Omavalitsusliit andis seiklusturismi keskuse toetamiseks heakskiidu

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli seiklusturismi keskus sellel aastal oma lumelauaparki valmis ei ehita. Küll on laskumisnõlvadele üles pandud üksikud elemendid, mida sõitjad kasutada saavad.
Kiviõli seiklusturismi keskus sellel aastal oma lumelauaparki valmis ei ehita. Küll on laskumisnõlvadele üles pandud üksikud elemendid, mida sõitjad kasutada saavad. Foto: Matti Kämärä

Ida-Virumaa omavalitsuste liidu üldkoosolek kiitis heaks keskkonnafondist 60 000 euro suuruse toetuse eraldamise Kiviõli seiklusturismi keskusele, mis lubab viimasel avada lähinädalatel kohviku ning teha valmis õppeklassi. 

Ida-Virumaa omavalitsuste liidu üldkogu koosolek kinnitas keskkonnafondist eraldatud toetused, kinnitades nii 60 000 euro eraldamise Kiviõli seiklusturismi keskuse väljaehitamiseks, tänu millele kaetakse ehitustööd, mida on tehtud kohviku avamiseks ning teise korruse õppeklassi valmisehitamiseks.

Peatamine ilmselt tuleb

Keskkonnafondi toetus on umbes kolmandik summast, mis seiklusturismi keskuse lõpuni ehitamiseks vaja läheb. Keskus seisis projekti viimases etapis silmitsi tõsiasjaga, et kultuuriministeerium, kellelt loodeti saada viimane summa EASi rahastatud projekti omaosaluse tasumiseks, on otsustanud, et nad enam keskuse ehitust ei toeta. Summa, mida kultuuriministeerium EASile antud garantiikirjas lubas, oli 170 000 eurot.

Seiklusturismi keskuse ehitamist vedava sihtasutuse juhatuse liikme Janek Maari sõnul on neil projekti täielikuks lõpetamiseks praegu aega viis kuud. Katet puuduvale veidi rohkem kui 100 000 eurole, mis tööde lõpetamiseks kuluks, praegu ei ole ning seetõttu tõenäoliselt ehitus vahepeal katkestatakse, et leida vajalik summa. Kui algselt loodeti, et suudetakse panustada müüdud mäepiletitest, siis see on Maari sõnul liiga optimistlik lootus - pärast kulude katmist üle jääv summa tuleb suunata suviste mäeatraktsioonide valmisehitamisele. "Trosslaskumise ning mägiautode töölesaamine on samuti väga oluline ning nõuab investeeringuid," ütles ta.

Kõige tõenäolisem on puuduoleva summa leidmine erasektori ettevõtetelt, kellel võiks olla huvi mäe tegemistes kaasa lüüa või kes on valmis panustama piirkonna arendamisse. "Nüüd, kui mägi on käima läinud, saame senisest rohkem pühenduda puuduva summa otsimisele," tõdes Maar.

Kõik rajad avatud

Igal nädalal külastab veebruari alguses avatud Kiviõli seiklusturismi keskust 1500-1700 inimest. Nädalavahetustel kasvab külastajate arv päeva jooksul 700-800 inimeseni. Kui esialgu alustati vaid kahe laskumisnõlvaga, siis praeguseks on avatud kõik nõlvad, millest isegi lühemad - 400meetrised - on pikemad kui mujal Eestis. Lisaks on mäel veel 600- ja 700meetrine laskumisnõlv.

Kindlasti saab sellel aastal veel ka lumerõngaga sõita. Viimased peaks saabuma ja kasutusse võetama järgmisel nädalal. Murdmaasuusarajal, millele sellel aastal kokkuhoiu tõttu kunstlund ei toodetud, on paar kohta, mis vajavad lisalund. Otsus selle kohta, kas murdmaasuusarada tehakse veel sellel hooajal lõpuni valmis, tehakse pärast seda, kui saabub mäe teenindamiseks mõeldud rajatraktor.

Küll ei ehitata sellel hooajal valmis lumelauaparki, kuna see on väga lumemahukas töö ning vahepealsed pikad sulailmad segasid lume tootmist. "Kuna märtsi teises pooles lähevad ilmad ilmselt juba kevadiselt soojaks, siis otsustasime, et nüüd, hooaja lõpus me enam parki valmis ei ehita, kuid oleme pannud ühele nõlvale väiksemad atraktsioonid, kus lumelauahuvilised saavad hüppeid katsetada," ütles Maar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles