Kohtla-Järve linnajuhtide palgad tõusevad 17 protsenti

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Solovjovil ja Arne Berendseni on põhjust teineteist õnnitleda: 17 protsendi suurune palgatõus saab praegusel ajal osaks väheste ettevõtete ja asutuste töötajatele.
Jevgeni Solovjovil ja Arne Berendseni on põhjust teineteist õnnitleda: 17 protsendi suurune palgatõus saab praegusel ajal osaks väheste ettevõtete ja asutuste töötajatele. Foto: Peeter Lilleväli

Selle aasta viimasel Kohtla-Järve volikogu istungil tegid saadikud jõulukingituse linnajuhtidele, kergitades uuest aastast nende palka 17 protsendi võrra.

Jevgeni Solovjovi ametipalk hakkab uuest aastast olema 2400 eurot ja kolme kuu pärast ehk 1. aprillist kerkib see 3000 euroni. Aselinnapeade uueks ametipalgaks saab 2100 eurot, mis kolm kuud hiljem tõuseb 2620 euroni.

Lisatasud kaovad, palk tõuseb

Selline kahes järgus palga tõstmine tuleneb linnavolinike tahtest, et linnajuhid ei kaotaks oma sissetulekutes pärast 1. aprilli, mil hakkavad kehtima avaliku teenistuse seaduse muudatused, mis kaotavad ära võimaluse maksta lisatasu avalikus teenistuses olnud aastate või ka teaduskraadi eest. Paljudel ametnikel moodustasid need lisatasud 20-25 protsenti kogu teenistusest.

Kohtla-Järve juhtidele kompenseeritakse lisatasu kadumine seega ametipalga tõstmisega.

Praegu oli Kohtla-Järve linnapea ametipalk ilma lisatasudeta 2046 eurot kuus. Uuest aastast hakkab ta kokkuvõttes teenima praegusest 17 protsenti rohkem. Ent ka 3000 euro suurune kuuteenistus ei küüni veel Solovjovi masu-eelse palgatasemeni. 2009. aasta alguses oli tema töötasuks koos lisatasudega 3475 eurot. Seoses tulude äkilise vähenemisega tõmmati koomale ka linnajuhtide palkasid mitmes etapis allapoole 26-28 protsendi võrra.

Berendsen võtab pool palka

Kui kolm aastat tagasi teenis linnapeaga ligilähedaselt sama suurt tasu ka volikogu esimees Arne Berendsen, siis alates 2010. aasta kevadest, mil ta asus põhikohaga tööle linna sotsiaalhoolekandekeskuse juhina, hakati talle volikogu juhtimise eest maksma hüvitist, mis võrdus 50 protsendiga linnapea palgast.

Eile määrasid saadikud volikogu esimehele  linnapeaga sama suure ametipalga ehk 2400 eurot, mis tõuseb aprillist 3000 euroni. Berendsen kinnitas Põhjarannikule, et täispalka ta volikogu juhtimise eest vastu ei võta, vaid piirdub endiselt 50protsendise hüvitisega. Ent seegi tõuseb nüüd 17 protsendi võrra.

"Niikaua, kui mina volikogu juhin, ma selle töö eest täispalka vastu ei võta, sest see töö ei ole samaväärne linnapea tööga. Eriti veel, kui mu põhitöökoht asub ka samas majas," tunnistas Berendsen, kes teenib linna sotsiaalhoolekandekeskuse juhina 1100 eurot ja volikogu esimehena saab jaanuarist lisaks 1200 ja aprillist 1500 eurot.

Berendseni sõnul ei nõua volikogu juhtimine väga palju aega. Kord kuus toimuv istung tavaliselt üle tunni ei kesta nagu ka kuus-seitse komisjoni istungit. "Ma ei ole neid volikogu töötunde täpselt kokku lugenud, aga lisaks istungitele nõuab oma aja ka mitmesugustel üritustel osalemine. Need toimuvad sageli ka puhkepäeviti," rääkis Berendsen oma töökoormusest, mis tagab talle 1500eurose sissetuleku.

Volikogu esimehe sõnul võimaldas linnajuhtidel 17 protsenti palka tõsta tulumaksu oodatust parem laekumine käesoleva aasta teisel poole. "Seda võin küll ausalt öelda, et meie palgatõus ei tule ühegi linnaasutuse sulgemise või kellegi koondamise arvelt," sõnas Berendsen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles