Aa hooldekodu kaotanud rentnik ei saanud kohtus õigust

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halduskohus ei tühistanud Lüganuse volikogu otsust, millega kinnitati Aa hooldekodu enampakkumise võitjaks Vahtra hooldemaja.
Halduskohus ei tühistanud Lüganuse volikogu otsust, millega kinnitati Aa hooldekodu enampakkumise võitjaks Vahtra hooldemaja. Foto: Erakogu

Tartu halduskohtu otsuse kohaselt ei rikkunud Lüganuse vald Aa mõisakompleksi ja hooldekodu müügi enampakkumisel ühtegi reeglit ning vastu võetud otsus, mille kohaselt võitis enampakkumise Vahtra hooldemaja, jääb kehtima. 

Sügisel korraldas Lüganuse vallavalitsus enampakkumise Aa hooldekodu müügiks. Pakkumisi oli kolm ning võitjaks tunnistati MTÜ Vahtra Hooldemaja, kelle pakkumine oli ligikaudu 20 000 eurot suurem kui teiseks jäänud OÜ Häcke oma, kes on praegu kompleksi rentnik.

Häcke vaidlustas kohtus esmalt valla välja töötatud enampakkumistingimused ning lisas sellele hiljem veel teise punkti, kus nõuti võitja tühistamist, kuna viimane ei kandnud ette antud kuu aja jooksul valla arvele nõutud müügisummat.

Valla enda otsustada

OÜ Häcke vaidlustas kohtus esmalt tingimused, mis olid kirja pandud välja kuulutatud enampakkumises ning kus nende hinnangul jäi vääralt mulje, et müüki läheb mitte ainult kompleks kinnisvarana, vaid tegutsev ettevõte.

Kohtu seisukoha järgi tähendab asjaolu, et Häcke osales enampakkumisel ning tasus selleks tagasiraha, seda, et ta ei vaidlustanud selle tingimusi. Samuti ei nähtu valla otsustest, et müüa oleks soovitud muud peale kinnistu, seda enam, et üheks enampakkumise tingimuseks oli olemasolevate investeeringute tasumine eelmisele rentnikule, mis omakorda näitab, et enampakkumise kord pidi olema osalejatele üheselt mõistetav.

Lisaks tingimustele, mis olid Häcke hinnangul arusaamatud ning mille kohta esitati kohtusse vaie viimasel päeval, kui selleks õigus oli, lisas Häcke hiljem sellele teise punkti, mis oli ettevõtte juhi Ilmar Köögi sõnul sisult olulisem ning valla eksimus seal oli tema hinnangul ilmselge: enampakkumise võitjaks tulnud Vahtra hooldemaja ei kandnud vallale 360 000 eurot ega ka senisele rentnikule nõutud 495 000 eurot tehtud investeeringute katmiseks.

Kohus leidis, et ka selles osas ei ole tingimusi rikutud ja see ei mõjuta haldusakti ehk siis enampakkumise tulemused kinnitanud volikogu otsust ning seetõttu pole alust selle tühistamiseks. "See aga ei saa kuidagi mõjutada vaidlusaluse haldusakti õiguspärasust, sest sellega küll otsustati müüa kinnistud sellele äriühingule, kuid see, kas ja kuidas täpselt järgitakse ostu-müügilepingu sõlmimisel enampakkumise tingimustes kehtestatud nõudeid ning kas müügi otsustajal on alust enampakkumise tulemuste tühistamiseks, on üksnes tema enda otsustada. Ilmselt on kaebaja sellest ka ise aru saanud, sest ta on pöördunud sellekohase nõudega Lüganuse valla poole ega ole pidanud võimalikuks seda halduskohtule esitatud kaebusesse lisada," seisab kohtu põhjendustes.

Püüab vaidlust siluda

Kas Häcke kavatseb halduskohtu otsuse vaidlustada, ei õnnestunud Häcke esindajalt küsida. Küll kinnitas Vahtra hooldemaja juht Janek Lainjärv, et nad on ka peaaegu pool aastat pärast enampakkumise lõppemist jätkuvalt kompleksi ostmisest huvitatud ning on valmis edasi minema.

Lüganuse vallavanema Arno Rossmani sõnul on nad nüüd valiku ees, mida teha edasi. "Õigus müügitehingu tegemiseks on meil olemas ning oli ka enne, kuid jätkuv vaidlus võib tähendada uuele omanikule, et summad, mis tal tuleb tehingu käigus maksta, jäävad kinni, kuid samal ajal tuleb tal alustada panga ees kohustuste täitmist, ilma et tal oleks võimalik hooldekodus tegutseda," ütles vallavanem.

Juhul kui vald tahaks vaidluse lõpetada enampakkumise tulemuste tühistamisega, nagu Häcke nõudis, annab see aluse kohtussepöördumiseks Vahtra hooldemajale. "Igal juhul on meie huvides selle vaidlusega lõpuks ühele poole saada," tunnistas Rossman ning lisas, et kutsus mõlema ettevõtte esindajad enda juurde, et jõuda kompromissini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles