Eesti elektrijaamade toodang kasvas jaanuaris pea veerandi

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti elektrijaam.
Balti elektrijaam. Foto: Peeter Lilleväli

Eesti elektrijaamad tootsid tänavu jaanuaris elektrienergiat 1168 gigavatt-tundi, mis on 24 protsenti enam kui eelmise aasta samal ajal.

Elektri tootmise suurenemise peamisteks põhjusteks on nii elektri ekspordi kui ka tarbimise kasv võrreldes aastataguse perioodiga. Lisaks toetab tootmise kasvu C02 saastekvoodi jätkuv odavnemine. Suurenenud tootmine tõi ka uue elektritootmise rekordi – 30. jaanuari pärastlõunal tootsid elektrijaamad viieminutilisel perioodil elektrit võimsusega 2052 megavatti, vahendab Postimees Eleringi teadet.

Kui tootmine küündis 1168 gigavatt-tunnini, siis sisemaine tarbimine oli 861 gigavatt-tundi, ületades 2012. aasta jaanuari koguse viie protsendiga. Jaanuarikuu keskmine õhutemperatuur oli aastatagusega võrreldes ligi kaks kraadi jahedam, mis tingis koos üldise majanduskasvuga ka tarbimise kasvu.

Balti riikide summaarne elektrienergia defitsiit oli jaanuaris kokku 449 gigavatt-tundi, vähenedes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 27 protsenti. Defitsiit moodustas kogu Balti riikide tarbimisest 17 protsenti.

Põhjamaades kasvas elektritoodang jaanuaris eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kaks protsenti. Riikide lõikes suurenes elektri tootmine enim Rootsis – seitse protsenti. Kokku tootsid Rootsi elektrijaamad rekordilised 16,3 teravatt-tundi elektrit. Sarnaselt Rootsile kasvas elektri tootmine ka Soomes ja Taanis, kuid vähenes Norras. Tarbimine kasvas Põhjamaades samal ajal neli protsenti.

Eestis toodetud elektrienergia eksport ulatus jaanuaris 612 gigavatt-tunnini, kasvades 80 protsenti. Import suurenes samas 31 protsenti 292 gigavatt-tunnini.

Eesti elektri koguekspordist moodustas jaanuaris eksport Leetu 46, Lätti 40 ja Soome 14 protsenti. Impordis oli  Läti osa 36, Leedu osa 32 ja Soomest osa 32 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles