Kahjunõuded tõid teele ebatavalise märgi

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: /INTERNET/SARKIS TATEVOSJAN
Foto: /INTERNET/SARKIS TATEVOSJAN

Sonda vald pani aasta alguses Kiviõli ja Püssi vahelisele otseteele oma halduspiires olevale lõigule märgi, mis ühelt poolt keelab läbisõidu, ent samal ajal annab lisakiri "Sõit omal vastutusel" justkui loa tee läbimiseks.

Selle aasta algusest on Kiviõli ja Püssi vahelisel otseteel Sonda valla osasse jääval lõigul liiklusmärk "Sõidu keeld" koos lisakirjega "Sõit omal vastutusel". Märk piirab liiklust umbes poolekilomeetrisel lõigul.

Olematu märk

Seadus ei keela liikluse piiramist teelõikudel, kui sellest liiklejat teavitatakse, mis tähendab, et Sonda vallal on õigus tee või selle osa teatavaks ajaks sulgeda või teel liikumist piirata, kui tee konstruktsioon on nõrgenenud ja liiklus võib teed kahjustada või liiklemine muutub ohtlikuks. Kuna Sonda ei saa teelõiku talvel parandada, on otstarbekas see sulgeda, samas on tänav mõistlikul kasutamisel läbitav.

Maanteeameti kinnitusel on omavalitsus eksinud liiklusseaduse vastu, kuna märk ei vasta seadusele. Paigaldatud märk keelab liiklemise teel ja märgi eiramine saab toimuda ainult lisatahvli paigaldamise korral. "Märgile sellisel kujul infot ei kanta, samuti ei saa teksti "sõit omal vastutusel" kanda lisatahvlile.

Sonda vallasekretär Anti Pärtel nõustus, et konkreetselt sellist märki liiklusseaduses ei ole, samas ei ole hetkesituatsioonist lähtuvalt ka teistsugune regulatsioon otstarbekas. "Mõistev kodanik saab olukorrast aru - tee seisund ei võimalda seda ohutult kasutada ning talvetingimustes ei saa ka seda parandada, on vaja kasutust piirata," ütles ta.

Hooldustöid ei lõpeta

Sonda vallavanema Andrea Eiche sõnul ajendas neid märke paigaldama kahjunõuete arv sellel teelõigul. Aastate jooksul on tulnud vallal tasuda nii lõhutud velgede kui kummide eest. Mõnel juhul on tulnud maksta kaskokindlustuse omavastutus, samuti on vald olnud sunnitud ostma inimestele uusi rehve. Kokku on aastate jooksul kahjuna välja makstud ligikaudu 2000 eurot. Kahjunõudeid on teega seoses olnud 15.

Kuna tee on kaetud vaid ühekordse asfaldiga ning Sonda lõigul on lohk, kuhu koguneb vesi, siis tekivad augud seal kiiremini, kui vald parandada jõuab. "Me lapime augud küll alati ära, aga info jõuab meile viivitusega ning enne seda on keegi seal juba oma autot lõhkunud," ütles vallavanem, kelle sõnul ei tähenda paigaldatud märgid, et lumelükkamine või aukude parandamine lõigul lõpeb. Seda tehakse edasi samamoodi nagu varem, lihtsalt kahjunõuete vältimiseks ja inimeste tähelepanelikkuse tõstmiseks on hoiatused väljas.

Hoiatusmärgid pandi teele uue aasta alguses ning esialgse otsuse kohaselt jäävad need sinna mai alguseni. "See annab meile aega mõelda, mida me teega edasi teeme," selgitas Eiche.

Selleks, et tee põhjalikult korda saaks, tuleks Sonda vallal teha ligikaudu 75 000eurone investeering. Olemasolev asfalt tuleks üles freesida ja asendada uuega. Kuna vallaelanikud kasutavad teed väga harva, siis peab vald otsustama, kas selline investeering on otstarbekas või ei.

Kiviõli ja Püssi vaheline otsetee kuulub kolmele omavalitsusele: Kiviõli lõik on kõige pikem, Sondale kuulub umbes 500 ja Lüganuse vallale 200 meetrit. "Peamiselt kasutavad teed Kiviõli ja Püssi inimesed kahe linna vahel liikumiseks. Sonda valla inimesed kasutavad seda vähe ning Lüganuse omad ilmselt hoopiski mitte," ütles Eiche, kelle sõnul on nad pakkunud tee üleandmist nii Kiviõlile kui maanteeametile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles