Narva muuseumivahti rõõmustab presidendilt saadud kutse

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piia Tamm läheb Tartu kui õppereisile, sest 2014. aastal tuleb taas olla presidendi vastuvõtu võõrustaja rollis. "See on sisuliselt esimene ettevalmistus, et üritust Jõhvis hästi teha." Pilt on tehtud 2009. aastal Jõhvis toimunud presidendi vastuvõtul, kus Piia Tamm on koos Jõhvi vallavanema Tauno Võhmari ja tema kaasa Anneliga.
Piia Tamm läheb Tartu kui õppereisile, sest 2014. aastal tuleb taas olla presidendi vastuvõtu võõrustaja rollis. "See on sisuliselt esimene ettevalmistus, et üritust Jõhvis hästi teha." Pilt on tehtud 2009. aastal Jõhvis toimunud presidendi vastuvõtul, kus Piia Tamm on koos Jõhvi vallavanema Tauno Võhmari ja tema kaasa Anneliga. Foto: Peeter Lilleväli

President Toomas Hendrik Ilves pole tänavu vabariigi aastapäeva vastuvõtule kutsunud ühtegi Ida-Viru omavalitsusjuhti, see-eest kaks Narva muuseumi esindajat - direktori ja valvuri. Viimane valmistas koos esileediga hõrgutisi hoidiste festivalil.

"Tegelikult läheb Narva muuseumist presidendi vastuvõtule kolm inimest, sest valisin oma kaaslaseks kolleeg Jevgeni Timoštšuki," täpsustas muuseumivaht Valentina Kiršner, tunnistades, et on pidulikule üritusele minnes pisut pabinas.

Samal ajal annab julgust tutvus presidendiproua Evelin Ilvesega, mis sai alguse mullu augustis Narva muuseumi Põhjaõues toimunud hoidiste festivalil "Suvi purki". Festivali külastajad valisid kõige paremaks hoidiseks esileedi roosiželee, kuid üldvõitjaks tunnistati Kiršner, kelle marineeritud kukeseened võitsid mekkijate ülekaaluka poolehoiu.

"Evelin Ilves on väga suhtlemisaldis ja lahke inimene," koges Kiršner esileediga külge külje kõrval kokates. "See on väga meeldiv, kui kutsutakse nii suurepärasele üritusele, kus on koos imelised Eestimaa inimesed. Inimesed, kes siin elavad ning teevad midagi paremini ja huvitavamalt kui teised. Kõiki pole ju võimalik kutsuda, nii et midagi peab olema külaliste juures ebatavalist."

Käinud varemgi

Kui Kiršner läheb presidendi vastuvõtule esimest korda, siis muuseumi direktor Andres Toode viibis seal ka 2009. aastal, kui Toomas Hendrik Ilves kätles Eesti Vabariigi sünnipäevakülalisi Jõhvi kontserdimajas. "Seekord pole mingit närvi, naudin kontserti ja suhtlemist. Läheme vastuvõtule seltskonnaga, kuhu kuulub ka Juku-Kalle Raid (ajakirjanik ja riigikogu liige - toim.), Eesti üks arvamusliidritest, kes on olnud meie sõber ja kellest on väga palju abi olnud," rääkis ta.

Vabariigi sünnipäeva pidustused algavad muuseumijuhil juba päikesetõusul, kui Narva linnuses heisatakse Eesti lipp. Seejärel sõidab seltskond Tallinna, kus daamid end üles mukivad, ja lõpuks Toode kodulinna Tartu, kuhu on tänavu koondunud vabariigi aastapäeva üritused.

Traditsioonilise Narva linnuses toimuva vabariigi aastapäeva peo, kus vaadatakse üheskoos ka presidendi vastuvõtu ülekannet, peab Toode seekord vahele jätma. "See Narva kolledži eestvedamisel toimuv üritus on selleks, et vabariigi aastapäev poleks kroonupüha, vaid puhas rõõm," selgitas ta.

Puhas rõõm on olnud Toodele ka varasem suhtlus presidendipaariga. "Lisaks Evelin Ilvese osavõtule hoidiste festivalist on presidendipaar ka niisama muuseumis külas käinud ja meie tegemistest huvitunud. Kogu presidendi kantselei elas väga elavalt kaasa lagunevatele bastionidele. Eelmisel suvel käis Toomas Hendrik Ilves koos kantselei töötajatega isegi bastionidel muru niitmas ja koristamas."

Paneb kõrva taha

Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm, kel tuli kolme aasta eest võõrustada presidendi kontserti-vastuvõttu, saab seekord nautida peoüritust külalisena. Tookord ta presidendipaariga kätlema ei jõudnudki, sest tuli lahendada teleülekandega tekkinud probleeme. Nüüd saab selle vea parandada.

"Seekord saan end panna külastaja rolli, sest olles korraldaja, ei pruugi märgata kõiki kitsaskohti külaliste seisukohalt. Võtan seda kui õppereisi ja see on sisuliselt esimene ettevalmistus 2014. aasta vastuvõtuks, mida kantselei plaanib korraldada taas Jõhvis," rääkis Tamm.

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam kinnitas, et president Ilves soovib jätkata tema esimesel ametiperioodil kujundatud tava viia Eesti riigi sünnipäeva riiklik tähistamine lisaks Tallinnale ka Eesti teistesse piirkondadesse. Kui 2012 toimub see Tartus, siis Eesti Vabariigi 95. aastapäeval 2013 Tallinnas, 2014 on vastuvõtt Jõhvis ja kaitseväe paraad Narvas, 2015 Pärnus ning 2016 taas Tallinnas.

Presidendi kantselei teatas, et seekord on Vanemuise teatri- ja kontserdimajja oodatud rekordilised 900 külalist. Ida-Virumaalt on saanud kutse kuus inimest saatjaga, lisaks siit valitud riigikogu liikmed.

Tänavuse aastapäevakontserdi lavastab Ain Mäeots, muusikajuht on Vaiko Eplik ning kunstnik Eesti Draamateatri peakunstnik Riina Degtjarenko. Vastuvõtu teadustaja on Vanemuise näitleja Andres Mähar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles