Alajõe vallavolikogu esimees on kriminaaluurimise all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalapüügist võib saada Sergei Asmuse jaoks ülimalt kallis lõbu.
Kalapüügist võib saada Sergei Asmuse jaoks ülimalt kallis lõbu. Foto: Matti Kämärä

Piiririkkumisega tipnenud kalalkäik Peipsi järvel võib Sergei Asmusele maksta Alajõe vallavolikogu esimehe koha.

Laupäeval, 2. märtsil kahe mootorsaaniga Peipsi järvele kalastama läinud viieliikmeline seltskond ei saanud pidama, enne kui Vene Föderatsiooni territooriumil.

Kuni aastane vangistus

Esimese saaniga sõitnud kaks kalameest nabis kinni Vene piirivalve, kui sõidukiga oli jõutud võõra riigi territooriumile ligi poole kilomeetri jagu.

Nende järel kihutanud kolmeliikmeline seltskond keeras seda nähes saani nina ringi ning põrutas otse Alajõe piirivalvekordonisse ennast üles andma. Nende ebaseaduslik piiriületus oli radariga fikseeritud.

Kuna piiririkkumine toimus grupiviisiliselt ning transpordivahendiga, alustas politsei kriminaalmenetlust. Süüdimõistmise korral ootab mehi ees rahaline karistus või kuni üheaastase vangistus.

Üks kordonis oma pattu tunnistanud meestest oli Alajõe vallavolikogu esimees Sergei Asmus.

Kallid ahvenad

Asmuse sõnul ei ületanud ta piiri tahtlikult. "Ma sõitsin lihtsalt teise mootorsaani järel ega näinud piiritähistusi," märkis ta, et sellist asja juhtub kalameestega pidevalt. "Keegi ei lähe Peipsi järvele ju selleks, et piiri rikkuda. Minnakse kala püüdma, kuid ekistakse ära ning asjaolude kokkulangemisel võib juhtuda nii, et ühel hetkel oled teisel pool piiri, nii et ise ei märkagi."

Tol päeval saagiks saadud mõned ahvenad võivad Asmusele aga maksma minna ka volikogu esimehe koha, sest vastavalt kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele pole tahtlikus kuriteos süüdi mõistetud inimese koht volikogus. "Jah, ma tean seda, mis võib juhtuda," nentis Asmus, "kuid mida ma enam teha saan. Ma läksin kohe kordonisse ning andsin ise juhtunust teada - mis edasi saab, pole enam minu võimuses."

Oht veeta aastake trellide taga on Asmust varitsenud varemgi, kui teda ja Peipsi kalaärimeest Paul Kärbergit süüdistati valimis- ja hääletamisvabaduse rikkumises 2009. aasta kohalike valimiste eelhääletuse ajal.

Pärast poolteist aastat kestnud kohtuprotsessi tõdes prokurör ootamatult, et meeste süü pole suur ning kriminaalmenetluse jätkamiseks puudub avalik menetlushuvi.

Vahepeal volikogu esimehe toolil istet võtnud Asmuse jaoks lõppes see juhtum nagu ka Kärbergi jaoks 500 euro loovutamisega riigikassasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles