Liuväljad on uisutamisvalmis

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila gümnaasiumi lapsed pidasid eile jääl uisutunde.
Toila gümnaasiumi lapsed pidasid eile jääl uisutunde. Foto: Peeter Lilleväli

Toilas kolmapäeval valminud liuväljal olid esimesed uisutajad peal juba samal õhtul. Eile päeval tegid uisukaari juba kehalise kasvatuse tundi pidanud koolilapsed.

"Toilas on juba vanasõna, et kui Lamp hakkab jääd valama, siis tuleb sula," muigas Toila gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja Ib Lamp, kelle sõnul tuleb liuvälja tegemiseks valida õige aeg. Jää saab valmis vähemalt 3-4kraadise pakasega ning muutub kasutamiskõlbmatuks siis, kui temperatuur tõuseb ühe plusskraadini.

Kehalise kasvatuse tunnid

Toilas on liuväli kooli juures olnud viimased 35 aastat. Vaid korra on jäänud jää kehva ilma tõttu valamata. Liuväli on avatud kõikidele soovijatele. Ainult hommikupoolsel ajal, kui koolilapsed jääl kehalise kasvatuse tunnis on, ei taha õpetaja sinna võõraid segama. Kahest-kolmest on jää kõikide päralt, ainult varustus peab endal kaasas olema. Koolil on küll ligikaudu poolsada uisupaari ning Lamp ei ole kade neid ka endistele lõpetajatele välja laenutama, kuid seda saab teha ainult sellel ajal, kui kool töötab.

Ka Kiviõli on oma liuvälja sättinud kohe kooli kõrvale - selleks kasutatakse vene gümnaasiumi juurde paar aastat tagasi ehitatud palliplatsi, kus on kõva aluspind ning hea valgustus. "Varem kasutasime kesklinnas olevat staadioni, kuid sellistel aastatel nagu tänavu, kui maa pole korralikult külmunud, kulub sinna jää tegemiseks palju vett," ütles ta.

Ehkki Kiviõli liuväli on otse kooli kõrval, seda koolitundides ei kasutata. "Kuna õppekava näeb ette vähemalt ühe talispordiala õpetamist, on see otsustamiskoht kooli juhtidele, millise ala varustuse nad soetavad," ei välistanud Dmitrijev võimalust, et mõni kool liuvälja ka kasutusele võtab. Sellega laheneks ka küsimus, mis linnale praegu peavalu valmistab - jääle sadava lume koristamiseks ei leita ühtegi vabatahtlikku.

Kiviõlis sai uisuväljak tänu Purtse vabatahtlikele päästjatele valmis juba enne jõule. Linnapea sõnul peab nüüd korra veel jää üle vaatama ja lumest puhastama. Kui selgub, et jää on kannatada saanud, tuleb peale valada veel üks kiht.

Jõhvis liuväli taasavatud

Jõhvi on pärast sulast tingitud pausi oma uisuväljaku mikrorajoonis taas avanud. Heakorraspetsialist Liivi Mölderi sõnul sula jääle väga palju liiga ei teinud. Küll aga ei lastud uisutajaid sellel ajal platsile.

Järgmisel nädalal peaks uisutada saama ka Ahtmes, kus jäävalamine lähiajal spordihoone juures käima läheb. Ettevalmistustööd on tehtud ka Püssis, kus piirdeaed on paigas ja plats ootab kastmist. Sillamäel vahetab liuväli tänavu asukohta. Kui varem sai uisutada spordikompleksi kõrval, siis nüüd tehakse liuväli Tškalovi tänava ääres asuvale staadionile. "Seal on piisavalt ruumi ja hea valgustus ning see on ka turvalisem - väljak jääb autoteedest eemale," ütles Sillamäe abilinnapea Eevi Paasmäe, kelle sõnul lootis linn väljaku avada juba aastavahetuseks, kuid siis rikkus sulailm plaanid. Kui ilma peab, peaks jää saama kasutamisvalmis paari päevaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles