EstLink 2 lõikas Suurkõrtsi lubjakivikarjääri pooleks

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Urban.
Meelis Urban. Foto: Peeter Lilleväli

Keskkonnainspektsioon, kelle abil lootis Suurkõrtsi lubjakivikarjääri omanik Meelis Urban peatada EstLink 2 ehituse läbi oma maavalduse, ei näe maapõueseaduse rikkumist ning tunnistas Soome ja Eesti vahelise merekaabli ehituse läbi karjääri seaduslikuks. 

Lüganuse vallas ehituslubjakivi kaevandav Meelis Urban, kes vaidlustas kohtus sundvalduse seadmise EstLink 2 merekaabli paigaldamiseks läbi tema karjääri, leidis, et kaabli paigaldamine rikub maapõueseadust, mis näeb ette, et arvelevõetud maavara ja -varu tuleb säilitada kaevandamisväärsena ning sellele peab tagama juurdepääsu.

Kuna Urban kahtlustas, et EstLink 2 ehitusega rikutakse seadust, ehkki Tartu halduskohus oli sundvalduse seadmise seaduslikuks tunnistanud, pöördus ta kahel korral keskkonnainspektsiooni poole, et see ehitustegevusele oma hinnangu annaks.

"Keskkonnainspektsioon käis tõepoolest kohapeal ja kontrollis asjaolusid. Menetluse alustamiseks alus puudus ja seda on ka avaldajale selgitatud," ütles keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul, kelle kinnitusel maapõueseaduse rikkumisega tegemist ei ole. "Vald on seoses EstLink 2ga seadnud sundvalduse, st maaomanik ei oma enam õigust sellele valdusele, kuhu kaabelliin paigaldatakse, ja keskkonnaministeerium on andnud maapõueseaduse alusel omapoolse nõusoleku. Seega toimub kaabli paigaldamine lubjakivimaardlasse seaduslikult," lisas ta.

Meelis Urban, kes keeldus EstLink 2 ehitamiseks Eleringiga lepingut sõlmimast, oli hämmingus, et tööde järjekorrad eelkõige vaidlusalustel maadel tehti, samal ajal kui mujal kaabliehitustööd alles usinalt käivad. "Ma pean oma kohuseks reageerida, juhul kui minu maal tehakse ebaseaduslikku tegevust. Kuna kohus sellele hinnangut andnud ei ole, jääb kahtlus, et rikkumine toimus," põhjendas ta keskkonnainspektsiooni, aga ka politsei kutsumist ehitustööde juurde.

Nüüdseks on ehitustööd lubjakivikarjääris lõppenud ning juhul kui ringkonnakohus leiab, et sundvalduse seadmine on vastuolus seadusega, ei saa olukorda enam muuta.

"Võimalust teha üks suur järv, kuhu põhja oleks võinud kaabli paigaldada, enam ei ole," kurtis Urban, olles nördinud, et kohtul kulus otsustamiseks enam kui poolteist aastat ning et võrguettevõte polnud valmis otsust enne ehituse alustamist ära ootama või kaablit ümber tema krundi vedama. (PR)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles