Minister: hauaplatse peab väljastama tasuta

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiküla kalmistul küsitakse hauaplatsi kasutusõiguse tasu 110 eurot iga haua kohta hauaplatsil
Riigiküla kalmistul küsitakse hauaplatsi kasutusõiguse tasu 110 eurot iga haua kohta hauaplatsil Foto: Ilja Smirnov

Regionaalminister Siim Kiisler saatis omavalitsustele kirja, milles märkis, et inimestele tuleks hauaplatse väljastada tasuta. Praegu küsitakse nende eest mitmes kohas suuri summasid.

Näiteks tuleb Jõhvi vallas kohalikul elanikul maksta uue hauaplatsi valdaja registreerimise, hauaplatsi eraldamise ja ettevalmistamise eest kokku 100 eurot ning mujale sisse kirjutatud isikul 130 eurot. Vaivara vallas on hauaplatsi kasutusõiguse tasu Riigiküla kalmistul 110 eurot iga haua kohta hauaplatsil. Neid näiteid on veel, kirjutab Postimees.

Õiguskantsler leiab, et kohalike omavalitsuste poolt kalmistuseaduse alusel kehtestatud hauaplatside väljastamise ja kasutamise tasud, millest finantseeritakse kalmistute üldisi halduskulusid, on põhiseaduse seisukohalt küsitavad ning saatis regionaalministrile sellekohase kirja.

Õiguskantsleri hinnangul ei ole kahtlust, et kalmistu haldamine on avalikes huvides täidetav ülesanne, kuid kalmistuseadusest ei tulene kohalikele omavalitsustele volitust kehtestada sellist avalik-õiguslikku rahalist kohustust. Seaduse järgi ei ole kohalikul omavalitsusel õigust kehtestada tasusid seoses surnute matmiseks vajalike hauaplatside väljastamisega.

Regionaalminister Siim Kiisler pöördus omakorda kohalike omavalitsuste poole, märkides, et seadusandja soov kalmistuseaduse vastuvõtmisel oli, et isikutele väljastatakse hauaplatse tasuta ning nad saaks neid kasutada tasuta. Seepärast ei antud kalmistuseaduses kohalikele omavalitsustele võimalust kehtestada tasusid hauaplatside väljastamise või kasutamise eest.

Kiisler märgib, et kohaliku omavalitsuse õigus saada tasu tema poolt näiteks hauaplatside korrashoiuks vajalike teenuste (näiteks muru niitmine, konkreetse haua koristamine) eest ei ole välistatud, kuid sellisel juhul peaksid kehtestatud tasud olema läbipaistvad, arvestatud põhjendatud kulude alusel ning olema mõistlikus vahekorras teenuse enda väärtusega.

«Rõhutame, et kohalik omavalitsus ei saa neid tasusid kehtestada kalmistuseaduse alusel, vaid see küsimus tuleb lahendada kalmistu haldaja ning hauaplatsi kasutaja kokkuleppe alusel, mida reguleerib võlaõigusseadus,» teatas Kiisler.

Seetõttu palub minister omavalitsustel hauaplatside väljastamist ja/või kasutamist puudutavad regulatsioonid üle vaadata ning ilma korrektse õigusliku aluseta kehtestatud hauaplatside väljastamise ja/või kasutamise tasud kehtetuks tunnistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles