Jõhvi viib eesti ja vene gümnasistid ühe katuse alla

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusmeestel on peagi jälle Jõhvi gümnaasiumi juurde asja: kui läinud aastal soojustati fassaad, siis selle aasta lõpus võivad alata tööd juurdeehitise rajamiseks. Seda juhul, kui Euroopa Liidu rahakott avaneb.
Ehitusmeestel on peagi jälle Jõhvi gümnaasiumi juurde asja: kui läinud aastal soojustati fassaad, siis selle aasta lõpus võivad alata tööd juurdeehitise rajamiseks. Seda juhul, kui Euroopa Liidu rahakott avaneb. Foto: Peeter Lilleväli

Kui Jõhvi saab uue gümnaasiumihoone jaoks raha, korraldatakse valla koolivõrk ümber selliselt, et Jõhvi jääb tegutsema kaks põhikooli ja üks puhas gümnaasium.

Eile võttis Jõhvi vallavolikogu vastu eelnõu, mille järgi korraldatakse ümber Jõhvi gümnaasiumi ja Jõhvi vene gümnaasiumi tegevus. Koolide baasil moodustatakse alates 1. juulist 2015 Jõhvi põhikool, Jõhvi vene põhikool ning uus gümnaasium.

Seda siiski ainult juhul, kui Jõhvi saab Euroopa regionaalarengu fondi gümnaasiumivõrgustiku korrastamise meetmest ligi 6 miljonit eurot, mille taotlus esitatakse EASile tuleval esmaspäeval. Selle raha eest on kavas rajada Jõhvi gümnaasiumile juurdeehitis, kus hakkaksid õppima nii eesti kui vene gümnasistid. Vastus rahastamise või mitterahastamise kohta peaks saabuma kevadel.

Jõhvi vallavalitsuse hariduse- ja noorsootöö nõunik Katrin Tamme selgitas, et uues gümnaasiumis kavatsetakse õpe läbi viia kahes osas: ühes osas on õpe 100 protsenti eesti keeles ning teises on 65 protsenti õppest eestikeelne ja 35 protsenti venekeelne sarnaselt praegu vene kooli gümnaasiumiastmes läbiviidava õppega.

Koolipere teadlik

Tamme sõnul on kavandatavad ümberkorraldused teada ka kooliperele. "Eelmise aasta lõpus kohtusime sel teemal vene gümnaasiumi õpetajatega. Veebruaris toimuvad lastevanemate üldkoosolekud ja hoolekogu koosolek, kus samuti tutvustatakse uut gümnaasiumi ja selle põhimõtteid."

Jõhvi vene gümnaasiumi direktor Mare Lihtsa ütles, et on ümberkorraldustega täiesti päri, seda enam, vene gümnasistid jätkavad õppimist samamoodi nagu praegu.

Loodava puhta gümnaasiumi eesmärk on pakkuda kvaliteetset ja mitmekülgset gümnaasiumiharidust, kus on kolm õppesuunda.

Reaal-tehnoloogia suund aitab valmistuda tehnika-, tehnoloogia- või meditsiiniõppeks. Keelte-kultuuri suund aitab põhiliselt valmistuda õppeks humanitaarerialadel, kusjuures rõhk on idapoolsetel keeltel ja kultuuridel (vene, hiina, korea, jaapani jt). Ühiskonnateaduste õppesuund on seotud riigi- ja sisekaitsega ning ühiskonnakorraldusega, valmistades ette avaliku teenistuse erialade õppeks.

Tuleb riigigümnaasium

Volikoguliikmed kuulsid istungil ka sellest, et Jõhvi lööb haridus- ja teadusministeeriumiga käed riigigümnaasiumi rajamiseks ning kaasrahastamiseks. Täna allkirjastavad haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ning Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar ühiste kavatsuste kokkuleppe, mis tähendab, et riik võtab enda kanda ligi 1 miljoni suuruse gümnaasiumiprojekti omafinantseeringu ning hakkab gümnaasiumi edaspidi üleval pidama.

Ministeeriumi avalike suhete osakonna asejuhataja Tarmu Kurm selgitas, et ühiste kavatsuste kokkulepped sõlmitakse kuue omavalitsusega, lähtudes nende kavatsusest koostada koolivõrgu ümberkorraldamise kava, mis arvestab õpilaste arvu vähenemist ning tagab õpilastele kvaliteetse hariduse.

"Haridus- ja teadusministeerium soovib omavalitsusi selles toetada, sest ainult efektiivselt toimiv terviklik koolivõrk võimaldab igal üksikul koolil väärtustada õpilasi ja õpetajaid," nentis ta.

Peale Jõhvi sõlmisid ministeeriumiga koostööleppe Valga, Põlva, Tartu, Pärnu ja Võru linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles