Parimaks sotsiaaltöötajaks valiti Kairi Soomer

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli
Foto: Peeter Lilleväli

Maakonna parima sotsiaaltöötaja tiitli sai Kairi Soomer, kelle kohta ülemus, Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar, on öelnud: "Kairi on justkui "kiirabi", kes tuleb ja aitab."

Jõhvi sotsiaalhoolekande osakonna juhataja Kairi Soomeri sõnul ongi sotsiaaltöö selline, et vahel on vaja mõne põhjalikuma asja tegemiseks aega võtta, aga teinekord peab tõepoolest väga kiiresti reageerima, sest mängus on inimesed. "Näiteks kui antakse teada, et inimesel on psüühikaga mingi probleem, siis peame viivitamatult leidma, kuhu ta viia, et ta ei ohustaks ennast või teisi. Või kui on ohus laste tervis või heaolu."

Soomeri kuueaastase praktika jooksul on ette tulnud olukordi, kus on põhjust kahtlustada, et koduhoolduse klient on hätta sattunud. "Olen pidanud päästjate abiga ukse maha lõhkuma, aga pigem paneme uue ukse, kui et inimene jääb abita. Õnneks on need kolm juhtumit lõppenud hästi: inimesed on olnud pikali ja abitus olukorras, aga elus."

Soomeri esitasid maakonna parima sotsiaaltöötaja kandidaadiks kolleegid Jõhvi vallavalitsusest, kes kirjutasid, et ta rikastab nende kollektiivi oma otsekoheste ja humoorikate väljaütlemistega. Samuti kiideti tema suhtlemis-, veenmis- ja mõjutamisoskust.

Ärist sotsiaaltööle

Tegelikult oli Soomeri esimene õpitud eriala ärijuhtimine. Just ettevõtlusest kutsuti ta 2007. aastal Jõhvi sotsiaalhoolekande osakonda. Töö kõrvalt on ta omandanud sotsiaalteaduse bakalaureuse- ja magistrikraadi ning otsustanud pidada seda ametit seni, kuni suudab hommikul tööle tulles särada.

"Sa pead tahtma tööle tulla ja olema positiivne. Kui enam ei taha, siis tuleb valida teine töö. Meil on selles mõttes eeskujuga vedanud, et vallavanemat ei näe mitte kunagi pahas tujus. Siis tekib küsimus: kas mina ei saa samamoodi? Saan ju küll ja kui ei saa, siis see pole minu töö," arutles Soomer.

Maakonna parim sotsiaaltöötaja kiitis oma meeskonda ja lähedasi. "Pere arvestab sellega, et minu töö ei ole kellast kellani, ma ei saa seda endale lubada. Nad on harjunud, et kui lähen poodi, siis astuvad juurde inimesed ja küsivad nõu. Ma ei tee sellest numbrit, et ei ole tööaeg, see on mõnes mõttes tunnustus, et tullakse ligi. Jõhvi ei ole ju nii suur: inimesed tunnevad sotsiaaltöötajaid ja on harjunud abi saama."

Soomer rääkis, et tal on mitu mõtet, mida tahaks Ida-Virumaal teha sellist, mida meil veel ei ole. Näiteks toetatud elamine eakatele, sest sageli on peresidemed katkenud ja vanur hooletusse jäetud.

Üks võimalus on renoveerida Jõhvi hooldekeskuse kolmas korrus ja rajada sinna eakate korterid, kus nad saaksid kas üksinda või kahekesi elada, olla oma eakaaslastega koos ja samas säästa kommunaalkulusid. "Seal poleks hind nii kõrge kui hooldekodus ja inimesed ei elaks koos lamavate haigetega. Samas kui on koristamisega raskusi, tehakse see nende eest ära," selgitas ta.

Kolm tiitlit

Ida-Viru maavalitsus ja omavalitsuste liit tunnustasid maakonna tublimaid sotsiaaltöö tegijaid kuuendat korda. Välja anti ka parima hooldustöötaja ja lastekaitsetöötaja tiitel.

Parimaks hooldustöötajaks sai Astrid Orgulas. Kolleegid Vaivara vallavalitsusest iseloomustavad teda kui rõõmsameelset töötajat, kes aitab tagada valla eakatele ja puudega inimestele väärikat elu. "Astridile ei ole raske inimesele toit koju viia või abivajaja arsti juurde toimetada," seisis vallavalitsuse esitatud kaaskirjas.

Parimaks lastekaitsetöötajaks nimetati Kristiina Ets, kes on ametis Mäetaguse vallavalitsuses. Etsi puhul toodi esile, et ta on empaatiavõimeline ametnik, kes süveneb probleemidesse ning otsib aktiivselt neile lahendusi. Samuti on ta tõstatanud nii maavalitsuse kui sotsiaalministeeriumi tasandil probleemi, et Eestis pole õppeasutusi käitumishäiretega lastele ning Ida-Virumaal puudub lastepsühhiaatri teenus.

Kõik paremad sotsiaaltöö tegijad said tänupreemia 250 eurot.

Ida-Viru maavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiutalituse juhataja Evi Kruzman leidis, et saak oli kehvavõitu nagu alati ning kandidaate võiks rohkem esitada. Samas pole lastekaitsetöötajat kaugeltki mitte igas omavalitsuses. "Olemasolevad on kas preemia juba saanud või pole tööandja hinnangul veel tiitli vääriliseks kasvanud," rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles