Narva kaldapealsest saab kevadel hiiglaslik ehitusplats

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile toimus Narva linnavalitsuse saalis promenaadi ehituse töövõtjate ja tellijate esindajate esimene nõupidamine, kus teatati, et tööd algavad kevadel. Täiesti uut promenaadi saavad narvalased ja turistid nautida 2014. aastal.
Eile toimus Narva linnavalitsuse saalis promenaadi ehituse töövõtjate ja tellijate esindajate esimene nõupidamine, kus teatati, et tööd algavad kevadel. Täiesti uut promenaadi saavad narvalased ja turistid nautida 2014. aastal. Foto: Ilja Smirnov

Tänavu kevadel muutub suur osa Narva jõe kaldapealsest ehitusplatsiks. Kõigepealt algab siin peaaegu kilomeetripikkuse promenaadi ehitus, millele järgneb veel mitu europrojekti.

Narva promenaadi rekonstrueerimisprojekt, mis sisult tähendab selle ehitust, algab kevadel, teatati eile ehitajate ja tellija esimesel nõupidamisel. Narva linnaarengu- ja majandusamet allkirjastas 1. veebruaril lepingu firmadega RTS Infraehitus OÜ, Rand ja Tuulberg AS ja Insenerehituse AS.

Perepuhkuse koht

Promenaadi pikkus on 967 meetrit, see algab Joaorust ning kulgeb Hermanni kindluse eest ja Sõpruse silla alt kuni Victoria bastioni nurgani. Praegu on see vaid vana piki kallast kulgev asfalttee, millest peab kujunema täisväärtuslik puhkeala, kus on mitu väljakut, terrass, meelelahutused, purskkaev, valgustus jpm.

Kogu kompositsiooni visuaalseks keskuseks saab päikesekellaga Päikeseväljak, sellest pisut eemale tuleb Venemaale suunatud binoklitega vaateplats. Need kaks osa ehitatakse sammastele, nii et need justkui ripuvad õhus.

Perepuhkuseks kujundatavale Rootsi terrassile paigaldatakse projekti lõppstaadiumis mitmeid lõvide skulptuure, kus lapsed saavad ronida. Lõvisid peaks tulema seitse, kuid konkurss pole veel toimunud ja kui hind osutub liiga kalliks, võib lõvisid vähem tulla.

"Arvan, et promenaadil saab tulevikus väga mitmekesiselt aega veeta: kala püüda, lastega mängida, Dahlbergi trepil võib ilusa ilmaga kontserte korraldada," loetles Narva linnaarengu- ja majandusameti projektiosakonna juhataja Anne Veevo.

Ühe projekti osana kindlustatakse promenaadi äärde jäävate bastionide seinu.

Kaldast saab suletud ehitusplats

Alanud aastal on kavas teha promenaadi projektis põhiline osa töid. Eilsel nõupidamisel kõlanud ettepanekute kohaselt tuleb 2014. aastasse jätta ilmselt viimistlus, teekatete paigaldus ja haljastamine.

Promenaadi ehituse piirkond, mis on peaaegu kilomeetripikkune lõik kaldapealsest, tõenäoliselt suletakse võõrastele täies ulatuses. Ainult piirivalvuritele peab nende nõudmisel jääma patrullimiseks läbipääsurada.

Juba teist aastat jääb bastionide ja kaldapealse piirkond suletuks ka Narva augustikuise energiajooksu jaoks. Narva uue vaatamisväärsuse saavad sportlased sisse tallata alles aasta hiljem, sest tööde üleandmise viimane tähtaeg kukub 2014. aasta juulis.

Lepingu kohaselt on kõigi tööde üldmaksumus 4,6 miljonit eurot, millest 85% rahastab Euroopa regionaalarengu fond linnaliste piirkondade arendamise meetmest, ülejäänud 15% tuleb Narva linnaeelarvest.

Projektide sasipundar

Otse Narva promenaadiala kõrval käib või algab veel mitu projekti. Kõigepealt rekonstrueeritakse Narva jõesadamat ja osa Pimeaiast. Edasi, samuti kevadel, hakatakse Victoria bastioni seina ja siseruume rekonstrueerima. Aasta sees toimub ka riigihange Joaoru puhkeala väljaehitamiseks.

Kõigele lisaks rekonstrueeritakse selles piirkonnas juba praegu veevärki ja elektrivõrke.

"Olukord on pingeline, sest kõik tööd tuleb kooskõlastada, et keegi üksteist ei segaks. Probleeme tuleb palju ning peaasi on need õigeaegselt ja operatiivselt lahendada," kommenteeris Anne Veevo. Ta täpsustas, et projekte on infrastruktuuri ja kujunduse kohapealt kooskõlastatud juba algstaadiumis. "Et ei oleks järske üleminekuid, vaid oleksid sujuvad üleminekud."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles