Sinimäe uus hoolekandeküla on koduks 60 elanikule

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastvalminud Sinimäe Kodu elanikud igatsevad kevadet, et pääseks rohkem vabas õhus liikuma. Siis algavad ka peremajade ümbruses haljastustööd.
Vastvalminud Sinimäe Kodu elanikud igatsevad kevadet, et pääseks rohkem vabas õhus liikuma. Siis algavad ka peremajade ümbruses haljastustööd. Foto: Matti Kämärä

Eile soolaleivapidu pidanud Sinimäe hoolekandeküla on koduks 60-le psüühilise erivajadusega inimesele ja tõi kogukonda 24 uut töökohta. Ehitustööde maksumuseks kujunes 3,1 miljonit eurot.

Sinimäel valminud kuues peremajas pakutakse ööpäevaringset hooldusteenust erivajadustega, sealhulgas liitpuudega inimestele.

Peremajade ehitaja ASi Remet juht Aivar Lehtmets nentis, et Sinimägedes on kõvasti verd valatud ja mõned mürsud leiti ka vundamenti kaevates, aga on teretulnud, et tapaväljast on saanud väga humaanne koht, kus inimesed veedavad võib-olla terve oma elu. "Tulemus näeb hea välja ja erineb märkimisväärselt eelmise võimu ehitusstandardist, sulandudes suurepäraselt ümbritsevasse keskkonda," arvas ta.

Sinimäe Kodu juhataja Anna Vorbjova ütles, et elanikud kolisid uude koju detsembris. "Kohanemine on läinud eri moodi, aga enamik on ikkagi kodunenud ja neile meeldib siin. Kõige rohkem teeb rõõmu see, et eestkostjad ja sugulased, kes neil külas käivad, on väga rahul siin pakutavate tingimustega."

Vorobjova sõnul pakutakse klientidele peavarju ja sooja söögi kõrval mitmesuguseid huvitegevusi. Hiljuti osaleti valla vastlapäeval, kus näidati end ka kohalikele. "Inimesed, kes nägid meie kliente, olid positiivselt üllatunud. Nad mõtlesid, et meie elanikud on koledad ja hirmutavad, aga tegelikult nad ei ole."

Rahulikum elukorraldus

ASi Hoolekandeteenused juhatuse esimees Maarja Mändmaa selgitas, et Sinimäele on kolitud kokku eri hoolekandeasutuste kliendid üle Eesti ja seetõttu võtab veidi aega, kuni kujuneb välja perelaadne elukorraldus.

"Kõige suurem vahe on selles, et peremajades on kliendil olemas oma nurk või ruum. 4-6kohaliste tubade asemel elatakse siin valdavalt toas üksinda või soovi korral kahekesi. Nii palju, kui olen meie kodude juhtidelt ja töötajatelt kuulnud, on kliendid muutunud rahulikumaks ja pole enam agressiivset olekut."

Mändmaa lisas, et kui inimesed on väiksemas grupis, on ka tegevusjuhendajal lihtsam nendeni jõuda ja kliendi toimetulek kohe paraneb. "Mõned, kes ei osanud peremajja kolides ise süüa või tualetis käia, saavad mõne kuu pärast sellega hakkama, kui nendega tegelda ja ümbritsev keskkond on rahulik."

Mändmaa sõnul pole Sinimäe ainus koht Eestis, kus hoolekandeküla kerkis n-ö tühjale kohale. "Ka Tõrvas ja Türil poldud sedalaadi teenusest veel väga palju kuuldud. Sinimäel polnud meil seetõttu küll suuremaid probleeme, et siin pole erivajadustega inimesed varem elanud."

Unistus tegevusmajast

Sinimäe kodu eripärana nimetas ta soovi rajada peremajade juurde tegevusmaja. "Et oleks selline töökeskus, mida saaksid kasutada kohalikud elanikud ja meie kliendid. Aga kahjuks meil ei olnud selleks raha, ja kui meil oli valida, kas me teeme Euroopa raha eest rohkem peremaju või tegevuskeskuse, jätsime viimase ära. Mõte pole siiski maha maetud ja järgmisel Euroopa Liidu rahastusperioodil tahame uuesti selle taotluse sisse anda."

Vaivara vallavanem Heiki Luts avaldas lootust, et Sinimäe Kodu elanikud sulanduvad kohalikku kogukonda ja kogukond omalt poolt ootab, et hoolekandeküla valmiks algselt planeeritud kujul ning külla kerkiks ka tegevusmaja.

Sinimäe Kodu valmimine on osa suuremast erihooldekodude reorganiseerimisprojektist. Projekti raames ehitab AS Hoolekandeteenused Euroopa regionaalarengu fondi toel tänapäevased uued elupaigad erivajadusega inimestele 11sse Eestimaa paika. Kokku valmib 55 kümnekohalist peremaja, mille kogumaksumus on rohkem kui 26 miljonit eurot, märkis ASi Hoolekandeteenused infojuht Kadri Lehenurm.

Uute tänapäevaste teenusekohtade valmides amortiseerunud ja nüüdisaegse erihoolekandeteenuse osutamiseks ebasobivad erihooldekodudud suletakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles