud. Foto: SCANPIX


Lisaks üle nädala toimuvatele juristide vastuvõttudele Jõhvis on lähiajal kolmes Ida-Viru linnas oodata Eesti juristide liidu 11-liikmelist meeskonda, kes annab tasuta nõu näiteks pärimis- ja perekonnaõiguses, kohtusse pöördumisel ning võlgadest vabanemisel.

Et raske majanduslik olukord ja töötus on tõstnud abivajajate hulka ning kahandanud kvalifitseeritud õigusabi kättesaadavust, korraldab Eesti juristide liit projekti "Õigusring" raames seitsmes linnas tasuta õigusnõustamise päevi; teiste seas toimuvad need Narvas, Sillamäel ja Jõhvis.

Piirilinnas ootavad juristid abivajajaid 1. detsembril kella 12-16 Narva linnavalitsuse esimese korruse saalis. 11 spetsialisti annavad nii eesti kui vene keeles nõu kümnes eri õigusvaldkonnas, näiteks perekonnaõiguses, kohtusse pöördumises, korteriühistute probleemides, tarbijakaitses, elatise nõuetes, võla- ja pärimisõiguses, töölepinguseaduses, võlanõustamises jms. Juristid vormistavad dokumente, hagiavaldusi ja kirju.

Juristide liidu direktor Krista Paal ütles, et 20. detsembril tehakse väljasõit Sillamäe eesti põhikooli ja veebruaris nõustatakse abivajajaid Jõhvis. Ettevõtmist rahastab Avatud Eesti Fond ligemale 16 000 euroga. "Projekt kestab tuleva aasta aprillini, aga kui näeme, et vajadus tasuta õigusabi järele on suur, taotleme selleks ka edaspidi raha."

Valdavalt eakad

Esimesena pakuti tasuta õigusabi novembri lõpus Tartus, kus juristide vastuvõtul käis ligi seitsekümmend valdavalt eakat inimest. Suur osa inimestest vajas juristi nõuannet võlakriisist väljasiplemiseks, kuid palju küsiti ka pärimise ning kinkelepingute vormistamise kohta. Korteriühistutega seotud probleemid puudutasid ühistuliikmeilt võlgade sissenõudmist ning ühistujuhtide umbusaldamist.

Juristide liit korraldab ka igapäevast nõustamisteenust, näiteks on Tallinnas avatud üliõpilaste õigusbüroo. Paal ütles, et kogu Eesti elanikele on kättesaadav tasuta õigusabiportaal www.juristaitab.ee, mis saab peagi aastaseks ja mida on külastanud üle poole miljoni inimese ning kus juristid on andnud vastuse sadadele küsimustele.

Justiitsministeeriumi ja juristide liidu koostöös loodud portaali eesmärk on aidata inimestel leida vastuseid igapäevaelus ette tulevatele õiguslikele küsimustele.

Vastus advokaati palkamata
"Inimesed puutuvad juriidiliste küsimustega kokku iga päev ning seega on oluline, et neil oleks praktilistes küsimustes võimalik lihtsamaid vastuseid saada ka advokaati palkamata. Inimeste paremad teadmised oma õigustest võimaldavad neil neid õigusi ka paremini kaitsta," märkis justiitsminister Kristen Michal.

Õigusabiportaali miinus on, et see on praegu ainult eestikeelne. Paali sõnul on venekeelse elanikkonna vajadus tasuta õigusabi järele eriti aktuaalne ja seetõttu loodetakse leida rahastust ka portaali tõlkimiseks. "Kuigi me ei ela ühes infoväljas, usun, et kui vene inimesteni jõuaks teave tasuta õigusabiportaali kohta, kus on võimalik küsimusi esitada, hakkaksid nad seda kasutama."

Jurist Aare Objartel, kes on aastaid korraldanud tasuta õigusabi jagamist Jõhvi seltsimajas, ütles, et praegu, kui justiitsministeerium enam vastuvõtte vähekindlustatutele ei rahasta, toimuvad need üle neljapäeva (varem igal nädalal) ja inimesi nõustab kolm juristi. MTÜ Ida-Virumaa Õigusabi Büroo vastuvõttudel käib keskmiselt 8-12 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles