Jõhvis leiti hoonest vanu kemikaale

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoonest leitud kemikaalid olid korralikult pakendatud.
Hoonest leitud kemikaalid olid korralikult pakendatud. Foto: Keskkonnainspektsioon

Kivi tänava tühjast hoonest leitud kemikaalid pärinevad Eesti Põlevkivi labori aegadest ning keskkonnale otsest ohtu ei kujuta. 

Teisipäeva hommikul sai häirekeskus teate, et Jõhvis Kivi tänaval mahajäetud hoones on avastatud tundmatud kemikaalid kinnistes klaasanumates. Kohale sõitsid päästjad Jõhvi päästekomandost ning Kohtla-Järve päästekomando keemiapäästevõimekusega põhiauto. Pärast ohuala piiramist ja hoones viibinud kahe kodutu eemale suunamist kontrollis gaasimaskides keemiasukelduspaar objekti üle. Kuna ohtu ei leitud - kõik anumad olid terved ja suletud, anti juhtum üle keskkonnainspektsioonile.

Keskkonnainspektsiooni Ida-Virumaa büroo inspektor Inna Mihhailova rääkis, et samal kinnistul tegutses kõrvalhoones kuni 1991. aastani Eesti Põlevkivi labor. Territoorium on piiratud ja seal on ka valvur.

"Hoonest leitud tuvastatud kemikaalide hulgas olid soolhape ning mitmesugused lämmastikku, kaaliumi ja naatriumi sisaldavad kemikaalid - vedelad klaaspudelites, pulbrid kilekottides, 10-15 liitrit parfümeeritud õli, nefras, toluooli jäägid umbes 1-2-liitristes pudelites ning lisaks mingi valge pulber paber- ja kilekottides," loetles ta.

Pudelitel olevate siltide järgi on tegemist 1980.-1990. aastatest pärit toodetega.

Kinnistusraamatu järgi kuulub maa koos hoonetega OÜ-le Viru Reisid. Firma esindaja Juri Petuhhov ütles, et need hooned osteti juba kümme aastat tagasi ning kui suur hoone on kasutuses, siis sellesse väikesesse, kust kemikaalid leiti, pole kellelgi nende aastate jooksul asja olnud.

"Meil polnud aimugi, et seal midagi niisugust võiks olla," kinnitas ta. "Nüüd läks sinna hoonesse üks kodutu, kelle pärast kutsuti kohale politsei ja politseinik need kemikaalid avastaski."

Keskkonnainspektor andis maaomanikule korralduse kemikaalid poolteise kuu jooksul jäätmekäitlejale üle anda.

"Me pole veel otsustanud, kas pöördume algul kunagise labori omaniku poole, et nad oma "vara" sealt ära viiksid, või tellime vastava firma, kes need kemikaalid sealt minema toimetab," ütles Petuhhov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles