Kiviõli ilutulestik on teistest uhkem

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva laseb oma ilutulestikuraketid õhku traditsioonilisel ajal, kell üks öösel.
Narva laseb oma ilutulestikuraketid õhku traditsioonilisel ajal, kell üks öösel. Foto: Ilja Smirnov

Kõige uhkemat ilutulestikku planeerib sel aastal Kiviõli linn, kus lastakse kümme minutit pärast südaööd õhku 2500 eurot, millest poole maksavad kinni sponsorid. 

Ehkki Kiviõlis lendab uusaastaööl korraga taevasse rakette suurema summa eest kui mujal, on kulutused, mis linn sellele teeb, sarnased teiste linnadega või jäävad sellele isegi alla. Kõige suurema summa linnaeelarvest panustab ilutulestikku Narva, kes laseb õhku 2900 eurot, oluliselt väiksem pole summa ka Kohtla-Järvel. Mõlemad Ida-Virumaa suured linnad jagavad oma ilutulestiku osadeks: Narva teeb eraldi ürituse lastele ja täiskasvanutele, Kohtla-Järve jagab planeeritud summa pooleks Järve ja Ahtme linnaosa vahel.

Kokkuhoiu arvelt

Kui pikaks ajaks 2500 euro eest vaatemängu jagub, ei oska Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrjev öelda. "Me oleme enam rõhku pannud sellele, mida taevasse lastakse, ja et vaatemäng oleks uhke, mitte püüdnud seda teha võimalikult pikalt," tunnistas ta ning lisas, et linna panus ilutulestikku tuleb aasta jooksul kokkuhoitud raha arvelt. Kenasti on kaasa aidanud ka toetajad.

Kui Kiviõli paneb sponsoritelt korjatud summale teist sama palju juurde, siis maakonnakeskuses Jõhvis lendavad südaööl Keskväljakult taevasse ainult sponsorite annetatud 1400 euro eest ostetud raketid. Jõhvi abivallavanema Eduard Rae sõnul on niimoodi talitatud aastaid. "Me ei pea õigeks maksumaksja raha sedasi kulutada, pigem peaks seda investeerima kohtadesse, kust kodanikud sellest rohkem kasu saavad," ütles ta.

Jõhvi ilutulestikku lastakse sellel aastal Keskväljakult. Kiviõlis on parim koht ilutulestiku jälgimiseks samuti kuuse juures - paugud ise lendavad taevasse kõrvalolevalt staadionilt.

Sillamäe viieminutiline ilutulestik lendab kell kaks öösel taevasse ilmselt tavapärase mereranna asemel linnapargist.

Suur ja uhke programm

Narva on oma ilutulestiku jaganud kaheks: väiksem osa rakette lennutatakse õhku juba kell 19. See toimub lastepeo raames. Põhiosa jääb siiski kella üheks, kui alustatakse põhiilutulestikuga. Kokku on eelarves tulevärgi jaoks ette nähtud 2900 eurot.

Narvas ei lasta uusaastaöösel aga üksnes rakette, vaid sellega koos toimub terve pikk kultuuriprogramm. Lastele näidatakse muusikali, nende jaoks sõidab Peetri platsile ka jõuluvana koos päkapikkudega. Kui lastepidu lõpeb, jätkatakse muusika ning aastavahetusprogrammiga täiskasvanute jaoks. Pidu kestab poole ööni.

Muusikat lastakse ka Järve linnaosas ja Ahtmes. Kohtla-Järve laseb mõlemas linnaosas taevasse 1350 euro eest ilutulestikku. Järve linnaosa kuuse juures kell 00.25 ja Ahtme linnaosas kell üks öösel.

Kohtla-Järve abilinnapea Viktoria Tsventarnaja sõnul tuleb vaatemäng vähemalt sama uhke kui mullu. Ka siis olid summad, mis ilutulestikule kulutati, umbes sama suured.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles