Salasuitsu peidetakse leivapätside ja sülearvutite sisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigarette peidetakse enamasti sõidukites olevatesse tühemikesse.
Sigarette peidetakse enamasti sõidukites olevatesse tühemikesse. Foto: Ilja Smirnov

Narva tollipunkti aruanne näitab, et ebaseaduslikult sisseveetavate sigarettide hulk on käesoleva aasta esimese viie kuuga mullusega võrreldes pisut vähenenud, kuid just seda kaupa leitakse sagedamini kõikvõimalikest peidikutest.

Jaanuarist maini on Narva tollipunktis läbi viidud 903 tollikontrolli ja avastatud 393 rikkumist. Kinni on peetud 1 851 738 sigaretti ja 36,77 liitrit alkoholi. Möödunud aasta samal ajavahemikul peeti kinni peaaegu 2 miljonit sigaretti ja 40,87 liitrit alkoholi.

Kirde tolliinspektuuri tollijärelevalve osakonna juhataja Virgo Treinbuki sõnul on nende näitajate kahanemine seotud sellega, et rohkem piiriületajaid on hakanud kõnealust kaupa deklareerima ja selle eest makse maksma. Lisaks on alkoholi sissetoomine viimasel ajal vähenenud ka seetõttu, et Venemaal tõusid aktsiisimäärad ja seega ka alkoholi hind.

Salakaup tühemikes

Sigarette peidetakse enamasti sõidu- ja veoautode kõikvõimalikesse tühemikesse. Näiteks ühest sõidukist avastati ülevaatusel 192 000 sigaretti.

Viimasel ajal on tolliametnikud hakanud leidma salasuitsu sagedamini bussidest, sest neis on rohkem tühemikke. Sigarette leitakse istmete alt, varuratta koopast ja isegi bussi all olevate rataste seest. Näiteks viimati avastati ühel juhul bussi erinevatest konstruktsioonidest 93 000 sigaretti, teisel juhul 220 000 sigaretti. 

Sageli leitakse sigarette reisijate isiklike asjade hulgast. Salakaupa peidetakse kõikvõimalikesse kohtadesse. Küll avastatakse seda leivapätsidest, kust on sisu välja kaabitud, kohvi- ja majoneesipurkidest ja isegi sülearvuti klaviatuuri alt.

"Suuremat tähelepanu pöörame muidugi juhuvedude bussidele, kuid ka liinibussides esineb salakaupa," märkis Treinbuk. "Selge see, et iga bussi me ei kontrolli - teeme seda pisteliselt."

Leidub muudki salakaupa

Mõned näited kinnipeetud kaupadest: narkootilised ained - 534,4 grammi, kütus - 185 liitrit, antiradarid - 7 tükki, elektrišoki relvad - 2, teleskoopnuiad - 3 tk, kuul - 1 tk, parfüümid - 28 tk, printeri tahmakassetid - 8 tk. Kõikide eelmainitud kaupade sissevedu on piiratud või keelatud.

Tahmakassettide ja parfüümide kohta selgitas Treinbuk, et igal autoril või tootjal on õigus oma teose või toote kaitsele piraatkoopiate vastu. Näiteks kassettide tootja on huvitatud, et tarbija saaks neid kasutades kvaliteetse trükitulemuse. Pealegi sisaldavad piraatkassetid pulbrit, mis võib inimesele ohtlik olla. Raamatud ja CDd on piraatkaubana tagaplaanile jäänud, sest peaaegu kõike on võimalik internetist alla laadida. 

Kinni pidada võib ka pärast piiriületust

Virgo Treinbuk märkis, et toll ei tegutse ainult piiril. Deklareerimiseks kohustuslikku kaupa võib kontrollida kogu Eesti territooriumil. Seega sisseveopiiranguga või maksustatava kauba ebaseaduslikult Eestisse toonud inimene ei saa muretu olla ka pärast piiri ületamist.

"Probleemid võivad tal tekkida mis tahes Eestimaa nurgas, kus ta seda kaupa veab või müüb," rõhutas Treinbuk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles