Tarbijad nõuavad veefirmalt hüvitist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisugust vett tuli Lõuna mikrorajooni elanike kraanist pärast uue pumbajaama käikuandmist.
Niisugust vett tuli Lõuna mikrorajooni elanike kraanist pärast uue pumbajaama käikuandmist. Foto: Erakogu

Kohtla-Järve Lõuna mikrorajooni elanikud leiavad, et Järve Biopuhastus peab vastutama selle eest, et inimesed ei saanud pikemat aega vett kasutada. Järve Biopuhastus võtab kannatanutelt vastu pretensioone ning lubab hüvitada moraalse ja materiaalse kahju.

Sinivoore tänava 13. maja elanik saatis Põhjarannikule foto, kus on näha, et köögikraanist voolab pikemat aega ühtlaselt roostekarva vesi. "Siis, kui meid klooriga mürgitati, soovitati vett lihtsalt keeta, aga mida teha rooste- ja mudahõljumiga?" küsib ta.

"Märkimisväärne raha kulub peaaegu iga päev ummistuvatele veefiltritele, kodumasinate (sh gaasiboilerite) parandamisele ja riietele, mis sellise veega pestes värvi muudavad," ütleb selle maja korteriühistu esimees Jelena Mutonen. "Selle tõttu, et maja üldfilter ummistub ja vajab puhastamist, on meie majal tekkinud 40protsendiline vee ülekulu (korterite veemõõtjate ja maja üldveemõõtja näitude vahe). Inimesed ei taha maksta, sest nemad ju seda vett ei ole kasutanud, vaid on joonud poest ostetud pudelivett."

Jelena Mutoneni sõnul olid väikelastega pered sunnitud üldse kodust mujale kolima, sest lapsi sellises vees vannitada pole võimalik. Kes sai, sõitis suvilasse. Sama probleem oli Outokumpu ja Katse tänaval. Elanikud küsivad: kes vastutab vee kvaliteedi eest ja millal hüvitab vee-ettevõte ebakvaliteetse veega tekitatud kahjud?

Inimesed arvavad, et vee saastumise põhjustavad veevärgi rekonstrueerimisega seotud ehitustööd. Nende tõttu muutus vee voolukiirus ja mustus hakkas torustikes sadestuma. Teatavasti suleti Lõuna mikrorajoonis hiljuti vana veehaare ja anti käiku uus.

Häire põhjustas ehitajate viga

Järve Biopuhastuse keskkonnaspetsialisti Julia Nestori sõnul hakkas ettevõte esimeste kaebuste laekumise järel Lõuna mikrorajoonist otsima põhjust, miks vesi on roostekarva. Põhjuse leidmine võttis aega. Ettevõte korraldas isegi majasiseste torustike survepesu, arvates, et põhjus võib olla nende saastumises.

"Eile aga selgus, et see on tõesti meie süü: leidsime probleemi veevarustuse tehnoloogilisest ahelast. See on seotud uue pumpla käikuandmisega Lõuna mikrorajoonis 22. juunil," tunnistas Nestor. "Avastati ehitajate möödalaskmine. Pumbajaama ehituse eest vastutavale peatöövõtjale, Merko Ehitus Eesti ASile tehti ettekirjutus kõrvaldada viga viivitamatult."

Kui kiiresti ehitajad sellega hakkama saavad, pole teada. Klientide ees vabandades lubab Järve Biopuhastus kõigile Lõuna mikrorajooni elanikele hüvitust, vähendades nende juulikuu veearveid. "Meil on fikseeritud kõik kaebused, võtame pretensioonid omaks ja jätame arvestamata teatud koguse tarbija kraanist voolanud veest," märkis Julia Nestor.

Rauasisaldus ületas normi viiekordselt

Eile Lõuna mikrorajoonist võetud veeproovide analüüsid näitasid, et vee rauasisaldus ületab 1000 mg liitris. Euronormide kohaselt ei tohi joogivesi sisaldada rohkem rauda kui 200 mg liitris.

Julia Nestori sõnul näitasid eelnevad analüüsid rauasisalduseks 315 mg liitri vee kohta, mis on meie regioonis lubatud puhta vee projekti lõpuni. "Tervist ohustab vesi, kus on rauda umbes 6000 mg liitri kohta," kinnitas Nestor.

Tuleb oodata Kurtna vett

Järve Biopuhastuses öeldakse, et varsti ehk suve lõpuks jõuab Kohtla-Järve Järve linnaossa ja ka Lõuna mikrorajooni Kurtna-Vasaverre veehaarde vesi, mis seguneb Lõuna puurkaevust võetud veega. Et aga vett puhastatakse Ahtme filtreerimisjaamas, siis selle rauasisaldus langeb oluliselt.

Lisaks hakatakse tuleval aastal linnas vahetama torusid, mis on praegu kehvas seisukorras ja kõikvõimalikke setteid täis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles