Kirdekonn lihvib üksuste koostööd

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirdekaitseringkonna õppus Kirdekonn harjutab üksuste koostööd.
Kirdekaitseringkonna õppus Kirdekonn harjutab üksuste koostööd. Foto: Põhjarannik

Õppelahingutega täidetud Kirde kaitseringkonna aasta suurim õppus Kirdekonn paneb proovile ligi 1500 ajateenija oskused ja teadmised ning kaadrikaitseväelaste tehtud töö.

Õppuse üks eesmärk on ühes lahingurütmis panna tegutsema nii eesliinil olevad jalaväelased ja tankitõrjujad kui, reeglina neist kilomeetreid eemal asuvaid, lahingutoetusüksused - pioneerid, suurtükiväelased, õhutõrjujad ja logistikaüksused.

Õppuse juht, Kirde kaitseringkonna ülem kolonelleitnant Enno Mõts on üksuste tegevusega rahul. Tema sõnul on välja tulnud nii mõndagi, mida saab parandada, aga ka positiivseid märke on piisavalt. "Lahingus on füüsilisest tugevusest tähtsam vaimne. Ilm on meil siin üsna niiske, maa on märg, maastikul on suured piirangud, mis ei luba meil täiesti vabalt tegutseda ning kogu taktikalist olukorda ette mängida, aga sõdurid ei lase ennast sellest häirida. Mina olen õppusel osalejate üle uhke," ütles kolonelleitnant Mõts.

Kolmandat korda peetav Kirdekonn hõlmab tänavu Maidla, Mäetaguse, Jõhvi, Sonda, Vinni, Väike-Maarja ja Kadrina valda. Nelja päeva jooksul harjutavad jalaväelased, tankitõrjujad, pioneerid, suurtükiväelased, õhutõrjujad, kaitseliitlased, sõjaväepolitsei ning tagalaüksused koostööd taktikalises olukorras.

Õppusel osalev aspirant Märt Mägi pioneeripataljonist ütles, et Kirdekonn tõi niigi mitmekesisesse teenistusse uusi nüansse. "Siin saame oma vajadusest ja tähtsusest eriti hästi aru. Näiteks, on meid vajanud suurtükiväelased, kes sattusid mineeritud põllule, ning jalaväelastele on vaja luua eelised vastasega kontakti astumiseks. Ka teed, mida tagalaüksused kasutavad varustuse veoks, peavad olema sõidetavad."

Nooremseersant Karl Kiili lisas, et Kirdekonn annab sõduritele võimaluse näha suurt pilti lahingutegevusest ning selles osalevate üksuste ühtsusest. "Teame nüüd kindlalt, et ei ole üksi - taevast meie kohal hoiab puhtana lähedal asuvad õhutõrje raketimeeskonnad, jalaväelased tellivad meilt tuld ning kui me mingil põhjusel ei saa edasi liikuda, tulevad appi pioneerid."

Kirde kaitseringkonda kuuluvad Viru jalaväepataljon, suurtükiväepataljon, õhutõrjepataljon, pioneeripataljon ja tagalakeskus. Lisaks neile osaleb Kirdekonnal ka sõjaväepolitsei, 1. jalaväebrigaadi tagalapataljon ning Alutaguse ja Viru malevate staabid, vastast etendavad kaitseväelased Scoutspataljonist. Kirdekonn on ettevalmistuseks maaväe suurimale õppusele Kevadtorm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles