HITO mängis meistriliiga koha maha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui läbi hooaja oli HITO üks teravamaid mängijaid ja suuremaid skooritegijaid Siim Laur, siis üleminekumängudes tuli Kohila klubi tema ohjeldamisega edukalt toime.
Kui läbi hooaja oli HITO üks teravamaid mängijaid ja suuremaid skooritegijaid Siim Laur, siis üleminekumängudes tuli Kohila klubi tema ohjeldamisega edukalt toime. Foto: Matti Kämärä

HITO kaotas üleminekumängudes kahe kohtumise kokkuvõttes esiliiga parimale Kohilale ja nüüd sõltub Ida-Viru klubi jätkamine meistriliigas korvpalliliidu juhatuse eriotsusest.

Meistriliiga põhiturniiril kolme võiduga viimaseks jäänud HITO võimalused samas liigas ka järgmisel hooajal jätkata muutis keeruliseks esimene üleminekumäng esiliiga võitja Kohilaga, mis kaotatati 14 punktiga. Meistriliiga koha kindlustamiseks tulnuks reede õhtul Jõhvis peetud mängus vastane vähemalt 15 punktiga alistada.

Algus süstis lootust

Raske ülesanne, aga sugugi mitte võimatu. Poolajavileks juhtis 150 poolehoidja toetusel mänginud HITO 45:32. Kolmandal veerandil kasvatati vahe mitmel korral ka 19 punktini ja tundus, et keerukast seisust tullakse auga välja.

Dramaatiline pööre tuli aga mängu siis, kui Kohila meeskond pani pressingu peale ja hakkas HITO mängijaid üle platsi taga ajama. "See oli meie poolt juba meeleheitlik samm. Ega me väga enam uskunudki, et HITO murdub, sest tegelikult olid meie mehed selleks hetkeks juba üsna väsinud. Aga see surve kandis vilja ja viskedki hakkasid paremini tabama," rääkis Kohila meeskonna peatreener Jüri Pritson.

Tema sõnul pääsesid maksvusele ka Kohila suuremad kogemused. "Meil oli mängijaid, kes on varasematel aastatel ka meistriliiga play off'ides  mänginud. HITO noortel tuli ilmselt kergemini närv sisse. Oma osa oli ka selles, et meie eesliin oli ikkagi võimsam," lahkas edu põhjusi Pritson.

Lõpuvileks oli HITO eduseis kuivanud kokku viiele punktile 88:83, mis kahe mängu kokkuvõttes tähendas Kohilale 9punktilist võitu ja koos sellega väljateenitud kohta meistriliigas.

HITO tahaks jätkata meistriliigas

Kas Kohila meistriliigasse ka läheb, seda Pritson eile veel öelda ei osanud. "Järgmisel nädalal on meil koosolek, kus arutame seda. Kui saame kokku vajaliku raha ja mehed, kes meistriliiga tasemele vastavad, siis miks mitte seal mängida," andis Pritson märku, et huvi on olemas.

Samas kinnitas ka HITO president Raul Rõõmus, et nii ta ise, peatreener Priit Sternhof kui mängijad oleksid huvitatud meistriliigas jätkamisest. "See hooaeg on klubi jaoks olnud tegelikult edukas. Võitsime taas A-klassi Eesti meistritiitli, noorte euroliiigas tulime medalile. Meistriliigas lootsin, et tuleb natuke rohkem võite kui kolm, aga nüüd tahaks sellelt tasemelt ja kogemuselt teha järgmise sammu," ütles Rõõmus, kelle sõnul kavatseb ta taotleda korvpalliliidu juhatuselt eriotsust, mis lubaks HITO-l jätkata meistriliigas vaatamata sellele, et see koht maha mängiti.

Tema sõnul vajaks klubi natuke suuremat eelarvet, et palgata keskmängija. Samuti tuleks leida palgaraha nendele noortele, kes on gümnaasiumi lõpetanud, aga tööl ei käi.

HITO esindaja Rene Kundla sõnul peab meistriliigas jätkamise korral treeningtöö muutuma professionaaselmaks. Praegu on HITO mängijaid mööda Eestit laiali ja nädalas toimub vaid üks ühistreening. "Niimoodi on raske mängida võrdselt klubidega, kes treenivad kaks korda päevas," arutles Kundla.

Kundla tõi esile, et teises üleminekumängus kadus HITO mängus tervavus."Tundub, et vastast alahinnati. Arvati, et esiliiga klubist saab ikka kuidagi jagu. Tegelikult olid need sarnasel tasemel meeskonnad," ütles Kundla, kelle hinnangul tõusis HITO poolel võitluslikkuse poolest esile üks kogenumaid mängijaid Margo Tali, kes tõi parimana meekonnale 17 punkti.

Korvpalliliit otsustab

Eesti korvpalliliidu peasekretäri Karel Loide sõnul on HITO edasine saatus praegu lahtine. "Muidugi on HITO rikastanud meistriliigat, lisanud sellele värvi ja laiendanud geograafiat. Klubis on noored mängijad, kelle arengu seisukohast on meistriliiga mängud kasulikud. Kuid regionaalse aspekti kõrval ei saa täiesti eirata ka sportlikke põhimõtteid ja kehtestatud reegleid. Selle põhjal on praegu meistriliiga koha välja mänginud Kohila. Ootame kõigepealt ära, kas nad soovivad seda kasutada. Kuid nad peaksid loobuma, oleks HITO kasuks lihtsam otsust teha," märkis Loide.

Peasekretäri sõnul arvestatakse ka klubi enda soovi ja valmisolekut. Kui sel hooajal mängis meistriliigas üheksa meeskonda, siis juhatus võib meeskondade arvu ühe võrra ka suurendada. Otsused peaks sündima mai lõpus või juuni alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles