Koolikokad said õppeaasta eel viimase drilli

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seminari praktiline osa toimus koolisööklas, kus koolitusest osavõtjad said saadud teadmisi kohe rakendada ja osaleda nii seljankade, salatite kui muffinite valmistamisel.
Seminari praktiline osa toimus koolisööklas, kus koolitusest osavõtjad said saadud teadmisi kohe rakendada ja osaleda nii seljankade, salatite kui muffinite valmistamisel. Foto: Matti Kämärä

Jõhvi gümnaasiumis jagati ligemale kolmekümnele Virumaa koolikokale teadmisi, kuidas valmistada õpilastele tervislikku ja maitsvat toitu.

Koolitajad Tartu kutsekeskuse õppejõud Tiiu Kruusma ja Jolanda Pärtmaa keskendusid peamiselt köögiviljale ja kalale ning pakkusid välja 32 retsepti, millest osa gümnaasiumi köögis ka ära prooviti. Praktilises osas valmistasid seminarist osavõtjad näiteks kolme sorti seljankat, kolme  köögiviljasalatit ja muffineid.

Laste poolehoiu võitnud toidud

"Otsisime välja supid, pudrud, praed ja magustoidud, mis valmivad lihtsalt ja kiirelt, ning peamine - maitsevad lastele," rõhutas Tiiu Kruusma. "Kõike, mida pakkusime, kasutame praktikas ka ise ja meie õpilased söövad seda meeleldi," sõnas ta.

Koolitajad soovitasid kokkadel julgemalt kasutada maitseaineid. "Üldteada on, et kala on väga kasulik.  Aga pahatihti on nii, et kui koolisööklas lõhnab kala järele, pööravad lapsed otsa ringi ja lähevad poodi krõpsude järele. Ent ka kalatoite on võimalik lihtsate võtetega muuta vägagi hõrguks," rääkis Kruusma, kes tutvustas muuhulgas mitmeid kalaseljankade retsepte.

Tiiu Kruusma sõnul tehakse paljude koolide sööklates roogasid ka mitmesuguste bankettide ja muude ürituste jaoks, mõned korraldavad isegi rahvustoidunädalaid, seepärast aitab põhjalikum tutvus maitseainetega samuti menüüd rikastada.

Koolituse teooriaosas esinenud Eesti peakokkade liidu juht Rudolf Visnapuu haaras publiku nii tugevasti enda haardesse, et tema etteaste kujunes plaanitust kõvasti pikemaks.

Uued ideed

Koolitusel osalenud narvalane Aleksei Vassiljev ütles, et sai ohtralt uusi ideid. "Mul on vähe kogemusi, töötan firmas, mis teenindab koole alles kaks aastat. Sain kogenud kolleegidelt palju nippe, mida praktikas kindlasti vaja läheb. Kasulikud olid ka teadmised kvalifikatsiooni tõstmise võimaluste kohta," sõnas ta.

Narva Soldina gümnaasiumi majandusala juhataja Mirjam Malõševa lisas, et jagab kuuldut ja nähtut kindlasti kooli tervisenõupidamisel.

Koolituse korraldanud firma Profexpo juht Tiit Sarv soovitab õppeasutustel harida toidu osas ka lastevanemaid. "Koolisööklas võiks teha vahel üritusi, mis aitaksid lapsevanematel ja lastel näha, kuidas ja mis tingimustes toit valmib, rääkida neile, miks on hea tarvitada üht või teist toiduainet ja arutada mitmesuguseid tervisliku toitumise seotud küsimusi. Söömisharjumused kujunevad ju suuremas osas välja ikkagi perekonnas," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles