Perearstid kaugenevad patsientidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puru polikliinikus ruumide rentimise kohta kokkulepete puudumise tõttu lahkuvad sealt kolm perearsti, kellel oli seal tuhandeid patsiente.
Puru polikliinikus ruumide rentimise kohta kokkulepete puudumise tõttu lahkuvad sealt kolm perearsti, kellel oli seal tuhandeid patsiente. Foto: Peeter Lilleväli

Kolm perearsti lahkuvad nende patsientidele harjumuspärasest ja mugavast Puru polikliinikust ning kolivad Jõhvi. Selle tõttu peavad tuhanded Ahtme elanikud neile kas järgnema või otsima lähemalt teist arsti.

"Muidugi on see ebamugav," ütles ahtmelane Jevgenia. "Kuidas peaksid sinna saama vanurid või väikelastega emad? Teist arsti on aga Ahtmes raske leida, sest kõigil on juba oma patsiendid olemas ja juurde nad neid võtta ei saa. Arvan, et peaks leidma lahenduse eelkõige patsientide huvidest lähtuvalt."

Miks Purult lahkutakse?

Puru polikliinikust lahkuvad perearstid Ljudmilla Kalnina, Reet Tooming ja Galina Linkova. Juba 1. juulist peaksid nad vastu võtma Jõhvi endise lastepolikliiniku ruumes Jaama 32.

Arstide sõnul olid nad sunnitud uusi ruume otsima. Nad ütlesid, et eelmisel aastal kinnitas neile Tervise 1 asuvas polikliinikus ruume rentinud Ida-Viru keskhaigla juhtkond, et muudatused seoses uue korpuse ehitamisega perearste ei puuduta ja nad saavad seal jätkata.

"Kuid selle aasta jaanuaris teatati meile äkitselt, et meil tuleb otsida uus koht," kinnitas doktor Linkova. "Meile pakuti võimalust kolida endise naha- ja suguhaiguste dispanseri tühjalt seisvasse hoonesse. Kuid see oli vastuvõetamatu, sest seal puuduvad elementaarsed tingimused ja nende loomiseks oleks vaja teha põhjalik remont. Selleks aga pole meil vahendeid. Linn ei osanud meile samuti midagi pakkuda. Hiljem, kui me leidsime Jõhvi variandi, pakkus haigla välja võimaluse Purule jääda, kuid konkreetseid tingimusi, kabinette ja tasusid ei nimetatud. Seega ei saanud me olla kindlad, et meid järgmine päev jälle minema ei aeta."

Seisavad patsientide eest

Purult lahkuvad arstid juhtisid tähelepanu asjaolule, et nende patsiendid on peamiselt kaugemate piirkondade - Vana-Ahtme ja Tammiku elanikud, kes peavad niikuinii arsti juurde minekuks transpordivahendit kasutama. Lähemal elavaid patsiente, kes saavad jalgsi tulla, on üksikuid.

"Praegu taotleme Jõhvi bussipeatuse Jaama 32 asuvale hoonele lähemale toomist, et bussid ja liinitaksod peatuksid hoone juures," ütles Ljudmilla Kalnina. "Jõhvis saime suured soodustused laborianalüüsidele, mida Ida-Viru haiglas ei pakutud, see aga tähendab, et saame patsientidele senisest märksa rohkem analüüse määrata. Nii et esmajoones seisame just patsientide eest."

Rent on arstide sõnul Jõhvis kaks korda madalam kui Purul ja seegi pole tühiasi.

Haigla pakkus võimalust jääda

Ida-Viru keskhaigla juhatuse esimees Tarmo Bakler kinnitas, et arstidele pakuti võimalust jääda Purule nende praegustesse kabinettidesse vähemalt järgmise aasta veebruarini ning seejärel lubati leida sealsamas teised ruumid.

"Vestlesime nendega sellest, et polikliinikus toimuvad uue korpuse valmimisega seoses muudatused. Mingeid ametlikke avaldusi, kus neilt oleks nõutud ruumide vabastamist, pole me teinud," märkis Bakler. "See on nende otsus. Perearste ei rahuldanud meie esimene ettepanek - kolida Jaaniku tänava hoonesse -, kuid edasistes läbirääkimistes nad ei tahtnudki meilt alternatiivseid ettepanekuid."

Haigla nõukogu esimees, riigikogu liige Valeri Korb kinnitas samuti, et haigla püüdis arstidega läbi rääkida, soovides, et nad jääksid Puru polikliinikusse, kuid arstid otsustasid teisiti. "Olen kategooriliselt selle vastu, et Ahtme elanikud peaksid oma perearsti juurde Jõhvi sõitma," ütles Korb Põhjarannikule.

Maavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonna juhataja Evi Kruzman märkis kujunenud olukorda kommenteerides, et Ahtme arstide vastuvõtukoha muutus on maavalitsusega kooskõlastatud ning seadus lubab seda. "Patsientide nimekiri jääb arstile alles. Kus ta neid vastu võtab, on juba arsti enda mure, peaasi et teenus oleks inimestele kättesaadav," tähendas Kruzman. "Kohalik omavalitsus peaks põhimõtteliselt aitama perearste ruumide leidmisel, aga kui midagi ei pakuta, siis otsivad nad ise."

Alles jäi kaks arsti

Kaks perearsti, kes samuti Puru polikliinikus ruume rendivad, otsustasid sinna jääda. Üks neist - doktor Igor Panenko - ütles, et arstid pandi tõepoolest ebamäärasesse olukorda. "Lähtun siiski patsientidest. Mul on nende seas palju eakaid ning mõtlen sellele, et neil on üsna raske Jõhvi sõita või jalgsi minna, eriti talvel," nentis ta.

Doktor Panenko sõnul soovib osa Purult lahkunud perearstide patsiente ilmselt teiste arstide juurde üle minna, kuid arstid on sunnitud neile ülekoormuse tõttu ära ütlema - Panenko nimekirjas on praeguse seisuga üle 2000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles