Vaivara vallavanem tõrjutakse võimult

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veikko Luhalaid tunnistas, et pool aastat kestnud püüded suhteid volikoguga parandada ei ole tulemusi andnud.
Veikko Luhalaid tunnistas, et pool aastat kestnud püüded suhteid volikoguga parandada ei ole tulemusi andnud. Foto: Peeter Lilleväli

Teisel katsel vallavanemat umbusaldama asuvad kuus Vaivara vallavolikogu liiget peavad nüüd juba kogu vallavalitsuse tööd ebarahuldavaks.

Pool aastat tagasi pääses Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid napilt umbusaldamisest. Toona pandi talle süüks, et info ei jõua volikoguni. Eile ütles volikogu esimees Heiki Luts, et uus umbusaldusvaldus tuli talle üllatusena.

Umbusalduse eestvedaja Arne Pilvari sõnul käitub vallavanem "mitte päris seaduslikult ja korrektselt" ning need kahtlustused olevat kavas ka uurimisorganitele edastada. Mida vallavanemale süüks pannakse, ei soovinud Pilvar täpsustada, öeldes, et ajakirjanik on viimane, kellele ta seda infot annaks. "Kui mees mõtleb, et Veikko Luhalaid ongi Vaivara vald, siis on ta liiga kaua ühe koha peal olnud," kordas ta eelmise umbusaldamiskatse eel öeldud mõtet.

Pikalt kestnud erimeelsused

Umbusaldusavaldusele alla kirjutanud volikogu liige Artur Eistre ütles, et pärast eelmist umbusaldust pole tollal ajendiks olnud probleemid lahendust leidnud. "Umbusaldamise otsus ei sündinud eile, vaid mõte on juba pikka aega olnud. Vallavanem räägib üht ja teeb teist, ta ei tegutse inimeste huvides."

Otsus umbusaldada mitte vallavanemat, vaid kõiki vallavalitsuse liikmeid, on tema sõnul ajendatud augustikuisest läbikukkumisest. Toona ei olevat valla allasutustes töötavad volikogu liikmed julgenud vallavanema vastu hääletada, kui aga kaalumisel on kõigi valitsuse liikmete jätkamine, on olukord teistsugune.

Natalia Rodionova ei soovinud oma seisukohti öelda; Jelena Ozornova põhjendas umbusaldamist volikogu ja vallavalitsuse pikka aega kestnud arvukate erimeelsustega olulistes küsimustes ning vallavalitsuse suhtumisega volikogu liikmetesse. "Valmistume volikogus midagi arutama, siis aga selgub, et vallavalitsus on asja juba ära otsustanud, ja meid pannakse fakti ette," rääkis ta.

Ühe laua taha ei mahu

Esmaspäeval esitas Veikko Luhalaid volikogule avalduse, soovides 16. aprillist ametist lahkuda.

"See olukord hakkab tervisele mõjuma," põhjendas ta oma tagasiastumisotsust. "Lootsin ka, et nii annab asju lappida ja sellest avaldusest piisab, et umbusaldamist ei tule. Paistab, et ei piisa."

Luhalaiu sõnul on ta viimasel poolel aastal koos vallavalitsusega püüdnud suhteid volikoguga parandada, läbirääkimiste ringi laiendada, probleeme arutada.

"Vastaspoolelt on olnud suur vaikimine. Ei kuulata, ei räägita, ei tulda isegi kohale. Mitte üksnes seda, et me pole saanud probleeme arutada - me ei tea siiamaani, milles probleem üldse on."

Ärimeeste huvid

Volikogus umbusaldajate vastaspoolt esindav Aare Objartel nimetas toimuvat Narva ärimeeste invasiooniks Vaivara valda, mis on ajendatud nende huvist vallas asuva kinnisvara ja maa vastu. "Vallavalitsus on eestimeelne, umbusaldajad tahavad aga sellist vallajuhti, kes jagaks käskusid nii, nagu neile vaja."

Luhalaid on samal arvamusel, tuues näiteks MTÜ Narva Lennuklubi juhi Aleksandr Kitajevski huvi saada Olgina lennuväli enda omandusse, millega vallavalitsus seadusele tuginedes päri ei ole. Umbusaldamisest on tema sõnul huvitatud ka endine Narva prefekt Artur Pärnoja, kes on võimuhaarajate kandidaat vallavanema kohale.

Pärnoja ei soovinud seda väidet kommenteerida, öeldes, et kandidaadiks pole teda veel nimetatud ning vara on midagi öelda. Aleksandr Kitajevskilt ei õnnestunud eile kommentaari saada.

Valdavalt keskerakondlastest koosnev Vaivara vallavolikogu on lõhenenud, tunnistavad volikogu liikmed. Samuti Keskerakonda kuuluv Veikko Luhalaid ei kavatse sealt välja astuda, küll aga esitas üleeile peasekretärile avalduse arvata erakonnast välja tema umbusaldajad. Aluseks punkt erakonna põhikirjas, mille järgi arvatakse erakonnast välja need liikmed, kes riigikogus või kohaliku omavalitsuse volikogus oma erakonna liikmele umbusaldust avaldavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles