Piiriäärsed alad täituvad vene turistidega

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastavahetusel ja sellele järgnevatel päevadel liigub läbi piiripunkti Venemaalt Eestisse tohutu turistide voog - nii busside kui sõiduautodega.
Aastavahetusel ja sellele järgnevatel päevadel liigub läbi piiripunkti Venemaalt Eestisse tohutu turistide voog - nii busside kui sõiduautodega. Foto: Ilja Smirnov

Talvepühad on Ida-Virumaal hotellide ja kaupmeeste kuldaeg. Mida lähemal Venemaa piirile, seda õitsvam äri, sest turistid tulevad sealt.

Tõsi, infovaakumisse jäeti Eesti piirivalve. Politsei- ja piirivalveameti pressisekretär Jelena Filippova ütles, et Venemaa reisibürood jätsid miskipärast tänavu piirivalvuritele oma plaanidest teatamata. Venelased pole kohustatud seda tegema, kuid on varem seda ettenägelikult teinud - e-posti teel.

"Kui palju kedagi tuleb, ei tea me ligikaudseltki, kuid pühade ajal töötavad piirivalvurid suurendatud koosseisus," ütles Filippova.

Spaad on välja müüdud

Narva-Jõesuu spaahotelli Meresuu turundusjuht Ksenia Rosenthal ütleb, et neil on juba nüüd maja täis. Et Venemaal pole need puhkepäevad, siis on venelasi ja baltlasi hotellis umbes pooleks. Eesti jõulude ajaks vabu tube ei ole, uueks aastaks võib veel leida, kuid uuel aastal algavateks vene pühadeks on jälle kõik välja müüdud. "Külalised on reeglina Sankt-Peterburgist, Moskvast ja Leningradi oblastist."

Meresuu spaahotellil on terve aastavahetuspakett: kolm ööd ja neli päeva koos hommiku- ja õhtusöögiga, osavõtt suurejoonelisest peost ja banketist ning piiramatu spaakasutus. Aastavahetuse ööl esineb kuulus Irina Ponarovskaja. Küsimusele talviste pühade kulgemise ja ohutuse kohta vastas Ksenia Rosenthal rõõmuga: "Kõik on kena ja viisakas, probleeme pole kunagi olnud, ammugi siis mööbli lõhkumist."

Naabruses asuvas Narva-Jõesuu spaasanatooriumis on umbes sarnane olukord. Siin on ka pisuke uuendus aastavahetuse ööks: "Inimesi tuleb alati nii palju, et otsustasime korraldada peo mitte ühel, vaid kahel korrusel," ütles direktor Karina Küppas.

Narva-Jõesuu on tänagi puupüsti täis. Lähimad vabad toad on 2.-3. jaanuariks, mil ühed külalised sõidavad ära ja teised on alles piiril. Küppase sõnul tulevad nende talvised kliendid Sankt-Peterburgist, kus sanatooriumi partneriteks on suured reisifirmad.

"Sel aastal viisime reisifirmade seas läbi küsitluse, mis näitas, et piiriületusega jäid kõik rahule," mainis Küppas, märkides, et kurikuulsad järjekorrad on suudetud enam-vähem kaotada.

Veel üheks magnetiks on Ida-Virumaal Toila spaa. Selle turundusosakonna juht Kärt Purga ütleb, et talvepühadel toimuva elavnemise poolest ei erine käesolev aasta eelmistest: "Külalisi on palju nagu kõikjal Ida-Virumaal ja Tallinnaski; meie juures reserveeriti kohti juba suvel." Toila hotelli külastajatele pakutakse aastavahetusel traditsioonilist venekeelset meelelahutuskava, saunakeskuse mõnusid ning bussireise Kuremäele, Tallinna ja Narva.

Narvas on ainsaks meelelahutuseks kauplused

Narva täitub samuti sissesõitnutega: kõikjal on Vene Föderatsiooni numbritega autod, supermarketites on kuhjaga täis kärud, valitseb elevus ja hea tuju. Narva hotelli direktor Andrei Pobežimov ütles, et põhiline turistide voog on tulemas aastavahetuseks ja õigeusu jõuludeks. "Loodame, et hotelli täituvus jõuab 70-80 protsendini."

Uudisena pakub hotell tänavu külalistele õhtusöögiga uusaasta vastuvõttu Narva kindluse luksuslikus restoranis. Interjöör ja menüü on rüütlistiilis ja uusaastaööl annavad siin etenduse keskaegses riietuses näitlejad, mängib elav muusika ja töötab isegi varietee.

Talvepühadeks Narva tulevad kliendid on Pobežimovi sõnul mõneti traditsioonilised. Enamasti on kliendiks venelane vanuses 40+ perekonnaga. Tullakse tavaliselt 31. detsembril ja lahkutakse 2. jaanuaril.

"Algul jalutavad nad lumises Narvas, sellele järgneb uue aasta vastuvõtmine, 1. jaanuari hommikul saab end välja magada. Edasi sõidetakse Narva-Jõesuusse Meresuu spaasse, seejärel käiakse läbi Narva kaubanduskeskused ja siis sõidetakse koju tagasi," kirjeldab Pobežimov.

"Venemaa turistide hulk Narva kaubanduskeskuses kasvab 25. detsembrist," jutustas Astri, Fama ja Tempo kaubanduskeskuste esindaja Nadežda Lazareva. "Möödunud aastal tehti meie poodides umbes 5% rohkem tax-free oste kui Tallinnas," märkis Lazareva.

Samas kritiseeris Lazareva linna kesise valiku pärast: "Oma tähelepanekute ja Vene turistidega suhtlemise põhjal olen jõudnud järeldusele, et meil on meelelahutusäri vähe arenenud, külalistel on igavavõitu. Nad käivad poed läbi ja mida siis teha? Narvale oleks väga vaja veeparki." Kuigi turiste saab köita ka kaubanduspindade suurendamisega: "Tuleb tuua siia rohkem häid kaubamärke, pakkuda suuremat valikut - see on alati kasuks."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles