Uues haiglahoones tehakse juba operatsioone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu asendatakse IVKH operatsioonitoas 1760 patsiendi udune lääts uuega.
Tänavu asendatakse IVKH operatsioonitoas 1760 patsiendi udune lääts uuega. Foto: Peeter Lilleväli

Kolimine Ida-Viru keskhaigla (IVKH) uude aktiivravikorpusse leiab aset peamiselt mais-juunis, esimesena said võimaluse siin tööd teha silmaarstid. Neile seati sisse uus operatsioonituba.

Uus operatsioonituba on veidi suurem, kui oli silmaosakonna oma. Seal on tänapäevased seadmed ja ventilatsioonisüsteem. Ruumi temperatuuri ja niiskustaset reguleeritakse automaatselt, opilaua juures on olemas steriilne õhuvool. Operatsioonituppa on paigaldatud ka videoseadmed, millega saab salvestada operatsioonil toimuvat.

Silmaosakonna juhataja Natalja Feldman on uute tingimustega rahul. "Operatsioonitoas on väga mugav ja kerge opereerida," ütles ta Põhjarannikule, suundudes järjekordsele katarakti operatsioonile, märkides, et haigla käib ajaga sammu ning patsiendile osutatakse operatiivset ja tõhusat abi.

Kaua ootama ei pea

IVKH silmaarstid teevad kuni 15 operatsiooni päevas. Peamiselt eemaldatakse hallkaed. Näiteks tänavu tehakse säärane operatsioon 1760 patsiendile.

"Meil on väga suur teeninduspiirkond - Narvast Rakvere ja Mustveeni," selgitab Natalja Feldman. "Kui varem tuli operatsiooni oodata aasta või koguni kaks, siis nüüd kõigest 3-6 kuud. Patsiendile on see lühike aeg, katarakti korral halveneb nägemine aeglaselt."

Järjekordade lühenemist põhjendab dr Feldman sellega, et haigekassa eraldab piisavalt raha, et kataraktihaiged saaksid kiiret ja kvaliteetset ravi. "Meil on osakonnas piisavalt kogenud töötajaid, kes sellise arvu operatsioonidega toime tulevad, seda enam nüüd, kui on olemas uus opituba," märkis ta.

Pannakse üliõhukesi ja mugavaid tehisläätsi

Hallkae on üks levinumaid silmahaigusi eakate inimeste hulgas. Kui hallkae tekib, muutub silmalääts uduseks. Valgus ei pääse läbi ning nägemine hägustub.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmeil põeb haigust umbes 17 miljonit inimest, peamiselt üle 60aastased. 70-80aastaste hulgas esineb katarakti 260 mehel ja 460 naisel tuhandest, pärast 80 aga peaaegu kõigil. Statistika kohaselt on maailmas 20 miljonit inimest jäänud katarakti tõttu pimedaks.

IVKH operatsioonitoas asendatakse udune lääts kunstläätsega. Natalja Feldman rõhutab, et haigla soetab üliõhukesi ja maksimaalselt mugavaid läätsi, kuigi need on kallid.

Puru haiglahoones opereeritakse ka glaukoomi ehk rohekaed, laugusid. Üsna harva satuvad lõikuslauale ka raskete silmatraumadega patsiendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles