Vallavalitsus tegi Ossipenko firmale trahvi

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
N&V on kinnitanud, et neil on vajalik tehnika ja võimsus teede ning tänavate hooldamiseks ettenähtud mahus olemas. Ometi saadi trahvinõue juba tänavuse esimese suurema lumega.
N&V on kinnitanud, et neil on vajalik tehnika ja võimsus teede ning tänavate hooldamiseks ettenähtud mahus olemas. Ometi saadi trahvinõue juba tänavuse esimese suurema lumega. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi vallavalitsus määras ASile N&V 4000 euro suuruse trahvi, kuna kaheksa linna kõnniteed polnud puhastatud nõuetekohaselt.

Jõhvi vallavalitsus määras N&V-le trahvi pärast esimest mahasadanud lund, kui kontrolli käigus avastati, et kaheksa kõnniteed polnud puhastatud nii, nagu kokkulepe ette näeb. "Käisime N&V meistritega koos linna läbi ja nad tunnistasid puudujääke," selgitas vallavalitsuse heakorraspetsialist Liivi Mölder Jõhvi valla kodulehel.

Tema sõnul oli näiteks pool Rahu tänava kõnniteest lumest puhastamata ja osaliselt olid teed ka liivatamata.

Nõuded võiksid olla pehmemad

Jõhvi vallavanema Tauno Võhmari sõnul oli see esimene kord, kui tänavapuhastajale töö kehvasti tegemise eest trahvi tuli määrata.

Küsimusele, kas nõuetele mittevastava töö tegemine, mis viis trahvinõudeni, näitab seda, et teenus käib sellele pakkujale üle jõu, vastas Võhmar, et loodetavasti edaspidi enam mitte. Ent ta tunnistas, et nõuded võiksid kohati olla pehmemad. Kas N&V-l on olemas kogu vajalik tehnika nõuetele vastava teenuse pakkumiseks, ei osanud Võhmar öelda, kuid arvas, et praegu pole tänavate puhastamiseks vaja mingit erilist tehnikat, mis ettevõttel puudu võiks olla.

Küll tunnistas Võhmar, et kui valmis saavad uuendamisele minev Keskväljak ning raudteealune tunnel, siis tavalise tänavakoristustehnikaga hakkama ei saa.

See, kui ettevõte ei suuda osutada päris sellist teenust, nagu Jõhvi on lepingus ette näinud, ei tähenda, et nad võiksid muuta summat, mis teenuste eest makstakse ning mis oli oluliselt suurem, kui Jõhvi algselt nendeks töödeks arvestas. "Tegemist on riigihankega, kus hinna üle kaubelda ei saa. Saame teha järelevalvet ja puudujääkide eest trahvida," ütles Võhmar. Tema sõnul on nad järgmisel korral hanke ettevalmistamisel targemad ning võimalik, et ollakse leebemad nõuete ja aja suhtes, mis võimaldaks teenuse eest ka vähem maksta.

Kõik vajalik olemas

N&V-lt Põhjarannikul esitatud trahvinõude kohta kommentaari saada ei õnnestunud. Küll on ettevõte varem tunnistanud, et neil on linna hooldamiseks vajalik tehnika olemas ning nad saaksid tingimuste täitmisega hakkama ka siis, kui Eestit tabaks Monica-suurune lumetorm.

Firma N&V hakkas tänavaid ja teid Jõhvis hooldama eelmise aasta sügisest, kui lõppes leping OÜga Coniery. Kevadel välja kuulutatud riigihange aastateks 2011-2015 takerdus vaidluste taha. Kuigi parima pakkumise teinud Coniery tunnistati võitjaks, vaidlustas selle otsuse teine konkurent - N&V. Viimane viis kaebuse riigihangete vaidlustuskomisjoni ning suutis seal tõendada, et Coniery on esitanud valeandmeid oma käibe kohta, misjärel komisjon tunnistas Coniery kvalifitseerunuks ja võitnuks tunnistanud korraldused kehtetuks.

Siis lükati tagasi ka teise pakkuja - N&V pakkumus, kuna see ületas hankelepingu eeldatavat maksumust. Kui vallavalitsus eeldas maksta nende tööde eest nelja aasta jooksul 1,3 miljonit eurot, siis N&V küsis 2 miljonit.

Olukord jõudis kriitilise piirini, kui Jõhvi vallavalitsuse väljakuulutatud ajutine teehooldushange kukkus teist korda läbi, kuna linna tänavate hooldamiseks ei tulnud ühtegi pakkumist.

Seejärel otsustati tühistada otsus, millega N&V pakkumus tagasi lükati, ning tehti nendega leping teede ja tänavate hooldamiseks esimese pakkumuse hinnaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles