Aprill on talgute kavandamise kuu

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talgutel osalemiseks vanusepiiri  ei ole - kui jalad kannavad ja käed tööriista hoida jaksavad, võib kaasa lüüa küll.
Talgutel osalemiseks vanusepiiri ei ole - kui jalad kannavad ja käed tööriista hoida jaksavad, võib kaasa lüüa küll. Foto: Peeter Lilleväli

Kuus aastat tagasi alguse saanud üle-Eestiline talgupäev on taas veerema lükatud, et kuu aja pärast koduümbrus puhtamaks koristada.

"Kõigepealt koristame Purtse männikut, siis võtame ette vanad ja räämas aiamajakesed, mis juba ammu silma riivavad, ja lammutame need," rääkis Purtse talgujuht Aigar Kägu. "Need riigi maal asuvad aiamajad pole kellegi omad, vallast anti meile luba need maha lõhkuda."

Aiamajadest järele jääv risu süüdatakse talgupäeva lõpuks pisut hiliseks volbrilõkkeks.

Mullusel talgupäeval kogunes koristama veerandsada inimest. "Paneme poodi ja majade ustele teated üles ja muidugi räägime inimestega isiklikult ka," loodab Kägu, et vähemalt paarkümmend inimest tahab koduümbruse kordategemisel käed külge panna.

Kalmomäe talus asutakse kuu aja pärast sugulaste ja sõprade-tuttavate abiga koobaskeldrit taastama.

"Kelder on praegu ka kasutuses, aga tahame selle peale kunagi ammu ehitatud vana puitsara maha lõhkuda ja selle asemele korraliku mullavalli teha - nii nagu üks õige koobaskelder olema peab," rääkis talgujuht Mari Erik.

Parki pesakastid ja istmed

Raio Dello on Iisaku pargis vallavalitsuse nõusolekul juba paar aastat toimetanud - tormis murdunud ja  kuivanud puid maha võtnud ning noori puid asemele istutanud.

Tema eestvõttel toimuvad talgud on hajutatud mitme nädalavahetuse peale ja algavad juba sel laupäeval.

"Mõned puud on vaja maha võtta ja seda tuleb teha enne, kui linnud pesitsema asuvad," põhjendas ta. "Järgmisel nädalavahetusel tulevad noorkotkad mulle appi - paneme parki ja surnuaia serva lindudele pesakastid üles. Pargi koristamine jääb muidugi hiljemaks, selleks peab ikka juba kuiv olema, et pinnast ära ei lõhuks. Uusi puid ei saa ka nagunii enne maikuud istutada."

Dello on võtnud nõuks mahavõetud puude kändudele seljatoega istumispaigad ehitada. "Võtan puu kõrgemalt maha, et jääks paraja kõrgusega känd," rääkis ta, et üks seesugune iste on juba valmis ja neli veel plaanis.

Mitte ainult koristamine

"Talgud ei pea olema seotud pelgalt koristustöödega," kinnitas "Teeme ära" Ida-Virumaa koordinaator  Tõnu Leitsmaa. "Talgute raames on näiteks mõistlik ette võtta mõni suuremamahuline töö, millest muidu oma jõududega üle ei käi. Olid ju ka ennevanasti talgud pigem talus vajalike tööde tegemiseks, oli selleks siis sõnnikuvedu või puulõhkumine. Selleks kaasati inimesi ka väljastpoolt oma peret, et töö kiiresti tehtud saaks. Ja eks oodati ka põnevusega pärast tööd pakutavat koduõlut ning võimalust jalakeerutuseks."

Ka nüüdisaja talgutel pakutakse päeva lõpetuseks enamasti talgusuppi, mõnel pool ka pirukaid või kringlit ning sooja jooki.

Üle-eestiline "Teeme ära" talgupäev sai alguse 2008. aasta prügikoristusaktsiooniga. 2012. aastal korraldati üle Eesti 1241 talgut kokku 32 000 osalejaga.

Tänavune "Teeme ära" talgupäev toimub 4. mail; Ida-Virumaal on registreeritud juba 15 talgut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles