Jõhvis ja Ahtmes tõuseb taas soojuse hind

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojuse hinnatõusu peamisteks põhjusteks on Ahtme reservkatlamajas kasutatava maagaasi kallinemine ja uue soojustorustiku ehitus.
Soojuse hinnatõusu peamisteks põhjusteks on Ahtme reservkatlamajas kasutatava maagaasi kallinemine ja uue soojustorustiku ehitus. Foto: Peeter Lilleväli

Konkurentsiamet kooskõlastas Jõhvi-Ahtme võrgupiirkonna kaugkütte piirhinna - see on nüüd 47,26 eurot megavatt-tunni eest ning sellele lisandub käibemaks.

Kütte hind tõuseb Jõhvis ja Kohtla-Järve Ahtme linnaosas 3,5 euro võrra megavatt-tunni eest 1. augustil, seega pole viimasest hinnatõusust möödunud aastatki. Praegune hind 43,69 eurot megavatt-tunni eest kehtestati 10. oktoobril 2011; tookord moodustas hinnatõus üle 30%.

Juba siis selgitas VKG Soojuse juhatuse liige Andres Veske, et hinnatõusu põhjuseks oli investeering uue gaasikatlamaja ehitusse. 2012. aastal tuleb sulgeda põlevkivil töötav Ahtme jaam. Käesoleval ajal on Ahtme põlevkivijaama tootmisvõimsus piiratud, seepärast tuleb osa soojusest toota uues, maagaasil töötavas katlamajas. Maagaasist toodetud soojuse hind on aga kõrgem kui põlevkivist saadud soojuse hind.

Põhjuseks gaasi hind

Seekordset hinnatõusu kommenteerides märkis Andres Veske, et peamine põhjus on kütuse kallinemine. "Kuna Ahtme SEJ soojatootmise võimsus on piiratud 50 megavatiga, siis korvame puudujäägi reservgaasikatlamaja abil," ütles ta. "Gaasi hinnatõus aga tõstab ka soojuse hinda."

Tänavu tõuseb soojuse hind Jõhvis ja Kohtla-Järve Ahtme linnaosas 8,2%. Veske ei varja, et hind tõuseb edaspidigi ja see on seotud uue soojustorustiku ehitusega Järve linnaosast Ahtme linnaossa. Selle pikkus on 17,4 kilomeetrit ja maksumus koos käibemaksuga 16 miljonit eurot.

Kõikidele klientidele üks hind

Kohtla-Järve Järve linnaosas on soojuse hind praegu 34,6 eurot megavatt-tunni eest, kuid ka seal on ilmselt ees muudatused. Andres Veske ütles, et konkurentsiamet ei ole veel kinnitanud VKG Soojuse taotlust kehtestada Järve linnaosas uus piirhind. Varem on Veske märkinud, et kavandatav hinnatõus ei ületa 10 protsenti.

Tulevikus peab soojuse hind konkurentsiameti nõudmisel ühtlustuma kõikidele klientidele - nii Jõhvi linna kui Ahtme ja Järve linnaosa omadele. Veske sõnul tõuseb soojuse hind ka 2014. aastal, kuid mitte oluliselt, 2015. aastal aga on võimalik seda juba langetada. Selleks ajaks antakse käiku Petroter II, kust saab küttegaasi juurde. Siis saab VKG Soojus toota generaatorigaasist ja kahes Petroteri tootmisseadmes vabanevast gaasist 90% ning maagaasist ainult 10% kogu piirkonnas vajaminevast soojusest.

Soojus kallineb ka teistes linnades

Sel aastal tõusis soojuse hind järsult Püssis. Märtsist maksab seal megavatt-tund 78,75 eurot.

1. juulist kallineb soojusenergia megavatt-tund ka Sillamäel. ASi Sillamäe SEJ teatel kujuneb hinnaks 39,50 eurot megavatt-tunni eest ilma käibemaksuta. Praegu maksab soojusenergia Sillamäel 38,58 eurot megavatt-tund.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles